Prethodni članak
Sljedeći članak

'Neka zanimanja su nestala i moramo se prilagoditi novim potrebama gospodarstva i tržišta rada'

O novim tehnologijama koje pridonose kvalitetnijem strukovnom obrazovanju razgovarali smo s Ivicom Rozijanom, ravnateljem Srednje škole Krapina, koji je izabran na još jedan mandat


Kada je predsjednik RH Zoran Milanović u ljeto prošle godine svečano otvarao Poslovno – tehnološki inkubator u kojem će prve poslovne korake učiti mladi poduzetnici, svima je za oko 'zapeo' i Centar za robotiku Srednje škole Krapina. Koliko je to učenicima krapinske škole zanimljiv prostor za učenje ne moramo ni spominjati. Centar za robotiku i nove tehnologije je mjesto izvrsnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u kojemu se uz osnovnu djelatnost strukovnog obrazovanja, koja obuhvaća i provedbu učenja temeljenog na radu, obavlja i osposobljavanje i usavršavanje te druge djelatnosti koje pridonose poboljšanju kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i njegove prilagodbe potrebama gospodarstva i tržišta rada.

Svrha i opravdanost centra za robotiku i nove tehnologije

Napretkom digitalnih i ostalih radnih tehnologija postavljeni su novi izazovi koje proizvodna poduzeća moraju pratiti kako bi osigurala konkurentnost. Sukladno tome, obrazovni sustav mora pratiti zahtjeve tržišta rada i pravovremeno, ranije nego tvrtke, primjenjivati nove tehnologije u obrazovnim procesima. - Pravovremena intervencija Srednje škole Krapina u smislu primjene tehnoloških inovacija osigurava stvaranje odgovarajućih kompetencija u trenutku potreba, jer će učenici stečene znanja, vještine i odgovornosti moći primijeniti nakon završetka obrazovanja – napominje ravnatelj Srednje škole Krapina Ivica Rozijan.

Rad s mladima u sektoru strojarstva, elektrotehnike i računarstva

Tako je vizija CeZar – a da u petogodišnjem razdoblju postane vodeći edukacijski centar za učenje temeljeno na radu u sektoru strojarstva, elektrotehnike i računarstva u regionalnom području, prepoznat i u ostalim dijelovima RH, koji inovira i promovira strukovno obrazovanje usklađeno s gospodarskim potrebama. - Zamišljen je prije svega za rad s mladim osobama kojima će nuditi šansu za stjecanje znanja i vještina u području programiranja robota, a potom i njihovog puštanja u rad. U tom smislu uvest će se programi: Robotika za početnike, robotika u obrazovnim ustanovama kroz obveznu, dodatnu i fakultativnu nastavu, robotika za razvoj poslovnih procesa – ističe Rozijan.

Vizija u desetogodišnjem razdoblju:

Cezar pri PTI – u, kojeg vodi Srednja škola Krapina trebao bi postati vodeći razvojno-edukacijski centar, prepoznat i na međunarodnoj razini, koji razvija nove oblike i sadržaje srednjoškolskog strukovnog odgoja i obrazovanja te obrazovanja odraslih u području strojarstva, elektrotehnike i računalstva, usklađeno s razvojem tržišta rada i kroz promoviranje čiste tehnologije.

Srednja škola Krapina – nositelj CeZara

Osnivanje Centra za robotiku nadogradnja je projekta "Mijenjamo se! Modernizacija strukovnih kurikula sukladno promjenjivim potrebama tržišta rada". Kao sastavni dio Strategije Srednje škole Krapina ima za cilj razvoj kompetencija učenika koje moraju u potpunosti biti usklađene s potrebama poslodavaca. Prema projekcijama Svjetskog ekonomskog foruma 10 najtraženijih vještina koje poslodavci traže i tražit će u narednim godinama su; rješavanje kompleksnih problema, kritičko razmišljanje, kreativnost, upravljanje ljudima, kordinacija i upravljanje kaosom, emocionalna inteligencija, prosudba i donošenje odluka, orjentiranost k uslugama, pregovaranje i kognitivna fleksibilnost. Zadaci CeZara (Centra za robotiku i centra novih tehnologija) jesu podizanje kvalitete znanja tehničara za mehatroniku i računalstvo, CNC operatera koji završavaju Srednju školu Krapina i drugih zanimanja iz područja strojarstva, elektrotehnike i računarstva za koje se ukaže potreba gospodarstva s razvojem i uvođenjem novih tehnologija u procese proizvodnje, podizanje kvalitete znanja tehničara drugih škola koje bi obavile vježbe u Centru, trajno obrazovanje nastavnika, normiranje vježbi kojima se stječu specifična stručna znanja,dopunsko školovanje polaznika iz proizvodnih tvrtki, prekvalifikaciju uz pomoć Zavoda za zapošljavanje, usavršavanje u obliku specijalističkih tečajeva za zaposlene u proizvodnim tvrtkama – ističe ravnatelj Rozijan te dodaje da je dosadašnje iskustvo uvođenja naprednih tehnologija u nastavni proces rezultirao većim interesom i boljim znanjem učenika. U Centru za robotiku i nove tehnologije aktivnosti će razvijati i provoditi u nekoliko potpodručja: Robotika, Procesi upravljanja strojevima i uređajima, Obnovljivi izvori energije, Programiranje pametnih uređaja i pametnih instalacija Primjena novih tehnologija u automobilskoj industriji. Djelovanje Centra namijenjeno je za više skupina korisnika: to su učenici i nastavnici srednjih škola u obrazovnim programima u sektoru strojarstva, elektrotehnike i računalstva, sudionici obrazovanja odraslih te institucije i tvrtke.

Fleksibilni obrazovni sustav

Ravnatelj Rozijan ističe kako glavni cilj obrazovnog sustava mora biti stalna prilagodba obrazovnih programa potrebama gospodarstva i tržišta rada. Zadaća strukovnog obrazovanja mora biti permanentni odgovor potrebama tržišta rada. - Samo fleksibilni obrazovni sustav povezan s gospodarstvom može jamčiti razvoj. Škole postaju ogledalo i putokaz razvoja. Velika je zadaća u obrazovnom sustavu koji mora imati sasvim novu paradigmu. Morate pratiti znanstvene trendove i njihove posljedice na društvo i u gospodarstvu. Znati predviđati moguće pravce razvoja, a time i ponudu programa obrazovanja u nastavku srednjoškolskog obrazovanja zadaća je ljudi koji se bave obrazovanjem, a time i odgovornost za buduće generacije. Svaki program je onoliko kvalitetno zanimanje koliko se nadograđuje razvojem tehnologije kako bi se mogli pratiti trendovi razvoja robotizirane industrije koja je trend koji se neće moći izbjeći ili ignorirati – kaže Rozijan te dodaje da autonomna proizvodnja u kojoj čovjek programira, a računala preko strojeva realiziraju zamišljeno je trend koji će se sve više širiti i razvijati u sve sfere ljudskog djelovanja od industrije, medicine do uslužnih djelatnosti.

Novi pravci razvoja

-Na žalost četverogodišnji strukovni i trogodišnji obrtnički programi još uvijek nisu temeljito preoblikovani i tu je naš problem. Sadašnji programi podržavali su industriju i zanimanja kojih gotovo više i nema i nisu konkurentni (tehnološka nezaposlenost). Mi u školi promišljamo o novim pravcima razvoja kako bismo smanjili tehnološku nezaposlenost odnosno otvorili nove mogućnosti obrazovanja za nadolazeće tehnologije i smanjili tehnološku nezaposlenost mladih osoba. Razvoj regionalnog centra za robotiku i nove tehnologije logičan je slijed razvoja Škole u strukovnim programima – razmišlja Rozijan. Svaka škola mora u svom poslovanju osigurati najveću moguću pozitivnu ekonomsku učinkovitost korištenjem prostora i opreme u temeljnoj djelatnosti, a to je obrazovanje. Nastupom na tržištu osigurati dodatne izvore prihoda za unaprjeđenje i nadogradnju funkcionalnosti prostora i opreme. Nastojimo podržati razvoj novih tehnologija u gospodarstvu tako što i sami razvijamo uvjete u obrazovnom dijelu kroz opremanje praktikuma, laboratorija, specijaliziranih učionica. Ne smijemo zaboraviti permanentno usavršavanje nastavnika koji imaju složenu zadaću u transferu informacija i podataka preoblikovanih u znanje. Izgradnjom takvog okruženja osiguravamo nastavnicima pretpostavke za kvalitetno poučavanje, a učenicima stjecanje znanja i kompetencija za nastavak obrazovanja ili svijet rada – zaključuje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook