Prethodni članak
Sljedeći članak

Na zgradu vatrogasnog doma ugradit će se fotonaponske sunčane elektrane

Prošle se godine mnogo radilo na unutarnjem uređenju zgrade DVD - a Radoboj


Dobrovoljno vatrogasno društvo Radoboj udruga je građana osnovana s plemenitim ciljem zaštite ljudskih života i imovine od požara. Društvo je osnovano sad već daleke, 1928. godine te je u 2018. godini obilježilo 90. godišnjicu djelovanja. Od prvog dana djelovanja Društva, njegovi su članovi brinuli o nabavi potrebne opreme. Danas DVD Radoboj ima na raspolaganju vatrogasna vozila i gotovo svu potrebnu opremu za sudjelovanje u gašenju požara i zaštiti imovine građana prilikom različitih nepogoda. Tijekom 2020. godine nabavljena je nova oprema, koju Društvo mora imati u skladu sa zakonskim propisima. Također, svim članovima DVD-a nabavljene su nove jakne s logom društva te zaštitna odijela za šumski požar koja su od izrazite važnosti zbog blizine gore Strahinjčice koja, nažalost, nije zaštićena od utjecaja vremenskih neprilika, odnosno ljudskog djelovanja.

Sekcija mladeži

U 2020. godini započelo je nabavljanje opreme za rad sa sekcijom mladeži kako bi se mogao sastaviti poligon za vježbe. Iduće godine, nakon što se popravi situacija vezana za epidemiju virusa COVID-19, planira se intenzivno započeti s radom sekcije mladeži na spomenutom poligonu. Kako bi vatrogasna mladež mogla odlaziti na potrebna usavršavanja, tečajeve i natjecanja i kako bi stekli potrebna znanja kojima će pridonijeti prevenciji zaštite od požara i očuvanja okoliša, nužno je nabaviti novo kombi vozilo. - U tu svrhu planirana su sredstva u 2021. godini te se nadamo kako ćemo ostatak prikupiti od donacija, dok je dio sredstava osiguran i tijekom 2020. godine – kažu u DVD – u.

Uređenje zgrade

Radilo se i na unutarnjem uređenju zgrade DVD-a. Postavljene su nove pločice, zamijenjena dotrajala rasvjetna tijela, nabavljen novi uredski namještaj. Na gornjem katu DVD-a nabavljeno je novo posuđe, uređena kuhinja te su obnovljeni postojeći stolovi. Tijekom ove godine planira se zamjena stropa na gornjem katu te ugradnja fotonaponskih sunčanih elektrana. Naime, Općina Radoboj i u 2021.godini planira nastaviti s korištenjem obnovljivih izvora energije odnosno ugradnjom fotonaponskih sunčanih elektrana na objekte koji su u vlasništvu općine, među kojima je i zgrada vatrogasnog doma u Radoboju. Prijavom na natječaj, projekt će sufinancirati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 60% sredstava dok će ostatak financirati Općina Radoboj. Ovako uređena i obnovljena zgrada bit će ugodnije mjesto za obuku, educiranje te mjesto okupljanja i druženja mladih.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook