Prethodni članak
Sljedeći članak

Na najpoznatijoj zagorskoj arheološkoj destinaciji ovo ljeto istraživali i studenti iz Amerike, Kanade i Australije

Uz studente Filozofskog fakulteta u Zagrebu terenski dio ljetne nastave na lokalitetu u Loboru odradili i američki studenti


Malo je arheoloških mjesta u svijetu gdje se mogu istraživati i odmah analizirati grobovi. Upravo je takva arheološka destinacija u Zagorju Svetište Majke Božje Gorske u Loboru gdje se već više od 20 godinu provode zaštitno – arheološka istraživanja. Za ovaj naš povijesni lokalitet pročulo se i u svijetu pa su se ove godine studentima Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji već dvadeset godina kontinuirano istražuju najstarije svetište u sjevernoj Hrvatskoj, pridružili i studenti iz Amerike, Kanade i Australije. Američki studenti su se prepoznavši njezinu kvalitetu, javili u arheološku i bioarheološku škola za studente i ostale zainteresirane, a koju već petu godinu financira Hrvatska zaklada za znanost. Sklopljena je suradnja s The Institute for Field Research iz Los Angelesa.

Rimska kula

Ekipa studenata na čelu s dr.sc. Krešimirom Filipecom, predstojnikom Katedre za opću srednjovjekovnu i nacionalnu arheologiju i redovitim profesorom na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s istraživanjima na vrijednom loborskom lokalitetu krenula je početkom srpnja, da bi krajem mjeseca s istraživanjima i završila.

– Ove smo godine po prvi put imali mogućnost birati sonde, nismo trebali raditi drenaže i stvari koje su nam bile obvezne u sklopu arheoloških istraživanja u posljednjih 20 godina, pa smo se malo 'razletjeli' po terenu, van crkve i sakralnog dijela. Htjeli smo vidjeti kako funkcionira okoliš. Stoga smo u jednoj sondi otvorili jednu rimsku zgradu, da vidimo kako ona funkcionira, to je jedna stambena zgrada. Onda smo otvorili i jedan dio bedema da vidimo da li se na ovom mjestu nalazi rimska kula, stražarnica. Čini nam se da je ta mogućnost sve izvjesnija. Isto tako smo otvorili sonde i izvan samog lokaliteta da vidimo do kuda se prostire sam lokalitet, da vidimo da li je to zaista samo ova utvrda ili veliki grad. U tom smislu smo izvan otkrili kasno antičku nekropolu. To znači da je ovdje živio popriličan broj ljudi tijekom 5.i 6. stoljeća – govori nam dr. Filipec.

Veliki antički grad

Kaže kako je to upravo bio i cilj ovogodišnjih istraživanja, vidjeti dokle se prostire taj antički grad. - Zaista, ovo je bio jedan veliki antički grad. Našli smo i grobove iz 6. stoljeća koji vjerojatno pripadaju longobardskom vremenu od 535. do 600. godine – ispričao je dr. Filipec, najavivši kako im je cilj nastaviti na istim pozicijama sljedeće godine i započeti s rekonstrukcijom utvrde, pa će i za ta zona u budućnosti biti također zaštićena.

Upravo taj novi otvoreni lokalitet, a značajan je i po tome što se na tom mjestu nalazila crkvena kuća, jedna od najstarijih kuća nastala u 14.i 15. stoljeću. Da bi se došlo do ovog još jednog značajnog lokaliteta bilo je potrebno i puno fizičke snage jer je sav taj dio zarastao u šikaru. No, to su začas riješili mladi Loborci koji su si honorarno zaradili džeparac za more sudjelujući u ovim arheološkim istraživanjima. Pohvalio je prof. Filipec domaće dečke, rekavši da su izvanredno odradili posao i bili velika pomoć. Ova istraživanja financira Ministarstvo kulture, Hrvatska zaklada za znanost, a pomogla je i Općina Lobor.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Magla, mjestimice vrlo gusta, smanjuje vidljivost na cestama u unutrašnjosti i ponegdje u priobalju. Kolnici su mokri ili vlažni i skliski. Mogući su odroni. Savjetujemo vozačima da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju si...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program