Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ne zatvarajte poslovnicu u perjanici zagorskog gospodarstva, većina poduzeća i obrta klijenti su vaše banke'

Zagrebačka banka zatvara šaltersko poslovanje u Humu na Sutli. Općina i gospodarstvenici uputili su joj otvoreno pismo


Zagrebačka banka namjerava zatvoriti svoju poslovnicu u Humu na Sutli. Tom su informacijom ostali zatečeni Općina Hum na Sutli te gospodarstvenici, koju su uputili otvoreno pismo ZABA- i. Općina i tvrtka Vetropack Straža u ime humskih gospodarstvenicima u pismu su naveli argumente i činjenice zašto bi poslovnica Zagrebačke banke trebala i dalje poslovati u Humu na Sutli. Pismo prenosimo u cijelosti.

Na sastancima s predstavnicima Zagrebačke banke, održanim prije desetak dana u prostorijama Općine Hum na Sutli i Vetropack Straže, ostali smo zatečeni informacijom da ZABA namjerava zatvoriti svoju poslovnicu u Humu na Sutli. Razumijemo potrebu za racionalizacijom i smanjenjem troškova poslovanja, ali nikako ne možemo prihvatiti (ni shvatiti) da se to želi napraviti u zajednici koja svojim značajem i koncentracijom najvećih i najuspješnijih poduzeća zasigurno drži primat u Krapinsko-zagorskoj županiji i šire. Općinu Hum na Sutli nerijetko zovu perjanicom zagorskog gospodarstva jer na ovom relativno malom prostoru djeluje više uspješnih velikih i srednjih internacionalnih poduzeća te brojni obrtnici. Samo je u tvrtkama koje se također protive namjeri zatvaranja poslovnice Zagrebačke banke u Humu na Sutli (Omco Croatia, Vetropack Straža, Stražaplastika, BDF Servis, GP Špiljak i Brenta ) zaposleno gotovo 2000 radnika. U cijeloj općini Hum na Sutli djeluje stotinjak aktivnih pravnih subjekata (poduzeća i obrta) u kojima radi preko 2500 ljudi. Većina tih poduzeća i obrta, ali i njihovi zaposlenici i članovi obitelji, klijenti su Zagrebačke banke, koja zahvaljujući njihovim transakcijama sigurno ostvaruje dobar promet. Postojanje poslovnice Banke ima za cilj funkcionalno unapređenje poslovnih procesa i operativnosti, poboljšanje usluge građanima, kvalitete javne usluge te, posljedično, kvalitete života u lokalnoj zajednici. Bude li se poslovnica zatvorila, korištenje bankovnih usluga bit će znatno otežano jer će naši mještani morati putovati izvan mjesta prebivališta što im donosi dodatne troškove. A ako do toga i dođe, moguće je da za svoje potrebe odaberu neku drugu banku. Osim duge industrijske tradicije, našu općinu karakterizira i praksa ovdašnjih gospodarstvenika da posluju prema načelima društveno odgovornog poslovanja. A to osim razvoja poduzeća i osiguravanja životnog standarda svojim zaposlenicima, podrazumijeva i stalnu brigu o lokalnoj zajednici. Stoga je i njima odluka Zagrebačke banke o ukidanju poslovnice u Humu na Sutli potpuno nelogična i neprihvatljiva. Poštovani, u ime Općinskog vijeća Huma na Sutli, lokalnih poduzetnika i obrtnika, svih Humčana / klijenata ZABA-e, ljubazno molimo da uvažite naš zahtjev i naše argumente te odustanete od zatvaranja poslovnice u Humu na Sutli, stoji u pismu ZABA-i.

Kako doznajemo, zatvara se šalterski način poslovanja, a ostaju isplatni i uplatni bankomati. Načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša rekao je da će ukidanje šalterskog poslovanja Zagrebačke banke stvoriti probleme starijoj populaciji koja nije upoznata s novim tehnologijama i naučena je doći na šalter s uplatnicom i platiti. Upravo zbog njih apeliram da se poslovnica ne zatvara ističe - Jutriša. U Humu ostaju Samoborska banka i Poštanska bank koja ima poslovanje za građane, o od 1. travnja i za javne subjekte. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook