Prethodni članak
Sljedeći članak

Čagljevi na istoku Zagreba – i to samo nekoliko metara od kuća, škola i vrtića

Ogorčeni stanovnici Novog Jelkovca RTL- u su poslali snimku čopora koji se u noćnim satima približava naselju.


Čagljevi na istoku Zagreba – i to samo nekoliko metara od kuća, škola i vrtića. Ogorčeni stanovnici Novog Jelkovca poslali su snimku čopora koji se u noćnim satima približava naselju. Problem je to na koji ukazuju godinama, a jedini koji ih mogu držati pod kontrolom su lovci, a njima su ruke vezane, objavio je RTL. 

Čagljeve su snimili stanovnici stambene četvrti na istoku Zagreba. Kažu - čagljevi se množe preko svake mjere, kvart im postaje zvjerinjak..

Tu je otprilike oko 11.000 stanovnika. Oni su zbilja ugroza i za djecu budući da je tu sa naše lijeve strane dječji vrtić, dolje niže je osnovna škola i tu je ispred nas Srednja škola Jelkovec“, ističe predsjednica Udruge Novi Jelkovec Ana Nilić.

Zbog straha od napada, gospođa Božica koke čuva i noću. „Viđala sam prvo jednoga, a onda su dolazili dva i onda pet u čoporu. To je bila krika, vika“, kaže Božica Špoljar iz Zagreba. Problem s čagljevima traje godinama – kaže nam: nema kome nije pisala. Gospođa Špoljar je rekla: „Onda su znali tu čak ulicom ići… pazi ulicom! Moja je jedna kolegica išla iz noćne smjene – veli mi ja sam mislila da je to nečiji pas, a zapravo je to bio čagalj.“

Predsjednik lovačkog društva Priroda iz Sesveta za RTL Ivo Čižmek objašnjava: „Zakon o lovstvu ne daje mogućnost da mi recimo na ovom terenu 'puknemo' čaglja jer će nas odmah susjedi prijaviti jer je ograničenje 300 metara od naselja.“

Snimke iz Novog Jelkovca ne iznenađuju stručnjake. Za ljude, tvrde nisu opasni 

„Ako nije direktno ugrožen on će se približit naselju i iskorištavat će i smeće od ljudi i sve što može. Vrlo sličan način ponašanja kao lisica“, tvrdi profesor na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Tomislav Gomerčić.

Odstrel je dopušten tijekom cijele godine, osim na ženke dok nose i podižu mlade. Lovci u većini slučajeva nemoćni. Mi tu ne smijemo ubit čaglja, a izlaze navečer i viđaju se. Građani ih neprestano zovu, ali ruke su im vezane.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook