Prethodni članak
Sljedeći članak

Obrtnici pozivaju osnovnoškolce: 'Poslova će biti, plaće će rasti, školujte se za obrtnička zanimanja'


Krenuo je još jedan ciklus predstavljanja srednjoškolskih programa s naglaskom na deficitarna zanimanja. Kampanja je to koju Krapinsko – zagorska županija u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (Područni ured Krapina), Obrtničkom i Gospodarskom komorom te srednjim školama provodi već dugi niz godina, prvenstveno kako bi se učenike sedmih i osmih razreda upoznalo s programima deficitarnih zanimanja.

Tako su jučer krapinskim osnovnoškolcima i njihovim roditeljima predstavljeni svi srednjoškolski programi koje mogu upisati u našoj županiji, ali im je i naglašeno zbog čega ih se potiče da upišu trogodišnja obrtnička zanimanja.

-Lista deficitarnih zanimanja iz godine u godinu se povećava, danas je to 14 programa koje stipendira Krapinsko – zagorska županija. Uglavnom je to građevinski sektor, zidar, tesar, strojobravar, bravar, vodoinstalater, autolimar, automehaničar. To su sve programi kod kojih djeca mogu odmah iz klupe krenuti u posao – naglasila je zamjenica župana Jasna Petek.

Istaknula je i kako Županija iz godine u godinu povećava broj učenika koje stipendira, pa je to ove godine 300 stipendija, od čega 165 stipendija za deficitarna zanimanja. – Za stipendije izdvajamo preko 300 tisuća eura ove godine, tako da stipendirani učenici dobivaju 53 eura mjesečno, odnosno 66 eura ako se radi o stipendiji za deficitarna zanimanja – rekla je Petek.

Iz Zavoda za zapošljavanje Područni ured Krapina kažu kako se svake godine izrađuje lista preporuka za obrazovnu politiku i politiku stipendiranja. – Kroz tu listu prema potrebama na tržištu rada preporučujemo za koja zanimanja treba povećati stipendiranja, kao i ona za koja treba smanjiti. Što se tiče deficitarnih zanimanja, to je dvadesetak zanimanja koja su već tradicionalno deficitarna – rekao je predstojnik ureda Goran Vukmanić, a naglasio je i kako iz Krapinsko – zagorske županije nema puno odljeva radne snage.

Unatoč svim kriznim situacijama, pokazatelji gospodarskog poslovanja u našoj županiji su itekako pozitivni, rekao je predsjednik HGK Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek.

– Ključni problem je kako odraditi poslove i zadovoljiti tržišta koja su nam na raspolaganju. Zbog toga trebamo motivirati mlade ljude na učenje, stjecanje znanja i vještina, kako bi bili spremni za tržište rada. Poslova će biti, plaće su zadnjih godina rasle, a rasti će još, tako da će mladi, marljivi, školovani, pametni i motivirani ljudi s različitim znanjima sigurno naći svoje mjesto na tržištu. Zagorsko gospodarstvo je dovoljno raznoliko da treba mlade ljude svih struka, a vjerujem da ćemo i mi kao firme ispuniti očekivanja te djece – rekao je Švaljek.

Da su problem postala gotovo sva obrtnička zanimanja, naglasio je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Nenad Kučiš.

– Važno je da djeca počnu gledati obrtnička zanimanja na drugi način i u njima vide perspektivu. Jer ruke nikada neće zamijeniti ni jedan stroj, ruke majstora budu uvijek cijenjene – naglasio je Kučiš. Dodao je i kako u našoj županiji djeluju 3002 obrta, koja zapošljavanju 6460 radnika. – Bilo bi to i više, jer potreba za radnicima je velika, no nema ih na tržištu rada – zaključio je Kučiš.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook