Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi detalji napada u Pakracu: Dvojica HEP-ovaca stabilno, treći u životnoj opasnosti

Nakon što su mu pozvonili na vrata, rastrojen je izašao iz kuće i ubrzo bacio bombu na njih. Geleri su pogodili svu trojicu radnika HEP-a, a najgore je prošao 52-godišnji D.M. koji je zadobio teške ozljede glave i trbuha


Kako smo već pisali, jutros oko 9:20 71-godišnji Milorad A. je u Ulici Jana Žiške u Pakracu bacio bombu na tri radnika HEP-a koji su mu došli isključiti struju. Kako je za Index.hr rekla šefica bolnice u Pakracu Marina Major, dvojica radnika su stabilno, imaju višestruke ozljede od šrapnela, jedan po cijelom tijelu, drugi po desnoj strani abdomena. Treći je u kritičnom stanju, život mu je ugrožen te je prebačen u Zagreb. Portal mojportal.hr piše da su mu ozlijeđeni glava i trbuh.

Kako se sve dogodilo?


Djelatnici HEP-a parkirali su službeni kamion ispred Miloradove kuće, odmah pokraj stupova s naponskim kablovima. Nakon što su mu pozvonili na vrata, rastrojen je izašao iz kuće i ubrzo bacio bombu na njih. Geleri su pogodili svu trojicu radnika HEP-a, a najgore je prošao 52-godišnji D.M. koji je zadobio teške ozljede glave i trbuha. On je brzo prebačen u pakračku bolnicu gdje su utvrdili da mu je život ugrožen te ga malo poslije 13 sati poslali u KBC Zagreb, piše mojportal.hr.
D.M., koji je najteže stradao, razveden je i sam je živio u svojoj kući u Pakracu. Posljednje vrijeme provodio je s djevojkom, piše lokalni portal. Nadalje, 55-godišnji I.O., inače otac troje djece, pretrpio je lakše ozljede i liječi se u pakračkoj bolnici. Navodno mu je puknuo bubnjić, dodaju.
Susjedi u šoku pričaju kako ne mogu vjerovati da se tako dobrom čovjeku dogodilo takvo zlo.
Što se trećeg djelatnika HEP-a tiče, riječ je o 53-godišnjaku za kojeg se isprva mislilo da je prošao bez ozljeda, no naknadno je zatražio liječničku pomoć. Osim velikog šoka, navodi mojportal.hr, pretrpio je lakše ozljede.


Nije prvi put da se HEP-ovcima prijeti nasiljem


Također, mojportal.hr navodi da ovo nije prvi put da HEP-ovci imaju problema u ovakvim situacijama. Već su znali tražiti pratnju policije za pojedine intervencije isključivanja struje jer se znalo dogoditi da im dužnici prijete nasiljem nakon što im se najavi isključenje.
Kako pišu, Milorad A. dosad nije bio policijski prijavljivan i ničime nije skretao pažnju na sebe. Susjedi su kazali da je bio teže naravi, ali da nikad s njim nisu imali problema. Navode da Milorad A. nakon uhićenja nije radio probleme, bio je potpuno miran te nije pokazivao ni najmanje znakove agresije.


Susjeda: Malo je otišao sa živcima


Susjeda je za mojportal.hr rekla da je "malo otišao sa živcima".
"Pa kao da je malo sa živcima otišao. Žena mu je umrla prije dvije godine, možda ga je i to teško pogodilo. Lijepa je bila, Jovanka. Umrla žena, rak je imala. A on je ostao sam tu. Jedno je vrijeme bio i u kući u Ožegovcima (mjesto nedaleko od Pakraca op. a.), ali valjda nije ni tamo mogao biti ni s kim. Živci su mu otišli, teško mu je bilo. Ima dva sina, jedan mu živi u Nizozemskoj, a drugi je u Srbiji. Ali djecu mu ne znam. Nesreća je to, velika, dijete moje. Stradali ljudi ni krivi ni dužni", ispričala je susjeda.


Javila se policija


Iz policije su se javili oko 13 sati i poslali priopćenje.
"U srijedu 27. siječnja 2021. oko 9.19 sati u Pakracu u Ulici Jana Žiške, muškarac je iz kuće bacio eksplozivnu napravu na trojicu muškaraca djelatnika HEP-a.
Tom prilikom su 52-godišnjak i 55-godišnjak ozlijeđeni i prevezeni u bolnicu u Pakrac radi pružanja daljnje liječničke pomoći, dok je treći muškarac starosti 53-godine naknadno zatražio liječničku pomoć. U eksploziji je došlo do oštećenja susjednih kuća. Vezano za navedeno uhićen je 71-godišnjak i slijedi daljnje kriminalističko istraživanje i utvrđivanje svih okolnosti navedenog događaja", poručila je Policijska uprava požeško-slavonska.


HEP oštro osudio napad


Nedugo nakon napada oglasio se i HEP. Oštro su osudili napad.
"Dana 27.01.2021. godine oko 9.15 sati tri radnika HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., Elektre Križ napadnuti su eksplozivnom napravom prilikom obavljanja isključenja električne energije po nalogu opskrbljivača na mjernom mjestu u Pakracu.
Radnici su u napadu zadobili tjelesne ozljede te im je ukazana hitna medicinska pomoć.
Više informacija o okolnostima samog događaja moći ćemo dati nakon završetka policijskog očevida.
Uprave HEP-a d.d. i HEP-ODS-a, vodstvo sindikata radnika HEP-a i Udruge branitelja HEP-a zgroženi su ovim događajem te najoštrije osuđuju napad na radnike HEP-a koji su uredno obavljali svoj redovni posao.
Radnici HEP grupe dijele ogorčenje i zabrinutost s obiteljima i kolegama napadnutih radnika", poslali su iz HEP-a dopunjeno priopćenje.


Javio se i Strukovni sindikat radnika HEP-a


Strukovni sindikat radnika HEP-a javio se priopćenjem.
"Strukovni sindikat radnika HEP-a povodom današnjeg napada bombom na radnike HEP-a u Pakracu poziva hrvatsku izvršnu i zakonodavnu vlast da učini više u razoružavanju stanovništva od zaostalog naoružanja, ako treba i drakonskim kaznama. Ovo nije prvi puta da se na HEP-ove radnike koji samo obavljaju svoj posao nasrće s vatrenim oružjem i eksplozivnim napravama. U TEHNOS-u se pitaju nije li već jednom došlo vrijeme da se prestanemo igrati rata?!
Poslovodstvu pak poručuju da svoju socijalnu osjetljivost i odgovornost prema radnicima ne pokazuju samo nakon tragedija poput ove u Požegi ili one u Hidroelektrani Dubrovnik, već da napokon naprave iskorak i povećaju sigurnost i vrednovanje operativaca. Nastradali monteri Elektre Križ dio su HEP-ove operative koja se sustavno omalovažava, a to je upravo ona ista kategorija radnika kojoj gotovo da nismo rekli niti hvala što posljednjih mjesec dana požrtvovno radi na dizanju brojnih porušenih postrojenja na potresima pogođenom području te na ponovnoj normalizaciji opskrbe električnom energijom."

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook