Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Najvažniji cilj nam je unaprijediti gospodarenje otpadom te zaustaviti otvaranje novih divljih odlagališta kojih na području grada imamo sve više’

Zlatarščani su danas mogli saznati važne informacije o recikliranju i otvorenju reciklažnog dvorišta u Donjoj Batini


Grad Zlatar organizirao je danas edukacijsku tribinu, na kojoj su građani mogli saznati važne informacije o recikliranju i projektu reciklažnog dvorišta u Donjoj Batini koje će biti otvoreno 6. listopada.

Na tribini su sudjelovali gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek, Irena Relić, stručnjakinja s bogatim iskustvom na području gospodarenja otpadom, zaštite okoliša i kružnog gospodarstva Stjepan Zajec, direktor Komunalca Konjščina. Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta u Donjoj Batini sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 4.575.557,30 kuna, od čega je bespovratno dodijeljeno 3.706.619,83 kuna. U reciklažnom dvorištu površine 3.600 m2, postavljeno je 19 kontejnera zatvorenog tipa volumena 7 m3, tri eko kontejnera, preša za kartonsku ambalažu, dva kontejnera volumena 1,5 m3, tri klimatizirana natkrivena spremišta te tri rolokontejnera ukupnog volumena 32 m3 za glomazni otpad. U sklopu reciklažnog dvorišta žitelji Grada Zlatara moći će odlagati papir, plastiku, staklo, bio otpad, tekstilni otpad, elektronički i opasan otpad, glomazni otpad te građevinski materijal kao što je materijal na bazi gipsa, izolacijski i slično.


Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek istaknula je da se izgradnjom pokušava riješiti probem otpada koji se može odlagati na kućnom pragu, poboljšati razdvajanje i povećati iskoristivost otpada koji se može reciklirati. - Najvažniji cilj nam je unaprijediti gospodarenje otpadom na području našeg grada, smanjiti količinu otpada, pridonijeti zaštiti okoliša, a bitno je zaustaviti otvaranje novih divljih odlagališta kojih na području grada imamo sve više. Osim toga što ćemo se naučiti kako odvajati otpasd, važno je da sačuvamo naš Zlatar za buduće generacije, djecu, i da stvaramo zajedno naš ljepši Zlatar na ponos i sreću svih budućih generacija – rekla je gradonačelnica.

Kako se reciklažno dvorište daje na upravljanje poduzeću Komunalac, jer zakon propisuje da davatelj javne usluge upravlja reciklažnim dvorište, direktor Komunalca Stjepan Zajec rekao je da je ovo već treće, nakon reciklažnog dvorišta u Jertovcu 2019. i u Zlatar Bistrici 2020. – Reciklažno dvorište u Donjoj Batini imaju pravo koristiti samo građani grada Zlatara koji su korisnici javne usluge. Postoje dvije kategorije korisnika – kućanstvo i nekućanstvo. Privreda, obrtnici i javni sektor nemaju parvo koristiti tu uslugu. Građani trebaju pripremiti otpad za odlaganje, ali ipak postoje određene ograničene količine otpada. Sakuplja se 49 vrsta otpada. Građevinski otpad se odlaže u manjim količinima, do 200 kg imaju pravo građani odlagati u 6 mjeseci i to od manjih kućnih popravaka koje rade u vlastitoj režiji. Ako imaju veće radove, to ipak je dužan izvođač radova zbrinuti na svoj način. Također, ni OPG – ovci ne mogu predati veće količine opasnog otpada, ambalaže, za to postoje ovlašteni sakupljači – pojasnio je Zajec.
Dodao je da će radno vrijeme reciklažnog dvorišta biti četvrtkom od 14 do 19 sati. – To je probni period do Nove godine, a onda ćemo vidjeti kako će se ostvarivati ciljevi. Preporučujem građanima da pripreme otpad, da ga selektiraju jer ga oni sami odlažu po naputku naših voditelja reviklažnog dvorišta. Svaki građanin mora kod predaje otpada dostaviti potvrdu da je korisnik, znači račun i osobnu iskaznicu da se može identificirati – dodao je Zajec.

Sve dodatne informacije o odlaganju otpada u reciklažnom dvorištu Donja Batina građani mogu saznati na službenoj web stranici reciklaznodvoriste.zlatar.hr.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook