Prethodni članak
Sljedeći članak

Na groblje u Začretju Općina počela postavljati solarne panele: 'Jeftiniji su od mramora, a donosit će zaradu'


Općina Sveti Križ Začretje na svojem je mjesnom groblju proteklog tjedna počela s postavljanjem prvih solarnih panela. Riječ je o pomalo revolucionarnom projektu, od kojeg će, pojašnjavaju nam iz Općine, vlasnici grobnih mjesta, ali i stanovnici čitave općine, imati višestruke koristi.

Iako postavljanje solarnih panela za proizvodnju čiste, zelene energije ne groblju nekome može zvučati kao neprimjeren čin, iz Općine su nam pojasnili kako su tek naknadno, nakon što su razradili projekt i pokrenuli prvu fazu njegove realizacije, saznali da je sličan projekt još prije petnaestak godina napravljen u španjolskom gradu Santa Coloma de Gramenet, nedaleko Barcelone. No, Španjolci su solarne panele postavili na groblje u obliku nadstrešnica iznad puteljaka među grobovima.

Svetokriški projekt je, stoga, ipak originalan i jedinstven, budući da su solarne panele u toj zagorskoj općini odlučili postavljati na grobna mjesta, umjesto mramornih ploča, odnosno, umjesto 'poklopaca' na grobnicama.

-Kao prvo, solarni paneli su jeftiniji od mramornih ploča i na taj način odmah imate uštedu. Drugo, solarne ploče su u današnje vrijeme toliko razvijene i modernizirane, da su estetski u potpunosti prihvatljive te da čak mogu služiti i kao ukras. S druge strane, kao i svaka općina u Zagorju, i mi imamo problema s određenim brojem vlasnika grobnih mjesta, koji ne održavaju grobove svojih pokojnika, već su im grobovi redovito zarasli u korov pa ih djelatnici našeg koncesionara moraju održavati, što je poprilični trošak. Nadalje, vlasnici grobnih mjesta Općini moraju plaćati godišnju grobnu naknadu. Dakle, sama činjenica da imaju grobno mjesto, nosi im svojevrsni redoviti financijski izdatak. S time da mnogi imaju i po dva ili više grobna mjesta pa ta naknada na kraju i nije baš mala. Postavljanjem solarnih panela na grobna mjesta, svako grobno mjesto bit će lijepo uređeno, nestat će troškovi održavanja, a kako će solarni paneli proizvoditi električnu energiju, vlasnici grobnih mjesta ne da više neće morati plaćati grobnu naknadu, nego će čak i zarađivati novac od prodaje električne energije Hrvatskoj elektroprivredi, s kojom već imamo sklopljen predugovor – pojasnili su nam iz Općine te pri tom naglasili kako su solarni paneli koje su nabavili otporni na visoke temperature te im neće smetati vosak svijeća, niti toplina lampiona, koje će građani i dalje moći stavljati na grobove, odnosno, na panele.

Nadalje, iz Općine su objasnili i kako su uopće došli na tu ideju. – Gledajući razne natječaje EU fondova, vidjeli smo da je sad idealna prilika za izgradnju solarne elektrane. Tražili smo idealnu poziciju, odnosno, zemljište u vlasništvu Općine, koje bi po svom položaju davalo najbolje rezultate u prikupljanju sunčeve energije. Jedina opcija koju smo imali je bilo općinsko zemljište pokraj groblja, koje je predviđeno za širenje groblja u budućnosti. No, tada smo shvatili da bi, kad bi tu veliku parcelu pretvorili u solarnu elektranu, onemogućili daljnje širenje groblja, što bi u budućnosti predstavljalo velik problem, kojeg mnoge zagorske općine imaju već sad. Stoga smo došli na ideju da solarne panele postavimo na postojeće groblje, tim više što je riječ o idealnoj lokaciji, blagoj nizvisini koja je položena prema jugu, jugozapadu i zapadu, što znači da će i u zimskim mjesecima iskoristivost sunčeve energije biti maksimalna, odnosno, optimalna – objasnili su nam iz Općine.

Nakon izrade idejnog projekta, prvo su, kažu, proveli dvije javne rasprave u kojoj su mogli sudjelovati svi stanovnici Općine. Neki od njih, kažu, bili su oduševljeni idejom, no, neki su se i ozbiljno usprotivili. Naime, kako kažu iz Općine, dio građana prigovorio je da se time narušava dostojanstvo pokojnika. – Mi smo i tada poručili svima, a poručujemo i sada ovim putem, da estetskog narušavanja groblja i grobnih mjesta ni u kom slučaju neće biti. Čak naprotiv, groblje će nam uistinu biti lijepo uređeno, što se već i sada može vidjeti na prvim testnim primjercima koje smo postavili na nekoliko grobova. Što se tiče dostojanstva naših pokojnih, pa zar nije najveća počast koju možemo odati našim precima, koje god vjeroispovijesti bili, da stvaramo čistu energiju za buduće generacije. A upravo je to naš jedini lajtmotiv – rekli su nam iz Općine te najavili kako s projektom nastavljaju dalje te da bi do konca iduće godine u potpunosti trebao biti dovršen. Iako još ne otkrivaju sve detalje, natuknuli su da to nije jedini projekt kojeg pripremaju. – Modernizacija općine naš je prioritet. I tijekom 2023., 2024. i 2025. godine općinu Sveti Križ Začretje očekuje uistinu jedan veliki val modernizacije, no, o tom ćemo detaljnije kad za to dođe vrijeme – poručili su iz općine.

Komentar ovog projekta pokušali smo dobiti i iz začretske Župe Uzvišenja Svetog Križa, no, rečeno nam je da Župa ne upravlja grobljem već da je ono u nadležnosti općine te da stoga ne mogu komentirati općinski projekt.

Na koncu smo kontaktirali i jednog od sveučilišnih profesora, stručnjaka za religijsku kulturu i etiku, kako bismo ga zamolili za komentar čitave ove priče s moralnog, etičkog, ali i vjerskog aspekta. Pristao nam je dati komentar pod uvjetom da ostane anoniman, jer kaže, ne želi svojim stavom utjecati na odluke koje nisu u njegovoj domeni. – S moralne i etičke strane ne vidim u tome problem. Kao prvo, posmrtne ostatke pokojnika i njihovo dostojanstvo štite i svjetovni, odnosno, državni zakoni Republike Hrvatske i siguran sam da nitko neće krenuti u projekt kojem bi oskvrnuo ljudske posmrtne ostatke. Jer to bi bilo i kazneno djelo, ali i moralno i etički nakaradno. Nisam upoznat s konkretnim projektom, ali, ukoliko sam vas dobro shvatio, grobna mjesta ne bi se dirala, iskopavala, ne bi se razbacivali posmrtni ostaci, samo bi se na njih stavio dodatnih pokrov. Ja u tome ne vidim nikakav problem niti s moralne, niti s etičke strane – ispričao nam je naš sugovornik.

Kako god, ovaj će projekt zasigurno biti tema koja će izazvati još puno rasprava, no, u konačnici, nakon što se realizira, vrlo vjerojatno će se primjerom Općine Sveti Križ Začretje povesti i mnoge druge općine i gradovi u Republici Hrvatskoj.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook