Prethodni članak
Sljedeći članak

Objavljeno kolike su plaće učitelja i nastavnika. Iznenadit ćete se!


Prosječna plaća učitelja u osnovnoj školi je 9.009 kuna, a nastavnika u srednjoj 9.453 kune. Podaci su to o plaćama koje su dobili za listopad ove godine, nakon dva povećanja osnovice u ovoj godini. Inače, plaće su im, u odnosu na ranije, kroz ta dva povećanja porasle za osamsto do devetsto kuna, piše Srednja.hr.

Prema službenim podacima za listopad 2022., nastavno osoblje u osnovnim školama – što obuhvaća učitelje, stručne suradnike i odgajatelje – ima prosječnu mjesečnu neto plaću od 9.009 kuna, piše Srednja.hr. Kod medijalne plaće nema značajnijeg odstupanja, neto iznosi 8.937 kuna. Očekivano, najniže prosječne plaće imaju učitelji bez napredovanja, a oni sa zvanjima, i kako se ta zvanja penju, imaju veća primanja. Učitelji u najvišem zvanju izvrsnog savjetnika tako prosječno imaju 12.099 kuna, odnosno medijalno 11.892 kune mjesečno. Prosjek godina nastavnog osoblja u osnovnim školama iznosi 44. To je potencijalno važno za kontekst, budući da se za svaku godinu staža dobiva povećanje plaće od 0,5 posto.

U srednjim su školama plaće nešto veće. Nastavno osoblje koje, obuhvaća nastavnike, stručne suradnike i odgajatelje, prosječno mjesečno zaradi neto 9.453 kune, dok medijalna plaća iznosi 9.272 kune. Plaće su, logično, u prosjeku manje nastavnicima koji nisu napredovali, a penju se po zvanjima. Nastavnici u najvišem zvanju izvrsnog savjetnika prosječno imaju 12.423 kune, a medijalno 12.217 kuna mjesečno. Zaposlenik u redovima nastavnog osoblja u domaćim srednjim školama u prosjeku ima 47 godina, piše Srednja.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook