Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnik najmanje općine u Hrvatskoj: Neka nas ukinu, ali tko će ljude voziti doktoru, cijepati im drva i pokapati?! Sve vam to ja radim

Općina Civljane sastoji se od dva sela: Civljana i Cetine. Ima 239 stanovnika

  • FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

    FOTO: Hrvoje Jelavic/PIXSELL


Što se mene tiče, mogu već sutra ukinuti Općinu Civljane! I ja ću, kao i drugi, otići u Knin, raditi u Divu, a pitam vas tko će ove ljude voziti na hitnu pomoć, doktoru, ići za njih u ljekarnu, cijepati im drva i pokapati ih kada umru?! Sve vam to ja radim! Ja sam svima pokopao pokojne babe, djedove, roditelje. Nemamo grobara, nemamo vozača, sve ja radim... Kad god u selu nekom nešto treba, zove mene i ja skačem, bez obzira na to što radim u Općini ili kući, jer i sam imam suprugu i dvojicu sinova. Rintam za sve, a oni nezadovoljni – kaže za Večernji list Petar Preočanin, načelnik najmanje općine u Hrvatskoj.

Općina Civljane sastoji se od dva sela: Civljana i Cetine. Ima 239 stanovnika, oko 200 ih stalno tu živi. U Civljanima je tek 40-ak stanovnika, većina je u susjednom selu Cetina, u kojemu izvire rijeka Cetina. Velika većina su Srbi. Ima 20-ak djece, do osnovne škole u Kninu organiziran je besplatan prijevoz za osnovnoškolce. Općina subvencionira prijevoz za srednjoškolce. Osim što nema školu i vrtić, općina Civljane nema ambulantu, poštu ni trgovinu. Svaki dan osim nedjeljom dolazi im dućan-kombi s namirnicama. Ljudi rade u Kninu, Drnišu, a većina stanovništva bavi se stočarstvom. Po pašnjacima su stada ovaca, čuvaju ih uglavnom stariji ljudi, piše Večernji.hr

Plaća načelnika je 11.400 kuna, ali ona je nebitna. Svi smo mi svakodnevno izloženi u ovom poslu, vi ne možete donijeti plaću kući. Moraš s ljudima razgovarati i oni očekuju da platiš piće, da ih počastiš, jer si načelnik. Zvuči kao dobra plaća, ali nitko ne pita koliko potrošiš na poslu koji radiš – objašnjava Preočanin. Što se tiče općinskog proračuna, on je oko četiri milijuna kuna. Načelnik kaže da im država pomogne jednim milijunom, a ostatak priskrbe sami, piše Večernji.hr.

Općina nastoji svima olakšati život. Materijalno pomaže starijim, siromašnim sumještanima. Imamo pomoć u naravi i novcu. Ja im radije dam u materijalima, izbjegavam jednokratnu novčanu pomoć zato što mu ti daš 1000 kuna, a on pošalje djetetu u Srbiju. Ovako, kada znam da netko nešto radi, pomognem mu u građevinskom materijalu. Nitko nije, hvala Bogu, gladan. Imamo 33 korisnika Centra za socijalnu skrb – govori Preočanin, piše Večernji.hr. Dodaje da se, otkako je on tu, nikad nije dogodilo da zimi netko zbog neočišćenog snijega ne može do svoje kuće. Struja i voda neupitni su, a asfalt ide do svake kuće.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook