Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Medved s obitelji poginulog branitelja svečano otkrio Spomenik Domovini u Donjoj Stubici


U Donjoj Stubici danas je svečano otkriven spomenik Domovini i žrtvama Domovinskog rata, ujedno i spomenik poginulom donjostubičkom branitelju Stjepanu Tučkaru.

Spomenik je podignut na inicijativu Gradske organizacije HDZ – a i Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi. – Donja Stubica bila je jedna od rijetkih mjesta na području naše županije koje nije imalo adekvatan prostor na kojem možemo odati počast braniteljima i žrtvama Domovinskog rata, stoga mi je drago da je inicijativa prepoznata, na čemu zahvaljujem gradonačelniku, kao i autorici Mirjani Drempetić Hanžić na ideji i izgledu spomenika – istaknuo je predsjednik GO HDZ – a Ivica Kupinić.

Spomenik je svečano otkriven upravo na obljetnicu rođenja poginulog donjostubičkog branitelja Stjepana Tučkara, koji se vratio u Hrvatsku s rada u Njemačkoj, kako bi se stavio na raspolaganje za obranu Domovine. Postao je članom 'Tigrova', a poginuo je u obrani Novske, 29. listopada 1991. godine. Sahranjen je 1992. na groblju u Donjoj Stubici, a za sudjelovanje u Domovinskom ratu odlikovan je Spomenicom domovinskog rata. Njegova obitelj, koja je i danas bila prisutna otkrivanju spomenika, je na ime njegove borbe za Domovinu Hrvatsku, odlikovana Redom Zrinskog i Frankopana, te plaketom Tigrovi.

Spomenik je osmislila i izradila umjetnica Mirjana Drempetić Hanžić. Istaknula je kako je ideja bila objediniti u spomeniku dušu i duh Stubice.

– Tu su ostaci Tahyjevog grada, tu je rođen Matija Gubec, tako da nadovezujući se na tu povijest pa sve do današnjeg dana, osmišljen je moderan i moćan spomenik u ovom prekrasnom okruženju, spomenik u kojem je utjelovljen Stari grad, buntovništvo Matije gupca kroz simbol pijetla, a hrvatsko je zabilježeno kroz hrvatski grb i igru kockica koja se proteže kroz patinu u bronci – pojasnila je autorica.

Domaćin, donjostubički gradonačelnik Nikola Gospočić, rekao je kako mu je iznimna čast da Donja Stubica postaje grad koji odaje počast, na ovaj simboličan način, svojoj Domovini i ljudima koji su za nju dali svoj život.

- Vjerujem da će ovaj spomenika biti točka zajedništva u svim budućim obilježavanjima bitnih datuma novije hrvatske povijest – rekao je gradonačelnik i zahvalio začetnicima ideje, kao i autorici koja je ideju pretvorila u život.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako svaki poginuli i nestali hrvatski branitelj zaslužuje da mu se oda pijetet na bilo koji način. – Ovdje imamo priču Zagorca koji je radio u Njemačkoj, vratio se natrag, obukao uniformu, uzeo pušku i ostavio svoj život za Domovinu. I takvih na tisuće muževa koji su dali svoj doprinos i obrani, oslobođenju i stvaranju neovisne Hrvatske. Ono što je bitno, jest da se ne zaboravi ta žrtva, a ključna stvar je širenje istine o Domovinskom ratu i prenošenje mlađim generacijama da znaju na kojim je temeljima stvorena hrvatska država – rekao je Kolar.

Svečanom je trenutku prisustvovao i ministar branitelja Tomo Medved, koji je zahvalio na inicijativi da se 32 godine nakon pogibije Stjepana Tučkara na ovaj način oda počast njemu i svim poginulim i nestalim braniteljima.

– Ovo spomen obilježje vjerujem da će mnogima biti podsjetnik, a mladim generacijama poučnik da je čovjek, dragovoljac, javio se u 'Tigrove' i dao svoj život za Domovinu – rekao je Medved.

Spomenik je blagoslovio donjostubički župnik, vlč. Ivan Brlečić, a otkrivanju je prisustvovala i obitelj Stjepana Tučkara. - Bio sam u osnovnoj školi kad se sve to događalo. Nije bilo lako živjeti. Ali danas sam ponosan – rekao je kratko sin Josip.

Osim već spomenutih, otkrivanju spomenika prisustvovali su predstavnici brojnih braniteljskih udruga s područja naše županije, saborski zastupnik Zoran Gregurović te načelnici i gradonačelnici susjednih gradova i općina, a u programu su sudjelovale ŽVA Fiola.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook