Prethodni članak
Sljedeći članak

Najznačajnija loborska ličnost dobila spomen ploču

Načelnica Jembrih: 'Zahvaljujući njemu, za malo zagorsko mjesto čuje se diljem Hrvatske!'


Franjo Horvat Kiš, putopisac i književnik jedna je od najznačajnijih loborskih ličnosti. S obzirom da je, između ostalog i autor putopisa o Istri, ovih dana u Brestu u organizaciji Istarskog planinarskog saveza, Udruge Franjo Horvat Kiš iz Lobora, Kajkavskog sparvišča iz Zagreba te općina Lobor i Lanišće otkrivena mu je spomen ploča.

Naime, rođeni Loborac se kao putopisac i književnik moderne uputio u Istru i dojmove sa svog putovanja sabrao je u putopisu „Istarski puti” što je i jedno od njegovih najznačajnijih djela, pa je 146. obljetnica njegovog rođenja iskorištena kako bi mu se odalo ovo veliko priznanje.

Čast da otkriju ploču pripala je načelnicama Lobora i Lanišća, Ljubici Jembrih i Roberti Medici.

- Naš rođeni Loborac, Franjo Horvat Kiš dao je velik doprinos kulturi i književnosti, kako u našoj Općini, tako i u cijeloj Hrvatskoj. Da se njime ponosimo potvrđuje i činjenica da će se u listopadu već 16. godinu zaredom održati manifestacija „Dani Franje Horvata Kiša” na kojima dodjeljujemo nagrade najboljim hrvatskim književnim putopisima čime  njegova djela žive i dalje i ona, kao ni njegov doprinos književnosti neće biti zaboravljeni – rekla je načelnica Jembrih naglasivši kako se zahvaljujući njemu za malo zagorsko mjesto čuje diljem Hrvatske.

Dani posvećeni promociji putopisa kao književnog djela, ali i jednom od najznačajnijih putopisaca ove će se godine održati 7. i 8. listopada u Loboru pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medije što je samo još jedna potvrda koliko je ova manifestacija značajna i na razini Hrvatske.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook