Prethodni članak
Sljedeći članak

Ni jedan zagorski ugostitelj zadnjih mjesec dana nije kažnjen zbog kršenja mjera

Ako je suditi prema nalazima inspekcija, zagorski se ugostitelji uistinu 'drže reda'


Od kako su od 28. svibnja, odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite, restorani diljem hrvatske konačno dobili dopuštenje da svoje goste poslužuju i u zatvorenim dijelovima restorana, dakako, uz poštivanje drugih mjera, kao što je nošenje maski, držanje razmaka i ograničenje broja gostiju, mnogi zagorski restorani su konačno ponovo „živnuli“.  Ipak, drugi ugostiteljski objekti, koji ne poslužuju hranu, kao što su caffe barovi, i dalje ne smiju primati, ni posluživati goste u zatvorenim prostorima, već gosti mogu u zatvorenom dijelu koristiti jedino toalet i to uz obavezno nošenje maski. Iako su dolaskom toplijeg vremena terase kafića sada uglavnom popunjenije, kafići koji nemaju terasa, ali i oni čije su terase površinom daleko manje od zatvorenog dijela, poslovno su poprilično zakinuti.

Nema kršenja

I dok vlasnici kafića strpljivo čekaju daljnje popuštanje mjera kako bi konačno proradili u punom kapacitetu, nerijetko se u kulorima može čuti kako navodno ipak postoji određeni broj kafića koji krše propise i poslužuju goste i u zatvorenom dijelu te priređuju noćne zabave. Tragom tih neprovjerenih priča, poslali smo upit nadležnom Stožeru civilne zaštite RH, jesu li njihovi djelatnici od 28. svibnja do sada primjetili na području Krapinsko-zagorske županije takve pojave i je li koji ugostitelj zbog toga prijavljen i kažnjen. – Odjel inspekcije Službe civilne zaštite Krapina od 28. svibnja nije utvrdio nepravilnosti u radu restorana, kafića ili drugih ugostiteljskih objekata te shodno tome nije izdan niti jedan prekršajni nalog – kratko su nam odgovorili iz Stožera.

Nove mjere

No, inspekcije bi svakako mogle imati daleko više nakon 01. srpnja, kada će doći do određenog popuštanja mjera, ali, kako je najavio Nacionalni stožer civilne zaštite, za kafiće će mjere biti dodatno postrožene. Naime, s ciljem da se spriječe veća okupljanja na terasama kafića, ali posebno ispred terasa kafića, od 1. srpnja ugostiteljskim objektima uvodi se obveza služenja samo onih gostiju koji sjede. - Okupljanje treba ograničiti na onaj dio koji pripada tom ugostiteljskom objektu. Vidimo da se stvaraju gužve koje sigurno ne pridonose epidemiološkoj situaciji, pa ćemo tražiti od lokalnih stožera da takve situacije organiziraju i preveniraju i spriječe nekontrolirana okupljanja - istaknuo  je Davor Božinović, voditelj Stožera. U svakom slučaju, bit će to dodatni udarac za kafiće koji već gotovo godinu i pol trpe znatnu financijsku štetu, a pitanje je koliko od njih će na kraju financijksi uspjeti preživjeti ovu pandemiju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook