Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi slučajevi otvorili burnu raspravu: ‘Treba rigorozno kazniti te vlasnike pasa’


U Zagrebu postoje površine kao što su parkovi i plaže na kojima je pristup psima zabranjen, a takva područja na nekom svom dijelu imaju jasno istaknut sam znak zabrane.

Tako bi vlasnici trebali zaobilaziti takva područja, a svoje ljubimce pustiti da se istrče i izigraju negdje drugdje, primjerice u parkovima za pse ili pak šetnicama i zelenim površinama gdje takve zabrane ne postoje, piše zagrebinfo#mce_temp_url#.

Međutim, pojedini vlasnici ponekad ignoriraju takve zabrane i svoje ljubimce vode u “zabranjena” područja. Nas je zanimalo vaše mišljenje po tom pitanju pa smo vas u anketi pitali “smetaju li vam psi u parkovima u kojima su postavljeni znakovi zabrane za njihov boravak u njima?”. Kako to obično biva, Zagrepčani su i ovog puta bili podijeljenih mišljenja pa jedna strana smatra da ne postoji takvo mjesto na koje pas ne bi bio dobrodošao.

Neki se ne slažu sa zabranama

“Psi nikad ne smetaju!”, “Van pameti je psima braniti dolazak u parkove. Ne znam tko se tome domislio. Naravno… Psi trebaju biti na povodcu, a vlasnici obavezni pokupiti za njima”, “Ne smetaju. Bolje psi nego narkomani, pijanci i neodgojena djeca sa nekulturnim roditeljima”, “Meni osobno ne smetaju psi nigdje, pa moj Frodo zna spavati u mom krevetu”, “Ne smetaju, ako su vlasnici odgovorni pa pokupe iza svojih ljubimaca”, glase neki od komentara onih koji smatraju da ne bi trebale postojati zabrane za boravak pasa na bilo kojem prostoru.

Međutim, većini smetaju situacije u kojima vlasnici ignoriraju zabrane i dovode pse tamo gdje ne bi smjeli.

“Naravno da smetaju i na plažama i svugdje gdje im nije mjesto! Svaka čast iznimkama od vlasnika koji znaju kako se brinuti za svog ljubimca i gdje smije, a gdje ne smije sa psom!”, piše jedan Zagrepčanin.

 ‘Pas ne može u park i točka’

Nadalje, jedna gospođa ističe da voli životinje, ali smatra da bi se vlasnici uvijek trebali pridržavati i poštovati propisana pravila, bez iznimke.

“Volim sve životinje, psa kao kućnog ljubimca imala sam od ranog djetinjstva i moja su djeca odrastala uz pse, ali rigorozno bih kažnjavala sve vlasnike pasa, koji ne čiste iza svojih ljubimaca, čiji su psi bez vodilice i veliki psi bez brnjice, kao i one koji vode svoje pse na mjesta gdje je to zabranjeno”, glasi komentar jedne čitateljice.

Kako mnogi napominju, zabrana je zabrana i svi bi je kao takvu trebali poštovati, a s tim se slažu i oni koji sami imaju pse kao ljubimce: “Imam psa, živi sa mnom u kući, ali ne može u park gdje se igraju djeca i točka. On je moj izbor. I postoje mjesta koja nisu za njega, kao što je park za djecu”, smatra jedna Zagrepčanka.

Zagrepčanka poludjela zbog scene iz šetnje parkom: ‘Od kada su psi postali važniji od djece’

Smetaju neodgovorni vlasnici

Većina pak ističe da im najviše smetaju nemarni i neodgovorni vlasnici životinja: “Mislim da ljudima ne smetaju psi koliko nemarni vlasnici. Mislim da svatko svog psa zna najbolje i što njegov ljubimac voli ili ne voli, ako nije razigrane prirode onda ne vidim razlog zašto ih vode među djecu. A što se tiče natpisa, taj natpis više vrijedi za ljude kojima se lijeno sagnuti i pokupiti izmet, pas da to može učiniti sam, sigurna sam da bi to i učinio. Psi su divna stvorenja i svaka minuta provedena s njima je za mene blagoslov”, smatra jedna gospođa, a i druga je sličnog razmišljanja.

“Ne smetaju psi, ali smetaju neodgovorni vlasnici koji ne pokupe ono što njihov ljubimac istovari”, piše ova čitateljica.

A kako neki napominju, uopće se ne radi o tome smetaju li ili ne psi na zabranjenim područjima, već je ovdje jednostavno riječ o poštivanju propisa: “Nije bitno smetaju li ili ne, to je kršenje gradskih uredbi”, zaključuje jedan gospodin.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook