Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar pravosuđa u Krapini: Krapinčani više neće morati u Zagreb za rješavanje obiteljskih predmeta


U službenom posjetu Gradu Krapini danas je boravio ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica.

S gradonačelnikom Grada Krapine i saborskim zastupnikom Zoranom Gregurovićem obišao je zgradu Stalne službe Suda u Krapini, a potom je održan sastanak u Gradskoj upravi.

-Preko ministarstva uprave i Ministarstva financija pokrenut je projekt funkcionalnih spajanja određenih JLS, neke općine i gradovi na području naše županije počeli su raditi zajedničke službe, a tu ima dosta nepoznanica, pa svi žele više informacija. Svi se suočavamo, ne samo gospodarstvo, s nedostatkom radne snage, i u lokalnoj upravi, malo tko se već odlučuje da bi išao u upravu, pa je teško dobiti kvalitetan kadar, pogotovo s isukstvom, a uvijek nam iskustvo treba – spomenuo je Gregurović neke teme razgovora.

Upoznao je ministra, kaže, i sa stanjem sudskih zgrada na području Krapinsko – zagorske županije. - Naše sudske zgrade su u dobrom stanju, u energetsku obnovu ide zgrada u Klanjcu. Želja nam je, i o tome smo također razgovarali, da se u narednom periodu iznađe mogućnost obnove zgrade suda u Donjoj Stubici. Ništa ne možemo riješiti preko noći, ali prvi koraci su već bili napravljeni pa ćemo u svakom slučaju gledati da se u vremenu pred nama iznađe i ta mogućnost. Tada praktički sve zgarde postaje na području županije uređene i primjerene onome što se u njima radi, a to je sudovanje i sudstvo – rekao je Gregurović.

Istaknuo je da je Grad Krapina prva JLS na području naše županije koja je krenula s katastarskim izmjerama. - Napravljene su 4 katastarske izmjere za 4 općine, to je stvarno puno. Sada smo od državne Geodetske uprave tražili još da se naprave dvije katastarske izmjere općina, Škarićevo i Krapina. Veliku ulogu su u tome imali zaposlenici Gruntovnice i suda i s time sam upoznao ministra. Hvala ministartvu što podržava takve projekte – zahvalio je gradonačelnik.

Ministar Malenica pohvalio je suradnju sa Stalnom službom suda u Krapini i rekao da su dogovoreni koraci u smislu obnove zgrade suda odnosno zamjene rasvjetnih tijela unutar zgrade Stalne službe u Krapini.


- Obnavljamo također zgrade pojedinih stalnih službi u KZŽ, neki projekti su u tijeku za sljedeću godinu, a neki će biti planirani za godinu iza. Što se tiče same ažurnosti suda Stalne službe u Krapini, ažurnost je na zadovoljavajućoj razini, bez obzira na štrajk – rekao je ministar te dodao da se razgovaralo i o funkcionalnom spajanju JLS. – Radi se o projektu koje Ministasrtvo pravosuđa provodi zajedno s Ministarstom financija, a vrijedan je preko 15 milijuna eura i omogućuje JLS da se međusobno povežu i ostvare određenu financijsku korist od zajedničkog obavljanja pojednih poslova- rekao je Malenica. U funkcionalne jedinice spajali bi se poslovi komunalnog redara, poljoprivrednig i rpometnog redara, računovodstva, viđenja EU projekata, moglo bi se surađivati u području predškolskog odgoja, formiranja zajedničke tvrtke za obavljanje komunalne djelatnosti i slično.

-Mi ne možemo nikoga siliti da se poveže, no tu je financijska korist i usluga dostupnija za same građane, što je svrha tog projekta. Poziv je otvoren, nema roka za to, a mi smo osigirali sredstva – pojasnio je Malenica.
Ministar je dodao da se razgovaralo i o projektu optimizacije sustava JLS. - Ministarstvo pravodusđa i uprave provodeći taj projekt, na jednom mjestu će imati podatke o preko stotinjak različitih parametara svake JLS, što će im poslužiti za planiranje određenih svojih politika i za potrebe strateškog planiranja i izmjene zakonodovnih propisa. Tu sam gradonačelniku najavio izmjene Zakona o službenicima i namještenicima u loaklnoj samoupravi, razgovarali smo i o administrativnim kapacitetima i sustavu plaća u loaklnoj samoupravi. To su bitni segmenti jer gradska uprava i administracija ovisi o slubenicima i namještenicima koji rade u Upravi. Ministasrtvo pravosuđa i uprave nastavlja i dalje provoditi te reforme u području javne uprave, fokus je na službeničkom zakonodovastvu – rekao je ministar.


Razgovaralo se i obiteljskim predmetima na sudu, i tu je ministar donio dobre vijesti za Krapinčane. - Zadnjim izmjenama zakona o sudovima išli smo u smjeru specijalizacije obiteljskih sudova i otvaranja obiteljskih odjela, svjesni činjenice da ima veli broj obiteljskih predmeta na Stalnoj slubi u Krapini. Dogovor je da građani s područja Krapine ne moraju ići u Zagreb već će se ti predmeti rješavati u Stalnoj službi u Krapini. To je dobra stvar za građane koji imaju sporove s područja obiteljskog prava. Ti će predmeti biti rješavani u Krapini – najavio je ministar.

Nakon Krapine, ministar je produžio u Pregradu, na otvorenje Stalne službe Općinskog suda u Zlataru u Pregradi za područje općina Desinić i Hum na Sutli te Grada Pregrade.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook