Prethodni članak
Sljedeći članak

ODLUČILI RODITELJI: Od 4705 učenika, samo njih 30 u ponedjeljak će se vratiti u zagorske škole

To je tek 0,64 posto od ukupnog broja učenika, a za njih bi se nastava organizirala u 10 osnovnih škola


Sukladno odluci nacionalnog Stožera da s 11. svibnja počinje nastava za niže razrede, 29. travnja HZJZ izdao je upute za zbrinjavanje predškolske djece i nižih razreda osnovnih škola, a nakon toga su stigle preoruke Ministarstva znanosti i obrazovanja koji se uvjeti moraju ispoštavati da bi djeca mogla na nastavu.

Stoga se provela anketa među roditeljima jesu lis premni poslati djecu u školu, jer su uvjeti da su oba roditelja djeteta su zaposlena i nemaju mogućnost drugačijeg zbrinjavanja djeteta u vrijeme dok su na poslu, da dijete nema kroničnih bolesti, da niti jedan od ukućana s kojima dijete boravi ili osobe s kojima je dijete u svakodnevnom kontaktu nemaju kroničnih bolesti, da niti jedan od ukućana s kojima dijete boravi ili osobe s kojima je dijete u svakodnevnom kontaktu nisu u samoizolaciji ili karanteni i nisu u povećanom riziku zaraze virusom Covid-19, da dijete nema povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili druge simptome bolesti poput gripe ili prehlade.


Odluka je tako prepuštena roditeljima, a oni su odlučili - od ponedjeljka će u našoj županiji od 33 škole i 4705 učenika od prvog do četvrtog razreda, nastavu u školi pohađati samo 30 učenika, odnosno 0,64 %. Nastava bi se, dakle, organizirala samo u 10 škola. U 3 škole bit će samo po jedan učenik, a to su OŠ Bedekovčina, Desinić i Veliko Trgovišće. U 2 škole bit će po dva učenika, a to su OŠ Konjščina, PŠ Jertovec jedna grupa te OŠ Ante Kovačića Zlatar, PŠ Donja Batina jedna grupa. U 2 škole bit će po 3 učenika, a to su OŠ Donja Stubica i OŠ Đurmanec. Po četiri učenika krenut će u dvije grupe u OŠ Hum na Sutli, po 5 učenika u dvije grupe u OŠ Gornje Jesenje te po 8 učenika u OŠ Marija Bistrica, u tri grupe.


- Ove su brojke sukladne našim očekivanjima, nastavu bi pohađalo manje od 1 posto učenika. Upravo ta činjenica potkrepljuje naše razmišljanje i komentar je da ne postoje javnozdravstveni ni epidemiološki uvjeti da se ta nastava počinje održavati i mišljenja smo, kao i većina stručne i svekolike javnosti, da, kada se uspostave javno zdravstveni i epidemiološki uvjeti da se nastava održava, na nastavu trebaju ići svi. Ako treba zbrinuti djecu roditelja koji rade i nemaju neku mogućnost, a postoje epidemiološki uvjeti da se mogu zbrinuti, oni su se i do sada mogli zbrinuti u našim osnovnim školama na način koji je prijašnjim uputama bilo propisano. Stoga se ja iskreno nadam da će ministarstvo još jednom promisliti i razmisliti o toj odluci jer i pedagoški i psihološki i stručno - ta odluka nije pametna – istaknula je danas zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek. Nastava na daljinu ide dalje i dobro je zaživjela, dodala je zamjenica župana. – Mi osnivači škola s ministricom obrazovanja imali smo virtualni sastanak i pitali smo je za taj broj djece i naša očekivanja. Ministarstvo je očekivalo da će na nastavu krenuti barem 20 do 30 posto djece, a ovako mali postotak je i u drugim županijama. Uputili smo to pitanje i komentar ministrici, no ona je prekjučer rekla da ostaju kod svoje odluke – zaključila je Jasna Petek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a uz pad temperature tijekom noći moguća je i poledica. Ponegdje ima i magle. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak i...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program