Prethodni članak
Sljedeći članak

Niče novi Đački dom

Premda Grad Pregrada sa 7.165 stanovnika spada u gušće naseljena područja Hrvatskog zagorja, ovaj broj polako opada na š


Premda Grad Pregrada sa 7.165 stanovnika spada u gušće naseljena područja Hrvatskog zagorja, ovaj broj polako opada na širem području grada zbog skromnih uvjeta života i rada, tako da se osobito mlađa populacija odselila u potrazi za poslom i boljim uvjetima života u veće gradove i obližnju Sloveniju.


Zbog toga Grad je 1997. godine osnovao Srednju školu, a 1999. pokrenuo i gradnju nove školske zgrade. Danas Pregrada ima modernu Srednju školu, sportsku dvoranu i polivalentno vanjsko igralište. Uz gimnazijski program, škola se «specijalizirala» i za medicinske programe, opremljena kao «centar izvrsnosti» za područje medicine, a to je pretpostavka za dolazak učenika i iz drugih sredina, ali im jer zbog loših prometnih veza dolazak u školu otežan. Stoga se ukazala potreba za gradnjom Đačkog doma. Uz to se u Pregradi planira otvoriti i stručni studij s područja zdravstva, pa će se potrebe za smještajem povećati.

Mali hotel

Iz ovih razloga Grad Pregrada se preko Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka uključio u Program - Integralni razvoj lokalne zajednice EIB II s prijavom projekata za gradnju Đačkog doma u Pregradi, područne OŠ u Stipernici i cestovne infrastrukture. Tako je počelo ostvarivanje još jednog vrijednog projekta namijenjenog obrazovanju mladih u Pregradi.

Nakon što je Grad Pregrada u prosincu sklopio ugovor s varaždinskom građevinskom tvrtkom «Fenix» d.o.o, koji se obvezao da će ovaj objekt biti završen u roku od godinu dana, ovih dana krenuli su radovi na postavljanju zaštitne ograde oko gradilišta, zakolčen je gabarit veličine 40 x 15,5 metara i bagerom iskopana duboka jama za temelje zgrade Đačkog doma, ukupne površine 2344 četvornih metara.

U domu će biti mjesta za stotinjak đaka i studenata, smještenih u 28 trokrevetnih i 8 dvokrevetnih soba. Svaka soba imat će sanitarni čvor, a dvokrevetne sobe i čajne kuhinje. U domu će biti i dvije zajedničke učionice, sobe za odgajatelje, blagovaonica, dvorana od 145 četvornih metara za rekreaciju, interni kafić i druge radne prostorije. Bit će to zapravo pravi hotel za smještaj mladih.

Đački dom raste na prostoru gdje se spajaju ulice Dragutina Kunovića i Augusta Cesarca, između Ljekarne i Srednje škole od koje ga dijeli novo igralište.

Izgradnja doma će koštati s PDV-om 12,195.798,77 kuna. Investitor Grad Pregrada je osigurao građevinsko zemljište, naručilo izradu projektne dokumentacije (idejni, glavni i izvedbeni projekt, lokacijsku i građevinsku dozvolu). Projekt je djelo domaćeg Kostelgrad Projekta, dipl. ing. arh. Josipa Golubića, a nadzor je preuzeo Tabor, d.o.o. Zagreb, odnosno dipl.ing. arh. Zvonko Brundić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook