Prethodni članak
Sljedeći članak

Obratite pažnju: Jedan simptom pojavljuje se kod gotovo svih zaraženih omikronom


Omikron soj koronavirusa koji je zaraznošću pokorio Dalmaciju ima ponešto drukčije simptome od svih prethodnih mutacija, a Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorio je također da osobe koje primijete blijedu, sivu ili plavičasta boju kože, usana ili noktiju, na to obrate pozornost jer ti simptomi mogu ukazivati na nizak nivo kisika u krvi. Kod omikrona zaraženi najčešće prijavljuju grlobolju i grebanje u grlu, glavobolju, začepljenost sinusa, noćno znojenje, curenje nosa i kihanje što su simptomi koji se uglavnom povezuju s prehladom ili gripom. Manja je vjerojatnost u odnosu na prijašnje varijante da će omikron uzrokovati gubitak okusa i mirisa.

Upravo grlobolja navodi se kao prvi simptom koji bi vas mogao navesti da posumnjate u moguću zarazu omikronom. Američki liječnik dr. Jorge Moreno i njegove kolege pratili su pacijente oboljele od COVID-a u ambulanti u Connecticutu i zaključili kako je većina njih koja se zarazila omikron varijantom prijavila iste simptome: suho, upaljeno grlo koje je uzrokovalo oštru bol prilikom gutanja i koje se pojavilo prije većine drugih simptoma bolesti COVID-19, prenosi slobodnadalmacija.hr.


Prema iskustvu američkog liječnika dr. Morena grlobolja je često dolazila paralelno sa začepljenjem sinusa i glavoboljom. Podaci iz aplikacije o covid simptomima, koju na pametnim telefonima koristi na stotine tisuća Britanaca također sugeriraju da je grlobolja rani simptom omikrona. Glavni istraživač ove platforme Tim Spector, rekao je da je 57 posto ljudi sa omikronom prijavilo upalu grla.
Također analiza božićne zabave u Norveškoj otkrila je kako je kod 72 posto oboljelih na zabavi prijavilo bolove u grlu koji su trajali u prosjeku tri dana. Većina zaraženih bila je cijepljena je s dvije doze mRNA cjepiva, prenosi slobodnadalmacija.hr. Preliminarna studija koju je prošli tjedan objavio tim američkih znanstvenika otkrila kako je virusno opterećenje izazvanom omikronom doseže vrhunac u slini jedan do dva dana prije nego što je doseglo vrhunac u brisevima nosa, što može objasniti zašto bi dodavanje brisa grla brzom testu, kod omikrona moglo povećati njegovu točnost.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook