Prethodni članak
Sljedeći članak

Stižu detalji nove USKOK-ove akcije u Zagrebu i Zadru


Uhićenja u Zagrebu i Zadru povezna su s bivšom HDZ-ovom državnom tajnicom Josipom Rimac, sada Pleslić, doznaje se iz izvora bliskih istrazi. Prema neslužbenim informacijama, uhićena je i bivša rektorica zadarskog sveučilišta Dijana Vican, piše HRT.

Osim Dijane Vican, koja je privedena u Zadru, u Zagrebu je navodno uhićen direktor tvrtke Graditelj svratišta Ante Stanišić.

USKOK je potvrdio uhićenja i provođenje tzv. hitnih dokaznih radnji, poput pretraga, na području Zadra i Zagreba.

Uhićenja i hitne dokazne radnje provodi PNUSKOK u koordinaciji s USKOK-om, izvijestilo je tužiteljstvo.

Kako se neslužbeno doznaje, u fokusu istražitelja su građevinski radovi na zadarskom sveučilištu. Proteklih godina ondje je ulagan velik novac, obnovljena je Tehnička škola, uređivan kampus, kuhinja u studentskom domu. Zasad je nejasna Stanišićeva uloga u tome. On se, neslužbeno se doznaje, uredno javljao na sve javne natječaje, ali na njima i nije pobjeđivao, izvijestio je reporter Eugen Husak za podnevni Dnevnik.

Istražitelji su odgovore danas potražili i u novom uredu bivše rektorice, gdje su proveli pretragu.

Tijekom poslijepodneva uhićenici bi trebali biti prepraćeni u Zagreb, u sjedište USKOK-a, na daljnju obradu.

Svoja saznanja o cijelom slučaju za poslijepodne je najavilo i zadarsko Sveučilište.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina je potvrdio podatak koji su već objavili mediji da policija u Zagrebu i Zadru postupa prema dvije osobe, a radi se po njegovim riječima o dokaznim radnjama.

- Uhićenja su povezana s osnovanom sumnjom da su počinili koruptivna kaznena djela i to je ono što vam zasad mogu reći.

Slijedi standardna procedura, osobe će nakon provođenja dokaznih radnji biti dovedene državnom odvjetništvu, odnosno specijaliziranom odvjetništvu koje vodi predmet.

- Nemam nikakvih saznanja, USKOK radi svoj posao, vjerujem da će tijekom dana izdati priopćenje, kratko je komentirao Ivan Malenica, ministar pravosuđa.

- Akademska zajednica je velika. Naravno da svaki put kad se pojavi neka afera, to na neki način škodi povjerenju javnosti u akademsku zajednicu. Možda bi bilo dobro razmisliti o mehanizmima ulaska i napredovanja u akademskoj zajednici. Često su kriteriji svedeni na neke mjerljive kriterije, a manje se pozornosti posvećuje vrijednostima poput poštenja, rekao je Ivan Koprić, dekan Pravnog fakulteta.

Bivša HDZ-ova državna tajnica, a prije kninska gradonačelnica te saborska zastupnica optužena je za pogodovanje investitoru u izgradnji vjetroelektrane na području Ervenika i Knina.

U postupku proizašlom iz afere "Vjetroelektrane" osumnjičena je za niz malverzacija, uključujući namještanje državnih ispita, sređivanje dodjele potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, pogodovanje izmjenama uvjeta za zakup državnog zemljišta za uzgoj stoke na krškim pašnjacima i slično.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook