Prethodni članak
Sljedeći članak

Molitelji krunice na središnjem trgu u Zagrebu ''dozvali'' i protivnike! Sukob spriječili redari

Ženska mreža Hrvatske: 'Prosvjed molitelja je trebao biti zabranjen'


Na glavnom zagrebačkom trgu i danas su muškarci okupljeni u sklopu projekta ''Muževni budite'' molili krunicu za kako kažu, brojne nakane. U jednom trenutku prišli su im prosvjednici koji su uzvikivali Pobačaj u ustav i pred njih stavili zastavu LGBT zajednice. Ipak, do izgreda nije došlo, piše HRT.

Uz muškarce su bile i žene koje su molile sa strane.

- Devedesetih godina kad je bio rat žene su uzele krunicu jer su muški bili na bojištu, a ovo je sada duhovni rat, dužnost nas muških je uzeti krunicu i svjedočiti za onoga koji se bori za nas.

- Vidim kako je sve krenulo nizbrdo i mislim moja unuka je dobra cura, ali to oblačenje danas, mladež općenito, mislim ne trebaju se one pokrivati, ali nekog reda treba biti treba.

Ženska mreža Hrvatske: Prosvjed molitelja je trebao biti zabranjen

Sa subotnjeg protuprosvjeda u organizaciji Ženske mreže Hrvatska, koji je na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, održan u isto vrijeme kad su se na njemu okupili molitelji iz projekta Muževni budite, poručeno je kako bi prosvjed molitelja trebalo zabraniti.

To je prvi put da se na glavnom zagrebačkom trgu održava veće okupljanje protiv molitelja koji se na njemu okupljaju prve subote u mjesecu i mole, među ostalim, za čednost u odijevanju i ponašanju žena, a koji su organizirani u sklopu projekta Muževni budite, katoličke udruge Hrvatska za život.

Zahtjev muškaraca za uspostavu njihovog autoriteta u obitelji je retrogradan, protuustavan i anticivilizacijski, istaknuli su u izjavi za medije iz Ženske mreže Hrvatska. Smatraju da bi prosvjed sa zahtjevom za podčinjavanjem, odnosno diskriminacijom žena trebao biti zabranjen i tumače kako je cilj njihove simbolične akcije bio pokazati da ne pristaju na zadiranje u odluke žena o njihovom seksualnom životu i odijevanju.

Okrenuti prema moliteljima, protuprosvjednici su im transparentima poručili da se mole u svoja četiri zida, ali i da je ženama mjesto u mudracima, a ne na madracima.

Bez Boga, bez gospodara, ali i individualizirani transparent prosvjednice Civilizacijska represija - nečija impotencija, još su neke od poruka. Dio prosvjednica nosio je i crne marame, koje su demonstrativno odvezale s glave i bacile na pod.

U nekoliko navrata, protuprosvjednici su došli do čela moliteljske skupine i tik do njih razvili LGBT zastavu, na što su reagirali redari moliteljske skupine okružujući ih i skrivajući zastavu svojim tijelima od molitelja.

Na transparentima protuprosvjednica piše: ''Prave žene nose transparente'', ''Patrijarhat ubija žene'', ''Moja pipica, moja slobodica'', ''Ni državu, ni boga blizu jajnika moga'', "Bez boga, bez gospodara", "Čednost u razmišljaju, ne odijevanju"...

Nekoliko protuprosvjednika se u jednom trenutku približilo klečavcima noseći zastavu duginih boja, nakon čega su ih odmah okružili redari. No sve je prošlo bez incidenta.

Umjetnica Arijana Lekić-Fridrih s udrugom Domino paralelno je izvela performans Tiha misa, a u izjavi za medije istaknula je da je bilo vrijeme da se prokaže tko zapravo organizira molitelje.

Znate da iza ovih ljudi stoji udruga Vigilare, iza koje stoji poljska udruga Ordo Iuris, koja je odigrala ključnu ulogu u zabrani pobačaja u Poljskoj, ustvrdila je Lekić-Fridrih.

Hrvatskoj se neće dogoditi Poljska i borit ćemo se za prava za koje su se naše majke i bake već izborile, poručila je umjetnica, dodavši da se nada da će netko reagirati.

Podršku protuprosvjedu dao je i član Predsjedništva SDP-a i europarlamentarac Predrag Fred Matić.

- Pored tolikih žena koje se svakodnevno ubijaju i prebijaju, najveća briga u Hrvatskoj je kako se žene odijevaju i kako će biti drugotne, rekao je Matić.

To je prvi put da se na glavnom zagrebačkom trgu održava veće okupljanje protiv molitelja koji se prve subote u mjesecu okupljaju na njemu i mole, među ostalim, za čednost u odijevanju i ponašanju žena, a koji su organizirani u sklopu projekta Muževni budite, katoličke udruge Hrvatska za život.

Zahtjev muškaraca za uspostavu njihovog autoriteta u obitelji je retrogradan, protuustavan i anticivilizacijski, istaknuli su u izjavi za medije iz Ženske mreže Hrvatske. Smatraju da bi prosvjed sa zahtjevom za podčinjavanjem odnosno diskriminacijom žena trebao biti zabranjen, a cilj simbolične akcije okupljenih bio je pokazati da ne pristaju na zadiranje u odluke žena o njihovom seksualnom životu i odijevanju, piše HRT.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook