Prethodni članak
Sljedeći članak

Od Vuzma do Vuzma nastale pisanice, pilići, žakljeci, torbice, stolnjaci, podlošci, pregače...

Pilići, pisanice, košarice s prekrivačem, za propovjedaonicu i sveothranište izradile su vitražice i još mnoga toga,a na svemu prevladavaju cvjetni, proljetni, uskrsni motivi


'Od Vuzma do Vuzma' naziv je izložbe koja se može pogledati još samo danas do kraja dana, tijekom sutrašnjem i u subotu do 13 sati u prostorima Udrurge 'Našenina – vezilje' na drugom katu tržnice u Bedekovčini. U subotu će se članice udruge sa svojim radoivima spustiti i izložit će ih na štandu na tržnici.

Predsjednica udruge Đurđica Mohač rekla je da su u ova teška vremena, kao i mnogi drugi, članice radile doma. Dok jedne crtaju, druge vezu, a treće rade čipke, međusobno su se izmjenjivale i napravile puno radova. 'Najprije smo krenuli s izradom maskica za članice naše udruge koje će biti prepoznatljive, iza toga smo heklale nakit za bor, kuglice i anđeleke i s tim ipak uspjela u tim čudnim vremenima nakiti bor u crkvi. Iza toga počele smo raditi čučeke odnosno piliće i pisanice za Uskrs, a kroz cijelo vrijem radimo naše radove na domaćem platnu: stolnjake, ručnike, torbe, ženske torbice, a čak smo osmislile, kad je bilo malo lakše u rujnu, i napravile smo jednu radionicu tijekom Dana udruga, 'žačkice'. To su ženske torbice u koje su spremale najsitnije stvari i ono što im je bilo najdraže, a danas bi, ja mislim, svaka žena rebala imati jednu takvu žakljicu, kao neseser, u svojoj torbi. Njih smo izvezle, ukrasile ih i heklanim i doista lijepo izgledaju, ispričala nam je dio onoga što su članice 'Našenina – vezilje' radile od Vuzma do Vuzma.

Uz sve ovo radile su i vezene jastučnice. Nadale su se izložbi na Sajmu vina, a ova se udruga uvijek ističe nečim posebnim, pa je bilo spremno za prošlogodišnji Sajam tematska izložba vanjkuša tj. jastuka s vezenim jastučnicama. Izložbe nije bilo, ali one su nastavile to raditi i dalje i bit će izložene jednog dana kada će to biti moguće.

Pilići, pisanice, košarice s prekrivačem, za propovjedaonicu i sveothranište izradile su vitražice i još mnoga toga,a na svemu prevladavaju cvjetni, proljetni, uskrsni motivi.

Od izloženih radova posebno su nas se dojmili pilići. ' To radimo već desetak godina , a dok se moglo čak smo u školama u Brestovcu Orehovičkom i Orehovici radili radionice s djecom i svako je dijete napravilo svojeg čučeka i doista su jako efektni. Pisanica ima dvije vrste: heklane, unutra se stavi balon, a kad se poštirka u slatkoj vodi, pisanica zadrži taj oblik. Druge su izrađene na način da je konac lijepljen na stiropor i na njega nalijepljeni cvjetići. Imamo i efektne male košarice s kokicama ili pilićima, pričala nam je gospođa Mohač pokazujući i prekrasne ženske damske torbice izrađene od domaćeg platna, mogu se nositi na ramenu, imaju dugu ručku ili kao ručna torbica. Ima tu i nakita, pregača, stolnjaka, nadstolnjaka, podložaka, zidnjaka, privjesaka za ključeve...

Sve što smo nabrojali, ali i puno više prekrasnih stvari mogu se vidjeti na ovoj kratkoj izložbi, a nečim ovim i lijepim posjetitelji se mogu počastiti ili obradovati nekoga za Uskrs. Naime, ovi predmeti u koje je utkano puno, puno sati rada, strpljenja i ljubavi, mogu se i kupiti. Cijene su vrlo prihvatljive, a od skupljenog novca udruga kupuje konce, platno i sve ostalo što im treba kako bi i za sljedeći Vuzem mogle obradovati posjetitelje i pokazati što su sve radile 'Od Vuzma do vuzma'.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook