Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi 'ancug' za drvenog Gupca

Skulptura Matije Gupca nakon restauracije je vraćena u Hižakovec ispred njegove rodne hiže koja je u 12 godina postojanja postala top destinacija Gupčevog kraja


DONJA STUBICA - Otkako je 2009. godine sagrađena, idejom i zalaganjem mještana Hižakovca, kako bi se obilježilo potencijalno rodno mjesto povijesnog stubičkog vođe i puntara Matije Gupca, njegova rodna kuća primila je dosad na tisuće posjetitelja. Sve putnike namjernike ispred drvene kućice pokrivene slamom dočekuje impozantni kip Matije Gupca, rad samoukog kipara Juraja Žukine iz Zlatar Bistrice. Porijeklom iz Donje Stubice, Žukina je kip izradio 2009. kada je uređena i kućica, kao poklon svom rodnom selu, a ovih je dana kip restaurirao, kako bi bio zaštićen od propadanja.

Gubec dobio nove cipele

Sama je restauracija, ispričao nam je Žukina, trajala oko četiri mjeseca, baš kao i izrada te je bila neizbježna obzirom da se radi o skulpturi u drvu, koje je sklono propadanju zbog vremenskih uvjeta. – Kip je bio u lošem stanju, drvo je ispucalo i bilo je oštećeno, pa sam odvezao kip u svoju radionu, trebalo je intervenirati da ne propada dalje. U samoj sredini nastala je velika rupa u kojoj su se nalazili crvi i mravi, a drvo je bilo mokro. Počistio sam svu nastalu štetu i zaštitio protiv insekata, stavio uklade, a kip je dobio i novo postolje te Gubec nove cipele, farbao sam ga nekoliko puta – ispričao je Žukina, dodavši da je o skulpturi potrebno  konstantno brinuti, kako bi imala duži vijek trajanja.  – Drvo treba zaštititi prije svake zime, a eventualna oštećenja nastala kroz zimu sanirati svakog proljeća – naglasio je.

Top destinacija

Nakon restauracije, kip velik 2 metra i 10 centimetara je vraćen pred Gupčevu hižu, gdje će i dalje dočekivati turiste kojima je to jedna od omiljenih destinacija u Gupčevom kraju. – U trenutku kada je kućica s kipom nastala, zalaganjem stanovnika Hižakovca, nitko nije mogao ni zamisliti da će imati toliki značaj na području Gupčevog kraja. Svatko tko dođe u Donju Stubicu pita za rodnu kuću Matije Gupca. Postala je top destinacija stubičkog turizma, no teško je voditi evidenciju dolazaka, jer je kuća otvorena 365 dana u godini i svaki putnik namjernik može ući u nju bez da ikoga kontaktira. Kada nas je autor kipa kontaktirao da je potrebna restauracija, odmah smo pristali i evo nam novog Matije za sve posjetitelje – rekao je ovom prigodom gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. U planu je i obnova i sanacija slamnatog krova kućice.

Juraj Žukina kiparstvom se bavi od svoje 16. godine. Interes i talent za stvaranjem skulptura pokazao je još u osnovnoj školi, kada je u 6. razredu na sat likovne kulture kod profesora Zorislava Drempetića Hrčića donio svoj prvi rad izrezbaren u drvu, koji je bio toliko dobar da je za njega zaradio jedinicu, jer mu profesor nije vjerovao da ga je napravio sam.  Nakon što je i profesoru dokazao svoj talent, nastavio se baviti umjetnošću, iako nikada nije pohađao nikakvu umjetničku školu.


– Bilo nas je petero braće, a ja najstariji. Trebao sam čim prije završiti zanat i raditi da bi služil novce – ispričao je. Bio je među osnivačima Likovne radionice Lipa u Gornjoj Stubici, koja trenutno djeluje u sklopu Kulturno – umjetničkog društva 'Matija Gubec', a okuplja umjetnika sa stubičkog područja i šire. – Još me od mladosti vuklo umjetnosti i dan danas uživam u tome. Sad kad sam u mirovini, imam još više vremena, pa ću pripremiti radove za svoju prvu samostalnu izložbu, a imam ideju i za izradu malih kipića, suvenira s motivima ovoga kraja – rekao je ovaj samouki umjetnik, koji kipove izrađuje u drvu, kamenu i glini, a inspiraciju uglavnom pronalazi u ljudima, motivima i običajima zagorskih krajeva, kako bi na taj način sačuvao i promovirao kulturu svog rodnog zavičaja.

Žukinin kip Majke Božje Zagorske u crkvi u Zlatar Bistrici Autor ideje i motive za izradu skulptura pronalazi uglavnom u ljudima i običajima Zagorja

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook