Prethodni članak
Sljedeći članak

Obilježen Dan 112: 'Prošla godina bila je dinamična, posebno zbog vremenskih nepogoda'


Prije 33 godine u Europskoj uniji uveden je broj 112, a od 11. veljače 2005. godine aktivan je i u Republici Hrvatskoj. Od svoje uspostave u RH 2005. do kraja 2023. godine na broju 112 zabilježeno je nešto više od 35,8 milijuna poziva, a prošle godine centri 112 su zabilježili ukupno 1.967.116 poziva od kojih je 1.355.200 (68,9 %) bilo namjenskih. Županijski centar 112 Krapina lani je zaprimio je 28526 poziva što je u odnosu na 2022. godinu gotovo za oko 4000 poziva više.


Od svih zaprimljenih poziva 12794 bilo je namjenskih, a 15732 bilo je nenamjenskih poziva. Budući da je 11. veljače Dan europskog broja 112, u Krapini je u ponedjeljak održana konferencija za medije.

Tom je prilikom Mirko Klasiček, voditelj Službe civilne zaštite Krapina, istaknuo da je 2023. godina bila vrlo dinačina, prevnstveno što se tiče vremenskih nepogoda. - Imali smo već u siječnju snježne padaline koje su izazvale dosta problema, zaprimljeno je puno poziva ljudi koji su javili o padu drveća na prometnice i električne vodove, a nastavilo se u veljači olujnim vjetrom. U svibnju smo imali obilne padaline koje su uzrokovale otvaranje brojnih klizišta, zbog svega toga u posjetu je bio i ministar Božinović koji je održao sjednicu sa županom i žurnim službama. Olujno vrijeme se desilo i u srpnju i kolovozu, a u listopadu smo imali tuču koja je poharala dijelove Gornje i Donje Stubice te Kraljevac na Sutli – pobrojio je Klasiček.

Naveo je da je prošlu godinu obilježilo i uvođenje sustava za rano upozoravanje upravljanja krizama SRUK, sustav koji radi na principu da putem SMS poruka obavještava garađane na pojedinom području o opasnostima koje su nastupile ili prijete, ali i daju upute kako se ponašati u toj situaciji. - Specifično je da taj sustav poruke šalje ne samo građanima na pojedinom području već i onima koji za to vrijeme uđu na taj teritorij. Nadalje, od značajnih događaja, desio se požar u Eko – floru, alarmirane su sve službe i sve je dobro završilo – rekao je Klasiček.

Pošto je više od polovice poziva građana bilo je nenamjenskih, uputio je molbu građanima da pripaze na svoje pametne telefone, jer puno puta se desi da slučajno pozovu 112, dok je mobitel u džepu ili torbici, a nekada 112 pozovu i djeca tijekom igre na mobitelu.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović čestitao je svim djelatnicima civilne zaštite i operaterima Dan broja 112. - 30 godina sam član DVD – a i u sustavu vatrogastva te nešto više od 10 godina gradonačelnik, tako da se svakodnevno susrećem sa sustavom civilne zaštite žurnih službi. Kada dođe do neke havarije, to zahtijeva rad i koordiniranje više različitih službi civilne zaštite, upravo zato je jedan ovakav broj koji nije usko specijaliziran samo za određeno područje, kao što su 192, 193, 194, bitan da može odmah alarmirati sve žurne službe, kod npr. poplava, otvaranja klizišta, kod potresa – rekao je Gregurović.

Zamjenica župana Jasna Petek također je istaknula veliku važnost postojanja takvog operativno – komunikacijskog centra, kao što je 112. – Iza njega se krije veliko znanje, stručnost, iskustvo, jedna staloženost koja je potrebna za odgovor na pozive koji su upućeni preko broja 112. Ti djelatnici koordiniraju i upućuju građane u dramatičnim situacijama na žurne službe i moram čestitati svima koji rade taj posao, jer je vrlo odgovoran. Nakon toga, čstitam i svim našim hitnim službama, koje vrlo kvalitetno odgovaraju na sve potrebe i pozive građana. Mi u KZŽ obzirom da smo duboko svjesni značaja i važnosti hitnih službi, u proračunu iz godine u godinu osiguravamo veća sredstva za hitne službe i nastojimo odgovoriti na što više potreba tih službi kako bi njihovo djelovanje bilo još efikasnije – zaključila je Petek.

Djelatnici Županijskog centra 112 na raspolaganju su Vam 24 sata i u svakom trenutku mogu vam pružiti savjet odnosno uputiti žurnu pomoć koje vam je potrebna. Besplatnim pozivom na broj 112 u svih 27 država članica Europske unije možete zatražiti pomoć hitnih službi (policije, vatrogasaca, hitne medicinske službe), a prema potrebi angažiraju se i drugi nadležni sudionici i operativne snage sustava civilne zaštite.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook