Prethodni članak
Sljedeći članak

Od 15. studenoga u Hrvatskoj obavezna zimska oprema, evo kako je u drugim zemljama Europe

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine


U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet. Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijeva se: četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače.

Autostil.com donosi gdje je u Europi obavezna zimska oprema

Austrija

obaveza: DA, od 01.11. do 15.04.

Sva vozila moraju imati zimsku opremu. Gume moraju biti M+S, a utori moraju biti duboki minimalno 4 mm. Također, umjesto zimskih guma na vozilu može biti i kombinacija ljetnih guma s lancima. Kazne od 35 do 5.000 €.

Bosna i Hercegovina

obaveza: DA, od 15.11. do 15.04.

Obavezna je zimska oprema bez obzira na vremenske uvjete. Zimska oprema podrazumijeva četiri zimske gume (min 4mm dubine utora) ili četiri ljetne gume (min 4mm dubine utora) s lancima u prtljažniku koji se postavljaju na pogonskim kotačima u slučaju zimskih uvjeta.

Češka Republika

obaveza: DA, od 01.11. do 31.03.

U zimskim uvjetima zimska oprema je obavezna na svim kotačima za vozila do 3,5 t. Lanci su obavezni na cestama gdje je to označeno prometnim znakom.

Francuska 

obaveza: NE

U zimskim uvjetima savjetuje se korištenje M+S guma. Minimalna dubina utora guma je 3,5 mm.

Italija 

obaveza: NE

Na području Val d’Aosta: od 15. listopada do 15. travnja na automobilu je obavezna zimska oprema (zimske gume ili ljetne gume + lanci). Na ostalim područjima, ovisno o znakovima, zimska oprema obavezna je od 15. studenog do 15. travnja.

Mađarska

obaveza: NE

Na nekim područjima obavezno je korištenje lanaca za snijeg.

Njemačka

obaveza: DA, nema datumskog ograničenja

Zimske su gume obavezne u slučaju snijega, poledice, leda na cesti, bljuzge i ugaženog snijega. Zabrana korištenja ljetnih guma u zimskim uvjetima. Sva vozila registrirana u Njemačkoj ili izvan nje, moraju imati zimske gume na sva četiri kotača u zimskim uvjetima. Zimske gume moraju imati oznaku M+S ili pahuljicu.

Slovačka 

obaveza: NE

Za osobna vozila do 3,5 t obavezne su M+S gume u zimskim uvjetima. Za teretna vozila preko 3,5 t zimske gume su obavezne od 15. studenog do 31. ožujka bez obzira na vremenske uvjete. Minimalna dubina utora je 3 mm. Lanci za snijeg smiju se koristiti samo na zasniježenim cestama.

Slovenija 

obaveza: DA, od 15.11. do 15.03.

Obavezna je zimska oprema unutar vremenskog perioda, kao i izvan vremenskog perioda u slučaju zimskih uvjeta na cestama. Za vozila do 3,5 t: 4 zimske gume ili ljetne gume (min. 4 mm utora) + lanci.

Srbija 

obaveza: DA, od 01.11. do 01.04.

Obavezna je zimska oprema. U zimskim uvjetima vozila moraju imati M+S gume na pogonskim kotačima vozila do 3.5t. Minimalna dubina utora je 4mm. Lanci za snijeg su obavezni na označenim dionicama. Autobusi i kamioni moraju imati lopate za snijeg.

Švicarska

obaveza: NE

Obavezne su odgovarajuće gume kad su zimski uvjeti na cestama. Minimalni utor na zimskoj gumi je 1,6 mm. Kad stupe na snagu zimski uvjeti dopušteni su lanci za snijeg

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook