Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Filipović: ''Trgovački lanci pokušavaju varati građane. To im neće proći!"


U ministarstvu gospodarstva održan je sastanak predstavnika trgovačkih lanaca i ministra Davora Filipovića. Tema sastanka bilo je podizanje cijena nakon uvođenja eura. Sastanak nije trajao dugo, a predstavnici trgovačkih lanaca otišli su bez riječi, piše index.hr.

Ministar Davor Filipović obratio se novinarima nakon sastanka te je žestoko napao trgovačke lance. Kazao je da neopravdano podižu cijene te da pokušavaju prevariti građane.

"Razgovarali smo s predstavnicima trgovačkih lanaca o stalnom rastu cijena hrane i pića te konverziji kune u euro. Naime, inflacija je 13.5 posto. Kad pogledate tu strukturu, na nju najviše utječe porast cijena koji se odnosi na hranu i bezalkoholna pića", rekao je. Onda je nahvalio poteze vlade u covid-krizi.

"Trgovački lanci iz mjeseca u mjesec dižu cijene. I sad, u ovoj situaciji s eurom, dižu cijene i pokušavaju varati građane. To im neće proći", rekao je.

"Danas sam im poručio, a to poručujem svima koji konverziju žele iskoristiti na račun građana, to im neće proći", rekao je.

"Mi na trgovačke lance gledamo kao na naše partnere. Postupali smo u dobroj vjeri, nismo očekivali ovo. Poslali smo im jasne poruke da moraju voditi računa o građanima", rekao je Filipović.

"Pitao sam ih kako to da su cijene goriva pale, da mi kažu tko je od njih pojeftinio proizvode. Nitko nije odgovorio na to pitanje. Rekao sam im da je struja u Sloveniji 60 posto skuplja nego kod nas, gdje je pojeftinjenje? Nisam dobio odgovor. Očekujem da krenu smanjivati cijene, a ne stalno dizati. Dosta je te priče da je netko prije njih dizao", rekao je.

"Državni inspektorat je na terenu, oni će dati precizan izvještaj. Kad vi razgovarate s predstavnicima lanaca, sve je u redu, nitko nije povećao cijenu... A svi znate što se događa kad odete u trgovinu. Došlo je do povećanja cijena. Državni inspektorat, ali i sve druge institucije će raditi svoj posao, a sve kako bi zaštitili građane", rekao je.

"Sve je na stolu. Od crnih listi do zamrzavanja cijena širokog spektra proizvoda, baš sve", rekao je Filipović o eventualnim mjerama.

"Svi moraju podnijeti teret krize", dodao je. "Ne može u ovoj krizi netko gledati kako na teret građana povećati dobit", dodao je.

"U Sloveniji su crne liste formirane preko nevladinih udruga. Mi smo pokrenuli akciju gdje smo s nekoliko udruga krenuli u taj projekt. A nije isključeno da će Ministarstvo ići sa svojom listom", rekao je, piše index.hr.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook