Prethodni članak
Sljedeći članak

U Hrvatskoj 38 zaraženih, u Istri se zatvaraju kafići i restorani, a trgovine će raditi do 18 sati

Nacionalni stožer civilne zaštite oko 16 sati obratio se javnosti s najnovijim informacijama o koronavirusu


Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je od jutros još jedna osoba zaražena koronovirusom i to sportašica koja se vratila natjecanja u Rumunjskoj. Osoba je u dobrom stanju, uz povišenu temperaturu. Ukupno je tako zaraženo u Hrvatskoj 38 osoba. Dvije osobe su dosad ozdravile i puštene kući. Nulti pacijent i njegov brat blizanac. Ministar je rekao i kako bi sva putovanja trebalo odgoditi.

Davor Božinović je rekao kako će policija provjeravati da li se građani drže samoizolacije. Postupat će se i po dojavama građana. Kazne za osobe koje se ne drže samoizolacije su 8.000 kuna. Isto tako, rekao je, da bi oni koji su planirali doći za Uskrs u Hrvatsku, morali biti svjesni činjenice da nije izvjesno da će povratak u zemlje iz kojih dolaze biti moguć zbog pooštravanja režima na granicama. Uvodi se i poseban režim za kamione koji voze robu u Hrvatsku.

Dr. Alemka Markotić, šefica klinike Dr. Fran Mihaljević rekla je kako se testovi za brzo testiranje neće koristiti jer nisu pouzdani. Isto tako, rečeno je na presici, od danas će se testiranja vršiti na još dvije lokacije, u HZJZ i Institutu dr. Andrija Štampar.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovorio je na novinarsko pitanje kada možemo očekivati vrhunac. - Sada smo na uzlaznom kraju krivulje, a kada dođemo na fazu razne crte i kada broj oboljelih na dnevnoj razini bude isti nekoliko dana, onda će početi padat – rekao je Capak.

Na presici je istaknuto i da se nadaju da će se gužve na granici riješiti kroz par sati i da će se ljude evidentirati skeniranjem putovnica.

Na Graničnom prijelazu Macelj na ulazu u Hrvatsku za osobna i teretna vozila i dalje su višesatna čekanja, javlja HAK.

Stožer civilne zaštite Istarske županije pooštrava mjere. Zatvaraju se kafići i restorani, osim dostave hrane i pučke kuhinje. Trgovine mogu raditi do 18 sati. Isto tako trgovački centri moraju ograničiti broj ljudi u centrima, a ispred blagajni se moraju postaviti oznake od metar i pol udaljenosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook