Prethodni članak
Sljedeći članak

NE PROPUSTITE: Suze sv. Lovre najvidljivije ove noći

Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu


Iako će nam puni Mjesec ovog ljeta svojim sjajem ometati vidljivost sitnijih meteora, meteorski roj Perzeidi, popularno zvan suze sv. Lovre, nije nešto što se propušta!

Ove godine po prognozama maksimum će se dogoditi u noći s 11. na 12. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju razne astronomske aktivnosti jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini teleskopima moći pogledati Mjesec, Saturn i Jupiter.

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti nešto lošiji jer će nam mjesečeva svjetlost smanjivati vidljivost ovog nebeskog vatrometa. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore kada nam zviježđe Perzej bude visoko na nebu. Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu, poziva Hrvatski astronomski savez.

Za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema. Meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook