Prethodni članak
Sljedeći članak

Obnova državne ceste Zagorska Sela - Razvor: 'Na ovo smo čekali godinama'


Foto: Mario Krog 

Krajem prošle godine iz Općine Kumrovec stigle su radosne vijesti za mještane sutlanskog kraja. Radilo se o najavi rekonstrukcije državne ceste D229, dionica Zagorska Sela - Razvor DC 205, koja, kako je tada i najavljeno, kreće ove godine. Riječ je o vitalnoj prometnici za ovaj dio županije koja povezuje općine Kumrovec i Zagorska Sela, a koja se trenutno nalazi u izrazito lošem stanju te zahtjeva kompletnu rekonstrukciju. Vrijednost radova obnove dionice u dužini od oko četiri kilometra iznosi preko 2,6 milijuna eura bez PDV-a, a obuhvaća proširenje kolnika, izgradnju nogostupa na pojedinim dionicama uz kolnik državne ceste, izgradnju nove oborinske odvodnje i obnovu postojećih propusta kao i sanaciju klizišta u mjestu Razvor. Početkom ove godine raspisan je natječaj za odabir izvođača radova, a danas je u Kumrovcu potpisan ugovor o izvođenju radova između investitora Hrvatskih cesta i izvođača radova tvrtke Colas Hrvatska.

Razvoj mjesta i turizma

Kumrovečki načelnik Robert Šplajt ovom je prilikom istaknuo veliko zadovoljstvo činjenicom da nakon više od šest godina lobiranja i ganjanja konačno kreće rekonstrukcija ove izrazito opasne dionice koja će trajati deset mjeseci.

- Izuzetno nam je bitno da ovo krene čim prije jer je ta dionica u lošem stanju, a jedna je od glavnih poveznica Zagorskih Sela i Kumrovca, a naravno i Krapinsko - zagorske županije, ali i susjedne Slovenije. Takve projekte podržavamo i dobrodošli su za razvoj našeg kraja i turizma kojeg ovdje u Kumrovcu imamo. Nas godišnje posjeti 100.000 ljudi i to nije zanemariva brojka, a u Zagorskim Selima imamo dvorac Miljanu koji je posebna atrakcija i zaslužio je da ima dobru prometnicu - rekao je načelnik Šplajt zahvalivši Hrvatskim cestama što su ovu dionicu uvrstile u svoj ovogodišnji plan i dodavši kako je siguran da će tvrtka Colas, kao renomirani izvođač ovakvih radova, napraviti vrhunski posao budući da je upoznat sa svim cestama na ovom području.

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak nadovezala se kazavši kako se radi o kapitalnom pojektu na kojeg se uistinu dugo čekalo. Naime, od 2017. radi se na realizaciji pa je ovaj dan posebno bitan, a prema njenim riječima, uzbuđenje je neizmjerno i sve se skupa čini kao san.

- Obzirom da nemamo nikakvog linijskog prijevoza ova će dionica puno značiti upravo za otvaranje prema gradovima i većim središtima u Krapinsko - zagorskoj županiji. Moram zahvaliti Hrvatskim cestama, Vladi Republike Hrvatske, Krapinsko - zagorskoj županiji, načelniku Šplajtu i dragim prijateljima koji su se uključili. Ta nam je dionica bitna kako iz gospodarskih tako i iz turističkih razloga obzirom da se na području naše općine planiraju investicije u smislu turizma. Vjerujem da će ova rekonstrukcija doprinijeti tome da Zagorska Sela zažive - poručila je načelnica Krivec Jurak.

Strpljen - spašen

Strpljen - spašen, tko čeka taj i dočeka, riječi su kojima je krapinsko - zagorski župan Željko opisao cijeli ovaj projekt. Istaknuo je kako se dugi niz godina apeliralo da rekonstrukcija ove dionice krene.

- Zagorska Sela nemaju školu pa se djeca svaki dan voze u školu ovdje u Kumrovec. S druge strane, Podčetrtek ima odličnu suradnju s Općinom Zagorska Sela i tu pokušavamo spajati gospodarstvo, radi se na Sutlanskom jezeru i naravno da to sve nije moguće, ako nemate kvalitetnu cestovnu infrastrukturu. Ako tome još dodamo da je pruga van funkcije to znači prometnu izoliranost. Ovo je velika i važna investicija za čitavu Krapinsko - zagorsku županiju. Kaže ona kineska ˝Najbolje bi bilo da se drvo posadilo prije sto godina, drugo najbolje vrijeme je upravo danas˝. Ovo je idealan trenutak da se potpiše ovaj ugovor i realizira ova dionica - konstatirao je župan Kolar.

Sigurnost

U zadnjih sedam godina, prema riječima člana uprave Hrvatskih cesta Alena Leverića na području Krapinsko - zagorske županije, uloženo je preko 800 milijuna, a planova ima i za ovu i za iduću godinu. Uz to, naglasio je kako je Hrvatskim cestama najbitnija sigurnost svih dionika u prometu.

Potpisivanju su sudjelovali i predstavnik Hrvatskog sabora Predrag Štromar, krapinski gradonačelnik i saborski zastupnik Zoran Gregurović te član uprave tvrtke Colas Hrvatska Goran Tuđan.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook