Prethodni članak
Sljedeći članak

Na javnoj tribini predstavljen proračun Grada Pregrade za 2024. godinu, evo koliko iznosi


U gradskoj vijećnici Grada Pregrade sinoć je predstavljen proračun za 2024. godinu. U prijedlogu Proračuna za iduću godinu, koji iznosi 7.073.305,17 eura, uvršteni su svi ključni financijski aspekti kako bi se održala kvaliteta standarda komunalne usluge za građane i nastavili ulaganja u projekte od najveće važnosti za građanke i građane Pregrade.

Najvažniji projekti u 2024. godini su izgradnja područnog objekta dječjeg vrtića „Naša radost Pregrada“ čime se nastavlja intenzivno ulaganje i briga o predškolskom odgoju u čemu je Pregrada od 2022. godine bila vodeća u Republici Hrvatskoj. Proračunom je predviđen i nastavak uređenja rodne kuće Janka Leskovara te izgradnja pomoćnog igrališta NK Pregrada čime bi se trebalo omogućiti još bolje uvjete za pregradski nogometni klub koji broji sve više članova, posebice mladih. Nastavlja se i s ulaganjem u vatrogastvo, sanaciju klizišta na području grada Pregrade, asfaltiranje nerazvrstanih cesta prema godišnjem planu, održavanje cesta i javnih površina, izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete kao i sufinanciranje udruga u sportu i kulturi.

Održavanje i gradnja cestovne infrastrukture, sanacija klizišta, asfaltiranje i održavanje cesta, bitne su stavke u proračunu Grada s obzirom na dužinu cestovne infrastrukture za koju brinemo, a čija je dužina jednaka ekvivalentu udaljenosti od Pregrade do Slavonskog Broda.

Za tu svrhu sredstva su uglavnom uplaćivali građani kroz gradski prirez. Gradski prirez je, odlukom Vlade RH ukinut. S takvim poreznim izmjenama, sukladno zakonu, donesena je Odluka kojom se utvrđuje plaćanje poreza na dohodak po stopi 22,3%, odnosno 33.6% za one koji podliježu oporezivanju, kojom će se djelomično kompenzirati ovaj gubitak. Alternativa je bila povećanje komunalne naknade, trenutno među najnižima u županiji, a čije bi poskupljenje osjetili svi građani, pogotovo ugrožene socijalne kategorije kao što su umirovljenici.
Plaće će građanima ostati iste, a povećanje plaće bi se u suprotnom osjetilo samo u kategorijama najvećih plaća. U poreznom smislu Grad Pregrada je grad koji plaća najveći povrat poreza mladima u odnosu na broj stanovnika, a udvostručen je i iznos mjere za poticanje stambenog zbrinjavanja mladih. Paušalni porez na kuće za odmor, za sve koji nemaju prijavljeno prebivalište na području Pregrade, kao doprinos infrastrukturnim ulaganjima iznosit će 3,5 eura po m2.

O proračunu Grada Pregrade će glasovati Gradsko vijeće Grada Pregrade na svojoj posljednjoj sjednici u 2023. godini koja će se održati u prosincu.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook