Prethodni članak
Sljedeći članak

Napreduje gradnja gornjostubičkog dječjeg vrtića

Radovi su započeli početkom studenog prošle godine, a završetak se planira u studenom 2020. godine


Radovi na gradnji dječjeg vrtića u Gornjoj Stubici, započeti početkom studenog prošle godine, napreduju. Izvođač radova je Vodolim iz Donje Stubice, a podizvoditelj Team Građenje d.o.o. iz Čakovca. Kako saznajemo od načelnika Općine Gornja Stubica Jasmina Krizmanića, do sada su napravljeni zemljani radovi, temelji, dignuti zidovi i u tijeku je izrada krovne konstrukcije.

Ugovorena vrijednost projekta izgradnje dječjeg vrtića je 12.684.001 kuna s PDV-om. Od toga 7.440.000 kuna financirat će se putem mjere 7.4.1., a ostatak sredstava za sada je dužna osigurati Općina Gornja Stubica.

– Nažalost, u odnosu na naše izvorne prihode Općina nije u mogućnosti iz svog Proračuna financirati izgradnju dječjeg vrtića, već je na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća donesena Odluka o dugoročnom kreditnom zaduženju. Putem navedenog kreditnog zaduženja financirat će se izgradnja dječjeg vrtića te opremanje dječjeg vrtića za koje je predviđen iznos od 1.700.000 kuna – navodi načelnik Krizmanić. Zgrada dječjeg vrtića je kompaktna, pravilnog pravokutnog tlocrta, tlocrtne dimenzije 24,2 m x 44,8 m. Ukupna tlocrtna površina zgrade iznosi 1146 m2. Ukupna građevinska bruto površina zgrade iznosi 1070 m2. Zgrada je prizemnica, podijeljena u tri funkcionalne cjeline – vrtićke i jasličke jedinice, glavne komunikacije s polivalentnim prostorom te upravu i gospodarsko – servisni blok. Zgrada dječjeg vrtića u Gornjoj Stubici obuhvaćala bi 3 vrtićke i 2 jasličke jedinice za ukupni predviđeni kapacitet 60 vrtićke djece odnosno 20 djece po vrtićkoj jedinici te 24 djece jasličke dobi, 12 djece po jasličkoj jedinici odnosno sveukupno 84 djece. Prostorni i površinski kapaciteti vrtića sukladni su pedagoškom standardu.

- Djeca s našeg područja polaze dječje vrtiće u nama susjednim jedinicama lokalne samouprave, ali i na području Grada Zagreba, a Općina sufinancira boravak djece s iznosom od 50% za prvo dijete, 75% za drugo dijete, a treće i svako daljnje dijete ima pravo na besplatni boravak u dječjem vrtiću. No, na žalost, dosta djece nije moglo dobiti mjesta u dječjem vrtiću. Izgradnjom našeg dječjeg vrtića omogućit će se da dječji vrtić polaze i djeca koja sada to nisu mogla iz prije navedenih razloga te omogućiti roditeljima koji su morali dosta dalje i „van ruke“ voziti djecu u dječji vrtić da ga sada imaju blizu. A i samim time što ćemo imati dječji vrtić na području općine, možda ćemo utjecati na naše mlade roditelje da ostanu na našem području i doprinijeti i da mlade obitelji dosele u Gornju Stubicu – rekao je načelnik Jasmin Krizmanić. Završetak radova planira se u studenom 2020. godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook