Prethodni članak
Sljedeći članak

Na Stubičkom Kamenjaku odrađena prva berba u Zagorju, a možda i u Hrvatskoj!

Iako su najave da će berbe ove godine ranije nego inače, u jednom zagorskom vinogradu grožđe je već pobrano. Radi se o posebnoj sorti u prvom hibridnom vinogradu u Zagorju


Iako su procjene da će berbe ove godine, biti ranije nego inače, neki su berači već uranili, pa je grožđe već pobrano, i to u prvoj polovici kolovoza!  Tako je prva berba u Zagorju već odrađena, i to u vinogradu OPG – a Poštek na Stubičkom Kamenjaku. U ovom slučaju, radi se o posebnim rezistentnim sortama grožđa čija je karakteristika, između ostalog, rano dozrijevanje.

Uspješna berba

-I kod nas je berba ove godine uranila. Inače smo brali oko Velike Gospe ili koji dan ranije, no ove godine grožđe je još ranije dozrilo – kaže vlasnik Dario Poštek, koji je sortu Solaris zasadio 2015. godine, prvi u Zagorju, tek drugi u Hrvatskoj. Berbom je, kaže, zadovoljan: sladori 98 Oeechslea, kiseline 8.5. - Grožđe je bilo zdravo, godina dobra, nije bilo smrzavice u proljeće. Dobili smo oko 500 litara mošta na 600 trsova, otprilike kao i svake godine – kaže Poštek. Inače, Solaris je hibridna sorta grožđa stvorena 1975. godine u institutu u Njemačkoj, križanjem više sorata. Izuzetno je otporna na bolesti, stoga je Poštek svoj vinograd ove godine špricao samo jednom, i to u lipnju protiv bolesti žutice.

Visokokvalitetna vina

Pojasnio je i kako se radi o sorti iz koje nastaje visokokvalitetno vino, što je potvrđeno i ove godine na Sajmu i ocjenjivanju vina u Bedekovčini, gdje je šampion vinarijade bilo upravo vino sorte Solaris, jednog zagorskog vinara. Ovakva vina, kaže, nisu još dovoljno rasprostranjena niti u Zagorju, a niti po Europi, jer su vinari, iako se dosta interesiraju za to, zovu i pitaju, još dosta skeptični. A osim u pravljenju ovakvih vina, ovaj se stubički vinar, koji je imao prvi ovakav zasađen hibridni vinograd u Zagorju uputio u još jednu, novu priču – izradu pjenušca sorte Solaris. – Napunili smo prvih 400 boca i sad je na nama da čekamo godinu dana dozrijevanja, odnosno fermentacije, kako bismo dobili prvi ovakav pjenušac u Zagorju od kojeg očekujem da bude vrhunski – rekao je Poštek. Iako je u cijelu priču krenuo iz znatiželje i izazova, kada je posadio prve cjepove u svom vinogradu, otkrio nam je kako ponukan dobrim iskustvom na proljeće planira zasaditi 750 cjepova još jedne rezistentne sorte, talijanski Sauvignon rytos, od kojeg očekuje ni manje ni više nego jednako tako dobre rezultate i odlične berbe.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook