Prethodni članak
Sljedeći članak

ODLUČILI RODITELJI: Od 4705 učenika, samo njih 30 u ponedjeljak će se vratiti u zagorske škole

To je tek 0,64 posto od ukupnog broja učenika, a za njih bi se nastava organizirala u 10 osnovnih škola


Sukladno odluci nacionalnog Stožera da s 11. svibnja počinje nastava za niže razrede, 29. travnja HZJZ izdao je upute za zbrinjavanje predškolske djece i nižih razreda osnovnih škola, a nakon toga su stigle preoruke Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se uvjeti moraju ispoštavati da bi djeca mogla na nastavu.

Stoga se provela anketa među roditeljima jesu lis premni poslati djecu u školu, jer su uvjeti da su oba roditelja djeteta su zaposlena i nemaju mogućnost drugačijeg zbrinjavanja djeteta u vrijeme dok su na poslu, da dijete nema kroničnih bolesti, da niti jedan od ukućana s kojima dijete boravi ili osobe s kojima je dijete u svakodnevnom kontaktu nemaju kroničnih bolesti, da niti jedan od ukućana s kojima dijete boravi ili osobe s kojima je dijete u svakodnevnom kontaktu nisu u samoizolaciji ili karanteni i nisu u povećanom riziku zaraze virusom Covid-19, da dijete nema povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili druge simptome bolesti poput gripe ili prehlade.


Odluka je tako prepuštena roditeljima, a oni su odlučili - od ponedjeljka će u našoj županiji od 33 škole i 4705 učenika od prvog do četvrtog razreda, nastavu u školi pohađati samo 30 učenika, odnosno 0,64 %. Nastava bi se, dakle, organizirala samo u 10 škola. U 3 škole bit će samo po jedan učenik, a to su OŠ Bedekovčina, Desinić i Veliko Trgovišće. U 2 škole bit će po dva učenika, a to su OŠ Konjščina, PŠ Jertovec jedna grupa te OŠ Ante Kovačića Zlatar, PŠ Donja Batina jedna grupa. U 2 škole bit će po 3 učenika, a to su OŠ Donja Stubica i OŠ Đurmanec. Po četiri učenika krenut će u dvije grupe u OŠ Hum na Sutli, po 5 učenika u dvije grupe u OŠ Gornje Jesenje te po 8 učenika u OŠ Marija Bistrica, u tri grupe.


- Ove su brojke sukladne našim očekivanjima, nastavu bi pohađalo manje od 1 posto učenika. Upravo ta činjenica potkrepljuje naše razmišljanje i komentar je da ne postoje javnozdravstveni ni epidemiološki uvjeti da se ta nastava počinje održavati i mišljenja smo, kao i većina stručne i svekolike javnosti, da, kada se uspostave javno zdravstveni i epidemiološki uvjeti da se nastava održava, na nastavu trebaju ići svi. Ako treba zbrinuti djecu roditelja koji rade i nemaju neku mogućnost, a postoje epidemiološki uvjeti da se mogu zbrinuti, oni su se i do sada mogli zbrinuti u našim osnovnim školama na način koji je prijašnjim uputama bilo propisano. Stoga se ja iskreno nadam da će ministarstvo još jednom promisliti i razmisliti o toj odluci jer i pedagoški i psihološki i stručno - ta odluka nije pametna – istaknula je danas zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek. Nastava na daljinu ide dalje i dobro je zaživjela, dodala je zamjenica župana. – Mi osnivači škola s ministricom obrazovanja imali smo virtualni sastanak i pitali smo je za taj broj djece i naša očekivanja. Ministarstvo je očekivalo da će na nastavu krenuti barem 20 do 30 posto djece, a ovako mali postotak je i u drugim županijama. Uputili smo to pitanje i komentar ministrici, no ona je prekjučer rekla da ostaju kod svoje odluke – zaključila je Jasna Petek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook