Prethodni članak
Sljedeći članak

Najbolje ekipe osnovnoškolaca odmjerit će snage u znanju iz robotike

Domaćin natjecanja je OŠ Vladimir Bosnar Stubičke Toplice


U Hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama održava se danas Robokup, ekipno natjecanje viših razreda osnovnih škola iz elementarne robotike.

Domaćin natjecanja ponovo je Osnovna škola Vladimir Bosnar Stubičke Toplice, a natjecanje koje se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja organizira Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom.

Svečanom otvorenju natjecanja prisustvovali su predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić, tajnik Hrvatskog robotičkog saveza Željko Krnjajić, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak, ravnateljica OŠ Vladimir Bosnar Brigitte Gmaz te župan Željko Kolar, koji je Robokup i službeno otvorio, uz najmlađu sudionicu natjecanja Tenu Knežević iz Zagreba.

Načelnik Beljak poželio je dobrodošlicu u Stubičke Toplice, dok je ravnateljica škole domaćina zahvalila organizatorima što su ponovo odabrali topličku školu za domaćine te je poželjela puno uspjeha svim natjecateljima. OŠ Vladimir Bosnar već godinama ima robotičarsku skupinu koja postiže izvrsne rezultate na natjecanjima, pa je tako i na nedavno održanom Hrvatskom natjecanju u CLILiG-Robotici koje je održano u Zaprešiću robotičarska skupina ove škole ostvarila izvrsnu suradnju sa SŠ Konjščina, gdje su zajednički s projektom 'Roboti u kriznim vremenima: prijatelj i pomagač' ostvarili treće mjesto.

Župan Kolar ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo što se Robokup ponovo održava u Krapinsko – zagorskoj županiji. – Robotika i nove tehnologije su i sadašnjost i budućnost i ulaganje u to nema alternative. To tehničko znanje i inovacije nas jedino mogu držati iznad vode, da pratimo razvoj s naprednim svijetom. Tako da je bitno da se to vrlo rano počne raditi s djecom, kako bi bili spremni za tržište rada, jer su naše najveće firme automatizirane i imaju niz mašina gdje robotika obavlja 90 posto samog procesa – rekao je Kolar.

U Robokupu danas kroz svoje će projekte znanje i iskustvo iz robotike danas pokazati 15 ekipa, među kojima će biti odabrani najbolji.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook