Prethodni članak
Sljedeći članak

Nakon naleta vlaka ostao stopostotni invalid, HŽ mu mora isplatiti milijun kuna

Nesreća se dogodila na neosiguranom pružnom prijelazu


HŽ Infrastruktura i HŽ putnički prijevoz trebaju tužitelju iz Varaždina solidarno platiti 645.078 kuna s kamatama, a njegovim roditeljima po 165.000 kuna. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Varaždinu na kojem se vodio spor o odšteti za prometnu nesreću u kojoj je, u naletu vlaka na automobil, ozlijeđen vozač kombija. On i njegovi roditelji podnijeli su tužbu radi naknade štete, prenosi Varaždinski.hr

Nesreća se dogodila 27. ožujka 2005. u 19.15 sati na pružnom prijelazu u Biškupečkoj ulici u Varaždinu. Kad je prelazio prugu Varaždin - Ivanec, na kombi je naletjela lokomotiva motornog putničkog vlaka koji se kretao u pravcu Ivanca. Vozač je zadobio brojne teške i po život opasne tjelesne ozljede. Postao je stopostotni invalid. Smatra da su za nesreću isključivo odgovoran HŽ jer se dogodila na pružnom prijelazu koji nije bio osiguran. Postavljeni su bili prometni znakovi o približavanju prijelaza ceste preko željezničke pruge, znak "Stop" i tzv. Andrijin križ.

Važan je detalj da su na tom prijelazu u vrijeme nesreće bili u tijeku radovi na postavljanju uređaja za svjetlosno-zvučno signalizaciju i postolja polubranika, no u trenutku nesreće nisu još bili u funkciji. U pogon su pušteni tri mjeseca nakon nesreće. Odvjetnici državne tvrtke u cijelosti su se usprotivili tužbi i tužbenom zahtjevu. Tvrde da je za nesreću isključivo odgovoran vozač jer je prijelaz u Biškupečkoj ulici bio osiguran sukladno zakonskim i podzakonskim propisima. Svaki sudionik u prometu bio je, isticali su, dužan poštivati postavljenu prometnu signalizaciju do trenutka kad se ona ne zamijeni novim osiguranjem. Tvrde da se vozač nije zaustavio na prijelazu.

Strojovođa je rekao da je primijetio dolazak vozača koji se zaustavio prije prelaska pruge, no iz strojovođi nepoznatog razloga nastavio je vožnju. Strojovođa je počeo davao zvučne signale, no bilo je prekasno. Sud je uzeo u obzir da je zbog radova na prijelazu vozaču bila otežana vidljivost.

Nesreća se dogodila u specifičnoj situaciji kad su postojali znakovi i mjere sigurnosti, ali su se postavljali i uređaji koji će povećati razinu sigurnosti. Inače, sud smatra da je vozač suodgovoran jer je propustio potpunu provjeru.

Uza sve to, bio je sumrak, a kolnik je bio mokar od kiše. Sud je odbio dio tužbenog zahtjeva za dodatnih 799.402 kuna odštete, kao i zahtjev za isplatu mjesečne rente u iznosu od 1350 kuna mjesečno

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook