Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNIK KRIZMANIĆ: 'Ova će godina za Općinu Gornja Stubica, financijski gledano biti najuspješnija do sada'

S načelnikom općine Gornja Stubica Jasminom Krizmanićem rezimirali smo 2019. godinu te se osvrnuli na investicije u novoj godini


Ova će godina za Općinu Gornja Stubica, financijski gledano, biti najuspješnija do sada, najavio je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić, istaknuvši kako je zadovoljan, jer su preko natječaja dobivena značajna sredstva. – Dobili smo sve što smo prijavili na ministarstva i natječaje, možda ne u omjeru kako smo planirali, ali dobili smo značajna sredstva, što za nas predstavlja veliku stvar, obzirom da Općina ima još financijsku obvezu vezanu uz sudsku odluku koja naše izvorne prihode čini manjima – rekao je načelnik Krizmanić.

Konačno – dječji vrtić

Najveći projekt ne samo u ovoj godini, nego i unatrag mnogo godina u Gornjoj Stubici je izgradnja dječjeg vrtića, koja je krenula pred koji tjedan. - Obzirom na probleme koje smo imali vezano uz natječajnu dokumentaciju i da smo dva puta ponavljali natječaj, zadovoljan sam dinamikom, krenuli smo u realizaciju. Bilo je dosta skepse, neki ljudi su koristili različite načine da osporavaju realizaciju tog projekta. Naime, vrtić financira sa 7 milijuna 440 tisuća kuna Ministarstvo poljoprivrede, a ugovoreni iznos radova s PDV – om je 12 i pol milijuna kuna, tako da tu razliku Općina mora osigurati kroz kreditno zaduženje. Na vijeću nisu svi bili za kreditno zaduženje, ali to je bio jedini način da napravimo dječji vrtić, barem za sada, a hoćemo li iduće godine dobiti podršku Vlade RH za realizaciju tih projekata do kraja i hoće li biti neki drugi natječaji raspisani za podršku tih projekata, to ne znamo – kaže načelnik, istaknuvši kako očekuje da će radovi biti gotovi do kraja iduće godine, što znači da bi se paralelno sa završnom fazom radova primale i prijave za vrtić te da bi početkom 2021. djeca krenula u vrtić.

Pokretanje industrijske zone

Od projekata s velikim značajem za Gornju Stubicu načelnik je istaknuo i rješavanje problema industrijske zone, odnosno prostora bivše Done. Iako je riječ o privatnoj investiciji, podršku u samom startu, kako bi se stvorili preduvjeti da 13 firmi na kraju i kupi Donu, dala je Općina Gornja Stubica, kao i Krapinsko – zagorska županija, a Općina je firme koje unutra sada posluju oslobodila u nekoliko navrata u određenim postocima komunalne naknade. – Pored vrtića, to je drugi najveći projekt, napravljen u suradnji s privatnim investitorima s područja naše općine, ali i šire i odlično je napravljen. Od velike je strateške vrijednosti, jer će potencijal u tim prostorima kroz nekoliko godina biti veći nego što je sada – rekao je Krizmanić. Kao vrlo važan i veliki projekt za Gornju Stubicu, realiziran ove godine, istaknuo je izgradnju gotovo dva kilometra nogostupa prema Svetom Mateju, projekt vrijedan 3 i pol milijuna kuna, kao i izgradnju ceste Šagudovec – Sekirevo Selo, vrijednu 2 i pol milijuna kuna. – Nastavili smo i s rekonstrukcijom javne rasvjete i dosada smo na oko 90 posto zamijenjene klasične rasvjete led rasvjetom te smo u nekim naseljima rasvjetu nadopunili i to je oko 1400 rasvjetnih tijela sve zajedno. S tim projektom nastavljamo i dalje i iduće godine planiramo postaviti i ovih 10 posto rasvjete koja nedostaje u naseljima te na nekoliko mikrolokacija zamijeniti još dvjestotinjak starih žarulja. Time bismo zatvorili cijeli ciklus projekta rekonstrukcije i modernizacije javne rasvjete i na kvalitetan način osvijetliti sva mjesta za sigurnost naših mještana – najavio je načelnik.

Problem klizišta i općinskih cesta

Ove su godine sanirana i dva klizišta, ono u Slanom Potoku vrijednosti milijun i 200 tisuća kuna te u Dubovcu vrijedno 450 tisuća kuna, a u završnoj fazi projektiranja je i klizište između Karivaroša i Gornje Planine. – Nastavljamo i s asfaltiranjem cesta, ove godine smo u završnoj fazi s četiri dionice, a planiramo asfaltirati i preostale neasfaltirane ceste kojih ima jako puno. Imamo oko 170 kilometara registriranih cesta i puteva, od toga je oko 70 kilometara asfaltirano, a od toga više od 50 posto u lošem stanju, tako da bi za nas bilo od velike pomoći kad bi se našlo neko rješenje i pomoglo općinama u sufinanciranju takve vrste komunalne infrastrukture – rekao je Krizmanić.

Planovi za 2020.

Najavio je načelnik i završetak projektiranja sportske dvorane. – Za nas je to od vitalnog interesa, jer postojeća dvorana u sklopu škole ne udovoljava potrebama i standardima. Cilj nam je da se to riješi u što kraćem vremenu, tako da se nadam da ćemo i to uskoro realizirati – rekao je načelnik i osim toga najavio i izgradnju novog Doma zdravlja. – Postojeća zgrada je neadekvatna i nije prihvatljiva za sve kategorije društva. Problem je pristupa zgradi, a i ne odgovara standardima primarne medicine, što bi građani trebali imati. To nam je cilj i nadam se da ćemo to realizirati iduće godine. Morat ćemo za to promijeniti prostorni plan i nakon toga nadam se da ćemo naći investitora koji će započeti tu investiciju – kaže Krizmanić. Uz izgradnju Doma zdravlja, kaže, radi se i na tome da se izgrade stanovi, kako bi ih mlade obitelji mogle kupovati, koristeći poticaje Ministarstva graditeljstva za kredite. Time bi se zaokružila priča pozitivne klime za stanovanje, a kojoj već doprinosi revitalizirana industrijska zona u Doni, a doprinijet će i poboljšani uvjeti adekvatne primarne zdravstvene zaštite u novom Domu zdravlja, kao i budući dječji vrtić.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook