Prethodni članak
Sljedeći članak

NEMA ŠTO OD DRVA NIJE ILI NE MOŽE NAPRAVITI Unučici bicikl od dijelova kinderbeta, frendovima štokrline s ugraviranim imenima...

Kao invalid Domovinskog rata obolio je od PTSP-a, a rad s drvetom koji mu je postao velika ljubav i hobi pomogao mu je u čuvanju zdravih misli, kaže Zlatko Mudrinjak, koji je mir za svoj hobi mir pronašao u Stubičkim Toplicama


 Braća Sinković od žice u drvenom čamcu, bicikl, krokodil, kornjača, kobra od 78 komadića koja miče s repom, sova, zec, konj, brod, poštanski sandučić sa krovom od školjaka, mač… Nema što od drva nije, ili ne može napraviti 61 – godišnji Zlatko Mudrinjak iz Zagreba koji je duševni mir i inspiraciju za svoj hobi pronašao u Stubičkim Toplicama. Kaže da je u Stubake doselio kao umirovljeni hrvatski branitelj.

Kasica za donacije
Kao invalid Domovinskog rata obolio je od PTSP-a, a rad s drvetom koji mu je postao velika ljubav i hobi, otkriva, pomogao mu je u čuvanju zdravih misli. - Moj hobi je proizašao iz depresije, a da se riješim gluposti u glavi počeo sam se igrati drvom. Inspiracija mi je došla prije 15 –ak godina. Meni kad usred noći sine ideja, ustanem i idem u radionicu - priča Zlatko. Unučici je napravio drveni bicikl od dijelova kinderbeta, s kotačima od pravog bicikla i kočnicama. Čak se i on vozio na njemu. Sebi je napravio štokrlin, a onda su ga prijatelji tražili da i njima napravi takav, pa im je ugravirao i imena za uspomenu. Za godišnjicu braka izradio je brod ljubavi, frendu repliku njegovog broda. Za unuke je izradio konja ljuljačku, nećaku vodoinstalateru drvenu brusilicu, s kablom iz radija i napisao na njoj Bosch. Čovjek je bio oduševljen. Radi i po narudžbi. Iako priznaje da je 90 posto toga poklonio, a 10 posto prodao. Stvara i slike od pijeska. Ima kasicu za donacije, pa kad se nakupi nešto kuna, dobro dođe za materijal.

Zlatkova vjetrenjača
- Tražim nove ideje. Primam narudžbe, sami mi dajte ideju. Ja od drva napravim što god poželite. Nogu, cipelu, auto… - nestrpljiv je Zlatko koji je najpoznatiji po svojoj vjetrenjači visokoj 4 metra, koja je istrunula, ali si je napravio manju varijantu. Drvo nabavlja na pilani, od parketara prijatelja, na otpadu... Sve se iskoristi, a zahvaljujući Zlatkovom talentu koji je 'čučao' godinama, radi svakojake figure. Sada je trenutno inspiriran vrtnim figurama. Supruga radi u Zagrebu i kada dođe za vikend, svaki put je iznenadi novim rukotvorinama od drva. Podržava njegov rad, kao i on njezin hobi, a to je skupljanje starina. Na kraju nam je pogled zastao na pločama u dvorištu. Zlatko nam je ispričao da je imao psa starog 17 godina, koji je ove godine nestao. 'Složio' je nekoliko poruka za prolaznike, odnosno nepozvane goste: 'Pazi ne ulazi bez poziva, gazda mi nije normalan i vepra koji poručuje: Ne ulazi bez poziva, tata mi je doma. 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook