Prethodni članak
Sljedeći članak

[IN MEMORIAM] IVAN VRHOVEC (09.04.1950. - 16.08.2022.)


Danas u jutarnjim satima iz zadarske bolnice stigla nam je tužna vijest. Nakon kratke i teške bolesti u 73. godini života zauvijek nas je napustio  Ivan Vrhovec, omiljeni profesor kineziologije zabočke srednje škole koji je brojnim generacijama usađivao ljubav prema sportu i tjelesnom odgoju.

Profesor Vrhovec i sam je bio sportaš. Od 1965. do 1977. aktivno je igrao nogomet u nogometnom klubu Mladost iz Luke, koji se natjecao u Zagrebačkoj ligi.  Uz nogomet bavio se i atletikom. Bio je prvak općine u krosu, sprintu na 100 m, skoku u vis i dalj. Nastupao je za nogometne reprezentacije Općine Zaprešić i Zagrebačkog sveučilišta.

Nakon što se prestao aktivno baviti sportom krenuo je u trenerske vode.  Kao nogometni trener vodio je nogometni klub "Mladost" iz Luke s kojim osvaja prvo mjesto u Zagrebačkoj ligi. Od 1981. do 1983. godine trenirao je  juniore nogometnog kluba  „Mladost Zabok" s kojima osvaja prvo mjesto u zagorskoj ligi . Od 1983. do 1985. godine vodio je seniore NK „Mladost Zabok" s kojima je također  osvojio  prvo mjesto u Zagorskoj ligi i izuzetno se uspješno natjecao  u Zagrebačkoj zoni. Isti uspjeh s ekipom Mladosti ponovio je  1987. godine, a godinu dana ranije bio je  prvak  Zagorske lige s nogometnim klubom „Zenit“ iz Kumrovca. Godine 1988. trenirao je nogometni kluba Pregrada s kojim se natjecao  u Zagrebačkoj regionalnoj ligi. Bio je i selektor nogometne reprezentacije KZŽ. Trenirao je i u plivačkom klubu Olimp, gdje je svog sina Tomislava doveo do državnog prvenstva 1995. godine.

Svojim znanjem i autoritetom  bio je začetnik i osnivač i tajnik organizacija nogometnih trenera KZŽ gdje je obavljao ulogu tajnika. Bio je glavni organizator Prvenstva Hrvatske i prvenstva bivše države u krosu. Osnivač je i prvi trener ženskog rukometnog kluba "Zabok". Isto tako bio je osnivač  Udruge kineziologa KZŽ u kojoj je obavljao i ulogu predsjednika, a bio je i voditelj županijskog kineziološkog Stručnog vijeća. Autor je monografije nogometnog kluba Mladost iz Luke.

Za svoj rad u sportu i kineziologiji  primio je čak tri nagrade za Životno djelo. Najvećom mogućnom nagradom nagradili su ga Sportska zajednica Grada Zaboka, Športska zajednica Krapinsko-zagorske županije i Hrvatski kineziološki savez u kojem je bio član Suda časti.

Posljednji ispraćaj profesora Ivana Vrhovca održat će se u četvrtak 18.08. u 15 sati na Gradskom groblju u Zaboku. Njegovoj obitelji izražavamo duboku sućut.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook