Prethodni članak
Sljedeći članak

Novi udar na hrvatske vozače: Nakon što su eksplodirale cijene goriva, guma i dijelova, slijedi još jedno poskupljenje

Neslužbeno se doznaje da su od 1. listopada porasle i cijene...


Cijena goriva je ove godine porasla i to drastično. Taman kad se situacija počela malo smirivati, od jučer je uslijedio novi šok i novo poskupljenje. Tako je benzin porastao za 23, a dizel za 11 lipa po litri. No, nije to jedini trošak koji vozačima raste iz mjeseca u mjesec.

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene autoosiguranja, piše RTL.

"Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume - 25 posto", kaže Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

To znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750, a ako ih mijenjate na cijelom automobilu, morat ćete izdvojiti 600 kuna više.

Problemi su krenuli još u doba korone, a nastavili se inflacijom. "Važno je reći da se poskupljenje ne događa u poslovnici, trgovini nego puno prije u svijetu dobavljača i proizvođača. Na to utječe sirovina, transport, raspoloživost i cijena energenata. Tu se događa velika disrupcija na tržištu. Sad ovisi otkud artikl stiže, iz kojeg dijela svijeta, i koje sirovine koristi, tako mu oscilira i cijena", kaže Marko Tomac, voditelj korporativnih komunikacija trgovine autodijelova i opreme.

"Ako pričamo o akumulatorima, pričamo o cijeni olova. Ako pričamo o uljima, pričamo o aditivima koji su najskuplji dio u proizvodnji ulja. Kad pričamo o tekućini za stakla, pričamo o cijeni etanola. Svaka grupa proizvoda ima svoj problem zašto je ta cijena narasla", dodaje Zoran.

Neslužbeno se doznaje da je od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno autoosiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook