Prethodni članak
Sljedeći članak

'Naše mlijeko, sir i vrhnje najviše prodajemo u Zagrebu, a najvjerniji kupci su mlade obitelji s djecom'

Obitelj Ljubić iz Velike Horvatske kod Desinića živi od poljoprivrede. Mlijeko su 15-ak godina prodavali industriji, a zadnjih 5 do 6 godina sami su na tržištu


Ako vas put nanese prema lijepim desinićkim bregima, slobodno zastanete u Velikoj Horvatskoj 69. Na toj se adresi, uz glavnu cestu nalazi siromat na kojem možete kupiti domaće mliječne proizvode s farme Ljubić. Tako smo i mi doznali za njih. Poljoprivreda, uzgoj krava i proizvodnja mliječnih proizvoda njihov je posao i ljubav. Slobodno možemo reći, oduvijek.

Slavi se 20. godišnjica
Generacije Ljubićevih hranile su krave za svoje potrebe, a ove godine je 20. godišnjica kako se time intenzivnije počeo baviti Vladimir Ljubić sa svojom obitelji. U tome su se našli, vrijedno rade i od toga žive. Tim nas je zadovoljnim riječima u farmu uveo gazda Vladimir Ljubić. Dočekale su nas crne krave holstein pasmine, koje su u Zagorju rijetkost. - No, to je po proizvodnji mlijeka najzastupljenija pasmina u svjetskim razmjerima - kaže gazda Vlado.


Tri mljekomata/ siromata
U lauf staji koju su gradili novu, tada vrijednosti oko pola milijuna kuna, drže oko 55 grla, od toga je 26 krava u proizvodnji, ostalo su junice i telad. Mlijeko su 15 –ak godina prodavali industriji, a zadnjih 5 do 6 godina sami su na tržištu. Na gospodarstvu su zaposleni Vladimir, supruga Ljubica i sestra Bernardica koje drže 'kuhaču' u sirani. Pomaže i tata koji je u mirovini te kćer srednjoškolka koja pomogne koliko joj školske obaveze dozvoljavaju. Svježe mlijeko, sir i vrhnje prodaju u Zagrebu na dvije lokacije. Na tržnici Vrapče i u Nehajskoj ulici na Trešnjevci i to putem mljekomata/ siromata. Treći je doma, takoreći na kućnom pragu.

Velika potražnja u doba lockdowna
Osim svježeg mlijeka, sira i vrhnja prodaju i polutvrde i kuhane sireve i jogurte. Kupci su najčešće mlade obitelji s djecom. Eksploziju potražnje zabilježili su u doba prvog lockdowna. Tada su imali i nagli porast potražnje. U ovakve aparate morali su puno uložiti, jedan je vrijednosti 130.000 kuna, drugi oko 100.000 kuna. Treći koji je doma, sufinancirala im je Krapinsko – zagorska županija.

Traži se radnik!
Godišnje proizvode oko 110.000 litara, od čega do 60.000 ide direktno u prodaju, a ostalo se preradi. Obrađuju oko 40 ha zemlje i još 10-ak ha sa strane. Zasada planiraju blago povećanje proizvodnje. Kvalitetom i mliječnošću su zadovoljni, jedino im je problem pronaći radnu snagu. Rado bi zaposlili radnika na farmi Probali su putem nekih kontakata i poznanstva pronaći čovjeka, no zasada ne uspijevaju. – Teško je pronaći osobu koja bi se time htjela baviti. Specifičan je to posao, fizički zahtjevan i prljav, možda je neke i sram. Mi se toga posla ne sramimo. Na kraju krajeva od toga živimo – kaže gazda Ljubić, koji je zajedno sa svojim kravama jedva dočekao proljeće i lijepo vrijeme kako bi se mogle pasti vani.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Vremenski uvjeti povoljni su za vožnju. Promet je povremeno pojačan na cestama u smjeru mora, no vozi se bez poteškoća i zastoja. Večeras, 19./20. lipnja od 22:00 sata do 06:00 sati zbog radova u tunelu Učka vozit će se uz privremenu regulaci...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program