Prethodni članak
Sljedeći članak

Liječnici traže strože mjere: Ograničiti rad klubova i teretana, nastava online, a mise na TV

Novi apel liječnika


Liječnici su jako zabrinuti razvojem epidemiološke situacije jer svjedoče sve većem priljevu teško oboljelih od COVID-19. Razočarani su i ljutiti jer se ne poduzimaju strože epidemiološke mjere kako bi se širenje zaraze zauzdalo. Dr. Ivana Šmit, predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL), penalizirala bi osobe koje ne nose maske, prenosi Večernji.hr

– Srednje škole bi na dva do četiri tjedna trebale imati online nastavu. Noćne klubove i barove svakako treba staviti pod strogi nadzor, masovno rade ilegalno. Kafićima i restoranima trebalo bi subvencionirati najmove terasa i sufinancirati grijače za terase ili troškove struje, kako bi se što manje boravilo u zatvorenim prostorima već da se može popiti kava gdje zrak cirkulira. Treba ograničiti i rad vjerskih objekata jer to su mjesta gdje se ljudi apsolutno ne pridržavaju mjera, ni maske ni razmaka, hrpa infekcija krenula je s misa. To nije popularno reći u Hrvatskoj, ali o tome treba govoriti jer virus se širi neometano. Mise bi se mogle služiti online ili bi se, kao u petrinjskoj crkvi mogli staviti vanjski zvučnici gdje je to moguće, istodobno možda i pojačati vjerski program na TV-u da se to kompenzira. Postoji cijela hrpa mjera koja ne šteti ekonomski, a napravio bi se nekakav minilockdown odnosno pravila ponašanja – navodi dr. Šmit, prenosi Večernji.hr.

Valja donijeti i plan strogih epidemioloških mjera s tzv. semaforom za uvođenje ili ukidanje svake mjere u idućem razdoblju, ovisno o kretanju brojčanih pokazatelja, kako su to donijele mnoge europske vlade. – Prije svega, treba slušati epidemiologe, koji su ometani raznim iznimkama Stožera i politike. Preporuke su da treba ograničiti rad klubova i teretana ili ga potpuno zabraniti, onemogućiti velika okupljanja. Još više treba apelirati na obitelji da smanje obiteljska okupljanja. Rad od kuće što više stimulirati, kao i online nastavu bar na ograničeno vrijeme, recimo na mjesec dana, pa potom evaluirati učinke – smatra dr. Nataša Ban Toskić, čelnica Koordinacije Hrvatske obiteljske medicine (KoHom).

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook