Prethodni članak
Sljedeći članak

KREĆE ISTRAGA U STARAČKOM DOMU: Osamnaest korisnika od korone umrlo zbog propusta djelatnika?


Općinsko državno odvjetništvo u Splitu provest će istragu protiv troje hrvatskih državljana (1960., 1964., 1965.) zbog osnovane sumnje na počinjenje teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi.

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici, objavio je ODO,  od 11. ožujka 2020., odnosno od proglašenja epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 Odlukom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, do 7. travnja 2020. u Splitu, počinili navedeno kazneno djelo, pišu 24 sata.

Osnovano se sumnja da su to kazneno djelo počinili prvookrivljenik kao ravnatelj jednog doma za starije i nemoćne osobe, drugookrivljenica kao glavna medicinska sestra u tom domu i ujedno voditeljica odjela za brigu o zdravlju, pojačanu njegu i rehabilitaciju, te trećeokrivljenica kao doktor opće medicine koji liječi korisnike smještene u domu.

Ravnatelja Ivana Škaričića, glavnu medicinsku sestru u domu u Vukovarskoj te doktoricu opće medicine koja liječi korisnike smještene u domu sumnjiči se za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi.

Osnovano se sumnja da je troje okrivljenika, kako u navedenim funkcijama tako i kao članovi povjerenstva pružatelja usluga socijalne skrbi tog doma, postupili protivno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija i protivno Programu za prevenciju i kontrolu infekcija povezanih sa zdravstvenom skrbi donesenom u rujnu 2019. godine, a potom i protivno Uputama HZJZ-a za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u Domovima za starije osobe i drugim ustanovama u sustavu socijalne skrbi od 27. ožujka 2020. 

Postoji osnovana sumnja da nisu u potpunosti provodili tražene preventivne mjere odnosno nisu poduzeli radnje za rano otkrivanje infekcije te nisu pravodobno prijavili nadležnoj epidemiološkoj službi pojavu temperature i drugih simptoma koji su mogli upućivati na infekciju virusom SARS-Cov-2 kod korisnika (bolesnika s povećanim rizikom obolijevanja) tog doma u jednom objektu, javljaju 24 sata.

Osnovano se sumnja da nisu uspostavili jasan i jednostavan sustav kretanja osoba unutar ustanove odnosno nisu u potpunosti ograničili kretanje korisnika i djelatnika unutar ustanove, niti su kao članovi navedenog povjerenstva, sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu obavljanja mjera za sprječavanja i suzbijanje bolničkih infekcija, imenovali tim za kontrolu bolničkih infekcija koji svakodnevno provodi, prati i nadzire mjere sprječavanja, suzbijanja i kontrole infekcija povezanih s bolničkom skrbi te nadzire provedbu preporuka, lakomisleno smatrajući kako time neće izazvati opasnost po djelatnike i korisnike doma.

Uslijed svih navedenih propusta je 15 djelatnika doma i 59 korisnika doma zaraženo virusom Covid-19, a od kojih je 18 korisnika preminulo uslijed komplikacija uzrokovanih navedenom zarazom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook