Prethodni članak
Sljedeći članak

Zašto je palo najskuplje vještačenje u povijesti Hrvatske?

  • Ivica Todorić

    Foto: Pixsell


VISOKI kazneni sud odlučio je da je knjigovodstveno-financijsko vještačenje Ismeta Kamala iz KPMG-a Poljska, koje predstavlja ključni dokaz protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića i ostalih osumnjičenih, izbačeno iz spisa. Vještačenje je, podsjećamo, plaćeno čak 1.3 milijuna eura, što ga čini najskupljim u hrvatskoj povijesti, a sada je definitivno proglašeno nezakonitim, analizira Index.

Todorićeva obrana je tražila da se izdvoji iz spisa tvrdeći da ga je napravila hrvatska podružnica KPMG-a, pri čemu bi se radilo o sukobu interesa jer je u prošlosti radila za Ivicu Todorića, ali i tadašnju izvanrednu upravu Agrokora, odnosno za vladu.

Priopćenje u kojem se detaljno objašnjava zašto je palo ključno vještačenje protiv Todorića prenosimo u cijelosti:

Detaljno objavljeno tko je i kako prikupljao podatke za nalaz i mišljenje u vještačenju

"Visoki kazneni sud Republike Hrvatske odbio je žalbe državnog odvjetnika i dvoje okrivljenika podnesene protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu kojim je odlučeno o prijedlozima za izdvajanje dokaza iz spisa. Državni odvjetnik je podnio žalbu zbog odluke o izdvajanju izvješća i dopune izvješća neovisnog stručnjaka KPMG Poljska iz spisa kao nezakonitih dokaza, a okrivljenici zbog odluke o odbijanju prijedloga za izdvajanje izvješća neovisnog revizora izvanrednom povjereniku društva Agrokor d.d. za 2016.

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske je utvrdio da je prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Zagrebu u cijelosti pravilno i utemeljeno na zakonu.

Trgovačko društvo KPMG Poljska kojemu je u ovom predmetu bilo povjereno vještačenje nije postupilo po nalogu državnog odvjetnika, jer nije u cijelosti izradilo nalaz i mišljenje, već samo dio koji se odnosi na zaključak. No, taj zaključak se temelji na podacima koje su izabrali, pregledali, analizirali, sortirali i potom preveli djelatnici 'hrvatskog tima' tj. KPMG Croatia, kome je KPMG Poljska, uz znanje državnog odvjetnika, povjerilo izradu tog dijela nalaza i mišljenja.

Konkretno, vještak iz društva KPMG Poljska radio je ukupno 412 sati na nalazu i mišljenju, dok su dvoje višerangiranih menadžera i dvojica asistent menadžera KPMG Croatia radili 4632 sati, pa se evidentno ne radi o minornom, pomoćno-tehničkom pomaganju. KPMG Hrvatska je u razdoblju od 31. prosinca 2007. do 19. lipnja 2019., dakle i nakon postavljanja izvanredne uprave oštećeniku, poslovala sa oštećenikom, a taj kompleksan, dugogodišnji i lukrativni poslovni odnos sadržajno se preklapa s predmetom vještačenja.

Sud potvrdio da je KPMG istovremeno radio za izvanrednu upravu Agrokora te da je trebao biti izuzet

Prema članku 311. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku razlog za izuzeće vještaka postoji i u svezi s osobom koja je zajedno s oštećenikom zaposlena u istom državnom tijelu ili kod istog poslodavca. Nema dvojbe da izričaj 'zaposlen' obuhvaća i osobe koje faktično rade odnosno obavljaju poslove, dakle, ne samo u smislu pojma 'radnika' kao osobe koja radi nesamostalno, podređeno odnosno subordinirano poslodavcu kako to tumači državni odvjetnik.

U suvremeno doba, uz razvoj novih, nestandardnih oblika rada, potpuni je anakronizam pojam 'zaposlenje' vezati isključivo uz 'klasičan' ugovor o radu. U ovom postupku opsežan poslovni odnos KPMG Hrvatska i oštećenika, koji ukazuje na oštećenika kao faktičnog poslodavca nije sporan, štoviše, potkrijepljen je brojnim dokumentima o isplatama naknada.

Prema tome, zaključak prvostupanjskog suda o odlučnoj činjenici uloge KPMG Croatia u izradi nalaza i mišljenja KPMG Poljska je pravilan te predstavlja razlog za izuzeće KPMG Poljska i vještaka tog društva prema članku 311. stavku 2. Zakona o kaznenom postupku. Postojanje tog razloga ima za posljedicu da se prema članku 331. stavku 1. ZKP/08. nalaz i mišljenje ne može upotrijebiti kao dokaz u postupku.

Stoga je, protivno žalbenim navodima državnog odvjetnika, ispravan zaključak prvostupanjskog suda, da su izvješće i dopuna izvješća KPMG Poljska pribavljeni povredom odredaba kaznenog postupka te sukladno članku 10. stavku 1. točki 3. ZKP/08., predstavljaju nezakonite dokaze. Na njima se, sukladno članku 10. stavku 1. ZKP/08., ne može temeljiti sudska odluka, pa su ispravno kao takvi izdvojeni iz spisa predmeta", stoji u priopćenju Visokog kaznenog suda.

Blamaža DORH-a

Todorićeva obrana i obrana ostalih osumnjičenika je od početka ukazivala da je sporno vještačenje nezakonit dokaz zbog sukoba interesa onih koji su radili na predmetu. "Ključni razlog je što je Kamal Ismet u manjem dijelu radio vještačenje. A u najvećem dijelu su ga radili djelatnici KPMG-a Hrvatska, koja je istovremeno radila za privremenu upravu Agrokora. Vještak mora biti neutralan", objasnio je ranije odvjetnik Anto Nobilo.

Inače, ovo najskuplje vještačenje u Hrvatskoj optužno vijeće nezakonitim je dokazom prvo proglasilo optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u ožujku ove godine. "Ovo je veličanstvena pobjeda", kazao je tada Todorić.

Podsjetimo, Ismet Kamal postao je ključna osoba u blamaži DORH-a kada je riječ o suđenju posrnulom tajkunu Ivici Todoriću, nekadašnjem vlasniku koncerna Agrokor. Sud je u ožujku cijelo njegovo izvješće proglasio nevažećim dokazom na suđenju Todoriću i ostalima.

Vještak Kamal je u veljači i ožujku ispitan pred optužnim vijećem kao svjedok, a ne kao stručnjak poljskog KPMG-a koji je potpisao knjigovodstveno-financijsko-revizorski nalaz, koji branitelji okrivljenika smatraju nezakonitim. U međuvremenu je i sam Kamal priznao da on zapravo nije vještak, čime je dodatno osramotio DORH, koji ga je angažirao i pozvao kao svjedoka.

Todorićeva pobjeda

Prvookrivljeni u aferi Veliki Agrokor i nekadašnji vlasnik tog koncerna Ivica Todorić prekinuo je prvo ispitivanje Kamala održano početkom studenoga prošle godine zatraživši izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja, no zahtjev bivšeg vlasnika Agrokora bio je odbijen.

Županijsko državno odvjetništvo je objašnjavalo da su KPMG Poljska angažirali jer se radi o "renomiranoj, međunarodno priznatoj revizorskoj kući koja raspolaže kompetentnim financijskim forenzičarima s iskustvom na sličnim predmetima". Na kraju se taj potez pokazao katastrofalnim.

Odvjetnici optuženih u aferi Agrokor već dulje tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu stajao 8.6 milijuna kuna, nezakonit jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci, koji su u sukobu interesa s obzirom na to da su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Vještak Kamal ne zna hrvatski jezik

Dodatni detalj koji baca sumnju na Kamalov nalaz je činjenica da on uopće ne zna hrvatski jezik. Kako je onda mogao analizirati financijske izvještaje Agrokora?

Mediji su pisali da je Kamal u jednom dokumentu naveo da su članovi njegovog tima "izvorni hrvatski govornici koji tečno govore engleski, a neki čak i njemački jezik", no mišljenja iznesena u "izvještaju" od 390 stranica "knjigovodstveno-financijskog vještačenja" su njegova osobna.

Tvrdeći da je to jedini način da izbjegne sukob interesa hrvatskih vještaka, tadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, koji je kasnije izgubio fotelju zbog članstva u navodnoj masonskoj loži, raspisao je 2018. međunarodni natječaj i njime za 8.6 milijuna kuna ugovorio vještačenje s poljskom podružnicom KPMG.

Angažman poljskog KPMG-a pokazao se katastrofalnim potezom

Umjesto da taj angažman otkloni bilo kakvu sumnju u sukob interesa, pokazalo se da je DORH izabrao pogrešnu firmu za vještačenje. Izvještaj KPMG-a, koji je potpisao Ismet Kamal, sud je u ožujku odbacio kao dokaz.

Sud je dao pravo obrani, koja je tvrdila da je vještačenje zapravo obavljeno u KPMG-u Hrvatska, koji je, po njihovom mišljenju, u sukobu interesa jer je radio i za Todorića, i za izvanrednu upravu i za državu. Županijski sud isprva nije bio spreman uvažiti tvrdnje obrane da treba propitati zakonitost ovog vještačenja, no nakon žalbe branitelja to mu je naredio Visoki kazneni sud. Nakon toga DORH iznenada u studenom 2021. povlači optužnicu "na doradu".

Za što se tereti Todorića i 14 suokrivljenika?

Odvjetnici optuženih tvrdili su da je to zato što je DORH po svaku cijenu želio izbjeći ispitivanje ključnog vještaka Ismeta Kamala, tadašnjeg partnera u KPMG-u Poljska i bivšeg direktora KPMG-a Hrvatska.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1.2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 923.6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna otišao je nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook