Prethodni članak
Sljedeći članak

Na konferenciji „Resursi i koncesije” načelnik Svažić založio se za pravedniju raspodjelu prihoda od koncesijskih naknada

- Primjerice, prema aktualnoj regulativi za korištenje termalne vode koncesionar plaća Hrvatskim vodama 1,60 kn po prostornom metru vode, a 10 posto te naknade se u omjeru 8:2 spušta u županijski i državni proračun. Nažalost, ni lipe se ne spusti u općinski proračun, a upravo se na lokalnoj razini donose i provode mjere sanitarne zaštite izvorišta – kazao je Svažić


Teme lokalnih resursa i koncesija izuzetno su važne za budućnost upravljanja i razvoja lokalne i regionalne samouprave. Kako bi se raspravilo o mogućnostima učinkovitog korištenja resursa, odnosno korištenja na održiv način, održana je konferencija 'Resursi i koncesije' na kojoj je sudjelovao i načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić.

 


Uz predstavnike europskih i državnih institucija, Vlade RH, udruga te drugih jedinica lokalne samouprave i tvrtki, Svažić je raspravljao o aktualnim temama odgovornog korištenja prirodnih dobara poput vode, šume, ruda, poljoprivrednih zemljišta, energenata i slično, te izdavanju najrazličitijih vrsta koncesija.
U raspravi na temu lokalnog korištenja resursa i uloge jedinica lokalne samouprave, načelnik Krapinskih Toplica založio se za pravedniju raspodjelu prihoda od koncesijskih naknada kod koje bi se dio spuštao i na lokalnu razinu. Naime, u Republici Hrvatskoj prevladava centralizirani model u kojem državi pripada najveći dio koncesijskih naknada. Prema podacima za 2018. godinu, izravni prihodi državnog proračuna od naknada za koncesije iznosili su 664,1 milijuna kuna, dok su direktni prihodi JLPRS-a bili na razini od 111,4 milijuna.

 


- Primjerice, prema aktualnoj regulativi za korištenje termalne vode koncesionar plaća Hrvatskim vodama 1,60 kn po prostornom metru vode, a 10 posto te naknade se u omjeru 8:2 spušta u županijski i državni proračun. Nažalost, ni lipe se ne spusti u općinski proračun, a upravo se na lokalnoj razini donose i provode mjere sanitarne zaštite izvorišta – kazao je Svažić.
Uz raspravu o izdavanju koncesija, na konferenciji je bilo riječi i o resursnoj učinkovitosti, kružnom gospodarstvu, jačanju domaće nabave sirovina te smanjivanju osjetljivosti na tržišne poremećaje.

 

- Pored Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, upravo su jedinice lokalne i područne samouprave važni dionici u osiguravanju ciljeva EU koji podrazumijevaju korištenje resursa na održiv način. Ključ tranzicije ka sigurnoj i resursno učinkovitoj Europi leži u zelenim tehnologijama, obnovljivoj energiji, ekološkim industrijama i recikliranju. Nužno je promijeniti način proizvodnje i potrošnje, bolje raspolagati prirodnim dobrima, ulagati u bolju infrastrukturu, ali i čišći okoliš. Takav pristup pomaže Uniji da ekonomski napreduje s malom emisijom ugljikovog dioksida i ograničenih resursa, istovremeno sprječavajući uništavanje okoliša, gubitak biološke raznolikosti i neodrživo iskorištavanje resursa – istaknuo je načelnik Svažić.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez propisne z...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program