Prethodni članak
Sljedeći članak

Već treći put otkriven štetni pesticid koji utječe na razvoj djece, a može oštetiti još nerođeno dijete


Nakon što se već pokazalo da proizvođači neretvanskih mandarina ove godine zbrajaju štetu koju im nanijela sredozemna voćna muha, proizvođači su došli u nove probleme nakon što je i treći put u voću otkriven nedopušteni pesticid klorpirifos, piše N1.

Proizvođači i otkupljivači mandarina s područja Neretve upozoravaju od početka godine na važnost suzbijanja nametnika voćne muhe, no šteta je nastala i na kraju berbe iznosi više od tri milijuna eura. Ministarstvo poljoprivrede će nakon stručne procjene i utvrđivanja uzroka i razmjera štete razmotriti program pomoći proizvođačima mandarina, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prošli tjedan.

- Proizvođači neretvanske mandarine se ove godine suočavaju s brojnim problemima. To ćemo riješiti ako idemo u smjeru udruživanja, jačanja pregovaračke snage, provođenja sanitarnih mjera, produljivanja sezone itd. Osim toga, situacija je zavrijedila našu pažnju i pokušaj kratkoročne pomoći - rekla je Vučković.

Klorpirifos je na području EU-a, dakle i u Hrvatskoj, potpuno zabranjen u travnju 2020. godine. Brojne studije pokazale su kako izloženost tom pesticidu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Studije i epidemiološki nalazi povezuju ga i s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije, navodi se u odluci Europske komisije o zabrani njegove upotrebe.

Klorpirifos je potpuno zabranjen u RH zbog dokazane gentoksičnosti i neurotoksičnosti i pesticidi koji ga sadrže, ne smiju se uopće koristiti u poljoprivrednoj proizvodnji.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook