Prethodni članak
Sljedeći članak

'Naše mlijeko, sir i vrhnje najviše prodajemo u Zagrebu, a najvjerniji kupci su mlade obitelji s djecom'

Obitelj Ljubić iz Velike Horvatske kod Desinića živi od poljoprivrede. Mlijeko su 15-ak godina prodavali industriji, a zadnjih 5 do 6 godina sami su na tržištu


Ako vas put nanese prema lijepim desinićkim bregima, slobodno zastanete u Velikoj Horvatskoj 69. Na toj se adresi, uz glavnu cestu nalazi siromat na kojem možete kupiti domaće mliječne proizvode s farme Ljubić. Tako smo i mi doznali za njih. Poljoprivreda, uzgoj krava i proizvodnja mliječnih proizvoda njihov je posao i ljubav. Slobodno možemo reći, oduvijek.

Slavi se 20. godišnjica
Generacije Ljubićevih hranile su krave za svoje potrebe, a ove godine je 20. godišnjica kako se time intenzivnije počeo baviti Vladimir Ljubić sa svojom obitelji. U tome su se našli, vrijedno rade i od toga žive. Tim nas je zadovoljnim riječima u farmu uveo gazda Vladimir Ljubić. Dočekale su nas crne krave holstein pasmine, koje su u Zagorju rijetkost. - No, to je po proizvodnji mlijeka najzastupljenija pasmina u svjetskim razmjerima - kaže gazda Vlado.


Tri mljekomata/ siromata
U lauf staji koju su gradili novu, tada vrijednosti oko pola milijuna kuna, drže oko 55 grla, od toga je 26 krava u proizvodnji, ostalo su junice i telad. Mlijeko su 15 –ak godina prodavali industriji, a zadnjih 5 do 6 godina sami su na tržištu. Na gospodarstvu su zaposleni Vladimir, supruga Ljubica i sestra Bernardica koje drže 'kuhaču' u sirani. Pomaže i tata koji je u mirovini te kćer srednjoškolka koja pomogne koliko joj školske obaveze dozvoljavaju. Svježe mlijeko, sir i vrhnje prodaju u Zagrebu na dvije lokacije. Na tržnici Vrapče i u Nehajskoj ulici na Trešnjevci i to putem mljekomata/ siromata. Treći je doma, takoreći na kućnom pragu.

Velika potražnja u doba lockdowna
Osim svježeg mlijeka, sira i vrhnja prodaju i polutvrde i kuhane sireve i jogurte. Kupci su najčešće mlade obitelji s djecom. Eksploziju potražnje zabilježili su u doba prvog lockdowna. Tada su imali i nagli porast potražnje. U ovakve aparate morali su puno uložiti, jedan je vrijednosti 130.000 kuna, drugi oko 100.000 kuna. Treći koji je doma, sufinancirala im je Krapinsko – zagorska županija.

Traži se radnik!
Godišnje proizvode oko 110.000 litara, od čega do 60.000 ide direktno u prodaju, a ostalo se preradi. Obrađuju oko 40 ha zemlje i još 10-ak ha sa strane. Zasada planiraju blago povećanje proizvodnje. Kvalitetom i mliječnošću su zadovoljni, jedino im je problem pronaći radnu snagu. Rado bi zaposlili radnika na farmi Probali su putem nekih kontakata i poznanstva pronaći čovjeka, no zasada ne uspijevaju. – Teško je pronaći osobu koja bi se time htjela baviti. Specifičan je to posao, fizički zahtjevan i prljav, možda je neke i sram. Mi se toga posla ne sramimo. Na kraju krajeva od toga živimo – kaže gazda Ljubić, koji je zajedno sa svojim kravama jedva dočekao proljeće i lijepo vrijeme kako bi se mogle pasti vani.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook