Prethodni članak
Sljedeći članak

O zdravlju branitelji za branitelje


U udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije u ponedjeljak 28.11.2022.godine održana je interaktivna radionica na temu zaštite zdravlja . Radionicu je održala jedna od najnagrađivanijih kliničkih  psihologa RH Gordana Kamenečki, univ. spec.clin.psych, zaposlena u  Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice.

Tema radionice bila je zaštita zdravlja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji usmjerenih na prevenciji psihičkih stanja i tjelesnih bolesti, psihičke poteškoće bolesnika oboljelih od neizlječivih bolesti, bolesti srca i krvnih žila i drugih kroničnih nezaraznih bolesti.

Radionici se odazvalo 35. hrvatskih branitelja sa obiteljima a među sudionicima rasprave bili su i hrvatski branitelji oboljeli od teških bolesti. Uz  genetsko nasljeđe i biološke čimbenike (dob, spol) na zdravlje populacije utječu  mnogobrojni psihološki (stres, anksioznost, depresija)  te okolišni, socijalni i ekonomski čimbenici: osobne i obiteljske prilike (obiteljska struktura i odnosi, odgoj i obrazovanje, zanimanje, materijalna sigurnost), način života (rizična ponašanja, prehrana, pušenje, alkohol, zloporaba droga, tjelesna aktivnost), mjesto življenja i rada (zdrav okoliš, kultura i sustav vrijednosti socijalne okoline, socijalna podrška) te zdravstvena zaštita.

Najučestaliji uzroci smrti u braniteljskoj populaciji su ishemijske bolesti srca, zloćudne novotvorine probavnih organa. Kod muškaraca najučestalija novootkrivena zloćudna bolest je rak prostate, a kod žena najučestaliji je rak dojke. Teoretskim prikazom uvjeta nastajanja bolesti te primjerima iz dugogodišnje prakse

Klinička psihologinja Kamenečki uz aktivno učešće članova udruge Grabušić Stjepana, Hlupić Milorada i Bratković Branka nazočnim na radionici pokazala je da se ukazuje nužna potreba odgovornije odnositi prema vlastitom ali i zdravlju članova obitelji.

Iskazan je interes učesnika radionice za aktivnijim odnosom prema zdravlju (razgovorima o posttraumatskom stresnom poremećaju, depresivnom poremećaju te kroničnim bolestima donjeg dišnog sustava,šećernoj bolesti,)  i drugim temama vezanim uz braniteljsku populaciju.

Na radionici je teže oboljelim članovima udruge Kamenečki Gordana poklonila prigodne poklone medicinskih potrepština, a jednom članu udruge i stolno računalo. Organizator je kao znak zahvale i potpore poklonio prigodne suvenire udruge te je dogovorena daljnja suradnja u promicanju zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook