Prethodni članak
Sljedeći članak

NAČELNICA KRIVEC JURAK: 'Bez žena nema dobre politike'

Zahvaljujući Fondu solidarnosti, Općina Zagorska Sela napravila je nevjerojatnu sliku izvlačenja sredstava, a proračun za sljedeću godinu bit će preko milijun eura. Zanimljiv projekt u koji je Općina krenula je funkcionalno spajanje Jedinstvenog upravnog odjela s Općinom Kraljevec na Sutli, a tu je i suradnja s Općinama Desinić, Kumrovec i Podčetrtek


Bliži se Dan općine Zagorska Sela, a ususret velikom slavlju popričali smo s općinskom načelnicom Ksenijom Krivec Jurak o realiziranim projektima, suradnji sa susjednim općinama, ali i o nadolazećim projektima i važnosti žena u politici. Ono što posebno ističe načelnica je povećanje općinskog proračuna zahvaljujući Europskim fondovima, ali i natječajima raspisanima od strane ministarstava. Protekla je godina bila, kako nam je ispričala, intenzivna u pogledu prometne infrastrukture posebice zbog potresa i sredstava koje je Općina izvukla iz Fonda solidarnosti.

Prometna infrastruktura

- To je za nas izuzetna situacija. Nama je iz Fonda odobreno oko 490.000 eura za rekonstrukciju oštećenja nastalih na nerazvrstanim cestama. Nositelj u prvoj tranši bila je Krapinsko – zagorska županija, a u drugoj Ministarstvo prometa. Sanirano je ukupno desetak dionica, u dužini od 4 kilometara. Taj je iznos za nas značajan jer je dvostruko veći od izvornih prihoda Općine. Uz, to, imali smo i sanaciju klizišta u Bojačnom, a vrijednost tih radova iznosi 60.000 eura, od čega smo 42.000 eura dobili apliciranjem na natječaj Hrvatskih voda, ostatak smo osigurali sami. U naselju Bratkovec i Pušća realizirali smo pilot projekt postavljanja solarne ulične rasvjete čija je vrijednost 6000 eura. Uredili smo nerazvrstanu cestu Brezakovec – Sladović za što je izdvojeno 54.000 eura, od čega nam je 22.000 eura odobreno uspješnim apliciranjem na natječaj Ministarstva graditeljstva, a ostatak je osiguran iz našeg proračuna. Trenutno smo u realizaciji projekta izgradnje mrtvačnice, druga faza čija je vrijednost 50.000 eura, a od toga nam je 25.000 eura odobreno od Ministarstva regionalnog razvoja. Još jedan značajan projekt je rezultat odlične suradnje sa ŽUC-om koje su asfaltnim slojem presvukli dionicu lokalne ceste Zagorska Sela – Kuzminec – Miljanski – Pušća u duljini od 1,3 kilometara, a vrijednost investicije iznosi 111.000 eura. Izrazito smo zadovoljni i sretni što se ove godine potpisao ugovor o rekonstrukciji DC 229 Zagorska Sela – Razvor. Uskoro očekujemo početak radova, a radi se o dionici dužine od oko 3,9 kilometara, a vrijednost projekta je 3,2 milijuna eura. Ta je cesta od vitalne važnosti za naše mještane jer nas povezuje s većim mjestima – osvrnula se Krivec Jurak.

Suradnje

Zanimljiv projekt u koji je Općina krenula je funkcionalno spajanje Jedinstvenog upravnog odjela s Općinom Kraljevec na Sutli. Kako kaže načelnica, time se želi postići učinkovitija i efikasnija Javna uprava, a istodobno očekuje se značajna ušteda u općinskim proračunima. Za Zagorska Sela to konkretno znači uštedu budući da subvencioniranje u iznosu od 75 posto za plaće zaposlenika dolazi od strane države. Tu je i suradnja s Općinom Kumrovec, Općinom Desinić, ali Občinom Podčetrek. - Mi smo male jedinice lokalne samouprave i ne bismo puno postigli sami. Kroz zajedništvo, dobru suradnju i prijateljstvo imamo i rezultate koji su itekako relevantni. S Općinom Kumrovec povezuje nas nekoliko segmenata, a prvenstveno je to zajednička Osnovna škola u koju zajednički ulažemo. Iz te suradnje iznjedrio se i projekt izgradnje vrtića u Zagorskim Selima koji će biti područni vrtić kumrovečkom. Taj projekt je u fazi projektiranja, a do sredine 2025. godine trebao bi biti realiziran. To je povijesno kapitalni projekt za našu općinu i predstavlja krunu našeg mjesta. S Podčetrkom suradnja je međudržavnog karaktera, a župan Peter Misja uvijek je rado viđen gost kod nas. Puno puta spoji nas pomoć u vidu savjeta i tehnikalija, gdje sam uvijek naišla na podršku što puno znači. S Općinom Desinić surađujemo kroz Turističku zajednicu gdje radimo na promociji turizma našeg područja i manifestacijama koje će uspješno brendirati našu destinaciju – ispričala nam je načelnica.

Ovdje još treba napomenuti i inicijativu Žene poduzetnice s obje strane Sutle koja je hvalevrijedna i neophodna. Načelnica ističe da su žene itekako važan segment u politici za održavanje zdravog i uravnoteženog političkog života jer, dodaje, bez žena nema dobre politike. - Žene imaju svoju specifičnost u vođenju JLS-a, ali i u visokoj politici koju muškarci možda nemaju. Odnosno, oni imaju svoje karakteristike koje žene nemaju. Imamo priliku uzajamno se nadopunjavati, a da bi to uistinu tako moglo biti jako je bitno da žene budu u politici. Nažalost, u postocima je to još uvijek mali broj. U KZŽ se u svakom izbornom ciklusu primjećuje porast, ali na nivou države to je jako mali broj, ispod 10 posto. Žene je teže motivirati jer imaju više uloga u životu i teško je usklađivati obaveze i izazove pa mislim da im treba više motivacije. Ova inicijativa je upravo zato tu – objasnila je Krivec Jurak.

Proračun i demografija

Općina izvrsno surađuje i s LAG-om s kojim zajedno pokušavaju iznjedriti projekte koji su od velikog značaja za JLS. Odobren je projekt za rekonstrukciju dječjeg igrališta gdje će se nalaziti i workout fitness, a u svakom ciklusu, nađu se projekti koji su od izrazite važnosti za poljoprivrednike. Budući da su Zagorska sela poljoprivredno područje LAG ovdje vodi vrlo važnu ulogu budući da omogućuje pomoć poljoprivrednicima što je važno za očuvanje poljoprivrednih gospodarstava i njihovo unapređenje. Tu su i EU natječaji koji omogućavaju veći općinski proračun, ali je, kaže načelnica, vrlo bitno pomno planirati i birati. - Imamo vrlo skroman proračun, naši su izvorni prihodi oko 300.000 eura, ali ove godine zahvaljujući Fondu solidarnosti, mi smo napravili nevjerojatnu sliku izvlačenja sredstava. Naš proračun za sljedeću godinu bit će preko milijun eura. Tom proračunu u prilog ide naša intencija apliciranja na natječaje. Mi smo spremni – poručila je načelnica s kojom smo se u razgovoru dotakli i demografske slike. Naime, Općina potiče rekonstrukciju, kupnju ili gradnju za mlade obitelji i tu godišnje budu dvije do tri prijave. - To možda nije neki veliki broj, ali je nama itekako značajan. Potražnja za nekretninama je u porastu, nekretnine se kupuju što u vidu stanovanja, što u vidu vikendica. Ljudi doista žele iz urbanijih sredina žele doći u mirnija mjesta, a s druge strane je onda neophodno raditi na dobroj prometnoj infrastrukturi. Veseli nas činjenica da u našem kraju ni nema raspoloživih nekretnina jer se one svake godine prodaju i na toj stavci bilježimo porast proračuna unazad tri, četiri godine – dodala je.

Planovi

Općina u svojim ladicama ima pripremljene projekte koji čekaju natječaje. - To je nerazvrstana cesta Zagorska Sela – Brezakovec – Škrnik za što smo morali produživati i građevinsku dozvolu. U najavi je raspisivanje natječaja i veselimo se tom ogromnom projektu. Taj projekt bit će u vrijednosti nekih 900.000 eura. Puno je mještana povezano s tom dionicom i ona će im uvelike olakšati svakodnevni život. Planiramo završiti izgradnju mrtvačnice u sljedećoj godini, a tu je i rekonstrukcija općinske zgrade u vrtić, čeka nas i rekonstrukcija državne ceste što je rezultat šestogodišnjeg rada, pregovora i dogovora s Hrvatskim cestama. Uz to, za nerazvrstane ceste planiramo aplicirati na natječaje Ministarstva regionalnog razvoja i Ministarstva graditeljstva – najavila je načelnica Krivec Jurak, a što vas sve čeka povodom Dana Općine čiji program počinje 25. studenog pročitajte u nastavku.

Dan Općine

- Pripremili smo program koji će biti zanimljiv mještanima, ali i gostima. Dio programa je vezan u sv. Katarinu i Dan župe. Imat ćemo trodnevnicu gdje ćemo imati niz vjerskih događanja kroz tri dana. Nakon svete mise 25. studenog bit će upriličeno druženje s mještanima i počastit ćemo ih sa srnećim gulašem i prigodnim pićem. Nakon toga u 17 sati imamo svečanu sjednicu, a po završetku nas čeka zabavni program gdje će nas zabavljati tamburaški sastav Mistress, a 26. studenog s akademskom slikaricom Majom Vukina Bogović, u 15 sati imat ćemo radionicu Paint and joy s krasnim zimskim, katarinskim motivom što će biti lijepa uspomena na Dan općine. Za mještane imamo spremno i poklon iznenađenje za uspomenu na 30 godina zajedništva i postojanja općine. Odlučili smo i da ove godine svi prihodi od zabave idu u humanitarne svrhe i to u rekonstrukciju jednog razreda škole u Kumrovcu. Planiramo i otvorenje postavljenih koševa na dječjem igralištu, a to je projekt koji je realiziran u suradnji s Krapinsko – zagorskom županijom, a radi se o Participativnom dječjem proračunu. U srijedu 22. listopada, u srijedu u 19 sati u zgradi Kulturnog centra u Zagorskim Selima bit će otvaranje izložbe To je naše – na to smo ponosni! Riječ je o putujućoj izložbi Etnografskog muzeja i Saveza Društva naša djeca Hrvatske, a istog dana od 19:10 do 22 sata, Luka Kodrnja u suradnji s Društvom Naša djeca Zagorska Sela održat će Svemirsku noćnu radionicu s teleskopom u zgradi Kulturnog centra u Zagorskim Selima.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook