Prethodni članak
Sljedeći članak

Na sajam u Zlataru stigla policija i inspekcija da otjeraju ženu koja prodaje sir

Inspektorica tumači da svoj sir smijem prodavati samo u svojoj i susjednoj županiji, ali ne i u trećoj, kaže Ljiljana Mikec


Na zlatarski je sajam jutros stigla veterinarska inspekcija, 'pojačana' policijom, kako bi Ljiljani Mikec iz Križevaca zabranila prodaju sira. U Veterinarskoj stanici napravljen je zapisnik, kojeg potpisuje dr. vet. inspekcije Mirjana Krušelj, a Ljiljana Mikec treba platiti kaznu od 5000 kuna.

Ovaj je događaj ogorčio mnoge kupce, ali i prodavače na sajmu, a posebno Branka Kveža, koji na sajmu prodaje suhomesnate proizvode svojeg OPG – a.

– Moja susjeda dolazi iz Koprivničko – križevačke županije i već je treći put napada inspektorica Krušelj. Već ju je prošlog utorka tjerala da ide doma i prodaje u svojoj županiji. Rekao sam joj da ostane, inspektorica je onda došla s policijom, napravili su zapisnik i otišli. I danas opet. Gospođa ima OPG, sve ima legalno, zakupljen prostor na zlatarskom Sajmištu, a inspektorica tumači da svoj sir smije prodavati u svojoj i susjednoj županiji, ali ne i u trećoj. To nikad do sada nisam čuo niti doživio. Treba im dati zlatnu medalju koliko rade i muče se, a ne da ih se tjera s policijom. Lijepa naša Hrvatska – komentira Kvež.


Pričali smo i s Ljiljanom Mikac, koja kaže da na sajmu u Zlataru svoje proizvode prodaje već 15 godina i nikada nije imala nikakvih problema. Nakon što je čula od inspektorice da u županiji koja nije susjedna njezinoj ne bi smjela prodavati, raspitala se, kaže. – Taj zakon ne postoji, gdje god smo se informirali oko toga, za to nismo čuli, samo od nje. Išla sam i kod naše veterinarske inspektorice, i na gruntovnicu, vadili su zakone, pravilnike, takve stavke nema, a ona meni to stalno navodi u zapisniku. Prvu kaznu platila sam kod suca za prekršaje, 1000 kuna, a sada mi je dala 5000 kuna. Pa nemam od kud to platiti, radije ću ići u zatvor. Kaj smo lopovi da dovodi policiju? Čak su četiri policajca došla, no bili su pristojni, oni moraju doći kada ih se pozove. Spominjala je i da moram upaliti rashladnu vitrinu. Pa vani je ujutro bilo 6 stupnjeva – kaže Ljiljana.

Nadovezao se i Kvež. – OPG koji nema registirane objekte može prodavati na kućnom pragu i u svojoj županiji. Mi imamo registrirane objekte i možemo prodavati gdje hoćemo. Evo, ja sam bio u Lici, idem uskoro u Lovran kod Rijeke, prodajemo na manifestacijama u Zagrebu, Rijeci, nitko živ tako nešto nigdje nije spominjao, nigdje to nismo doživjeli. O ovome ću obavijestiti gradonačelnicu i župana, moraju biti upoznati s tim što se događa na sajmovima u Krapinsko – zagorskoj županiji – kaže Kvež.

Ljiljana dodaje da su zatražili na Državnom inspektoratu i preregistraciju objekta, jer je registriran na privatni poslovni prostor, a tražili su za odvojene. – No ovo s time nema veze, bitni su uvjeti, a naš OPG ih ima, imam broj odobrenog objekta, svoje deklaracije. Najam Gradu i godišnju rezervaciju uredno plaćamo. Ja ću dolaziti i dalje, a ona nek' samo piše kazne – kaže Ljiljana, čiji OPG u Križevcima ima 13 krava i junica. – Mlada smo obitelj, imamo dvoje djece. Ne znam kako će to ići, očito se seljak ne podržava nego uništava - kaže Ljiljana, koja je nakon posjeta inspekcije i zapisnika ostala na sajmu prodavati svoj sir. Kupaca je puno, proizvodima su zadovoljni, a mnogi su komenirali ovu priču. – Velike lopove puštaju na miru, krade se na sve strane, a tu male ljude zezaju – mogli su se čuti komentari kupaca.

Kako bi čuli drugu stranu priče, kontaktirali smo i inspektoricu Mirjanu Krušelj, no ona nam je odgovorila kako nije ovlaštena davati izjave. Stoga smo o svemu ovome poslali upit i Državnom inspektoratu, čiji ćemo odgovor objaviti čim ga dobijemo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook