Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Beroš osvrnuo se i na uređaj za testiranje, u ponedjeljak se donosi konačna odluka o uređaju i brzim testovima

Župan Kolar u ponedjeljak se sastaje s Krunoslavom Capakom radi dogovora o kupnji ili nekupnji uređaja za testiranje te kojeg u tom slučaju. Vidjet će se i je li pametnije uložiti u kupovinu brzih testova s kojima bi se testirali oni koji imaju jasne simptome COVID-a, a ostale na klasičan način. Konačna odluka donosi se u ponedjeljak


Na sastanku s predstavnicima Krapinsko – zagorske županije na čelnu sa županom Željko Kolarom te ravnateljem Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, ministar Vili Beroš pojasnio je kašnjenje nalaza i izrazio stav o kupnji ili nekupnji aparata za obradu uzoraka.

 

 

– U pravu ste kad kažete da neki nalazi kasne i po sedam dana. Svjedočim nastojanjima vašeg župana koji je dogovorio za rješavanje tih problema i sa zagrebačkim i varaždinskim zavodima za javno zdravstvo, međutim, nitko nije bio spreman na ovako visoke brojke.  Razgovarali smo i o mogućim rješenjima i u tom kontekstu. Sugerirano je da i ova županija, koja nam je značajna, nabavi jedan aparat za testiranje, ali sve to skupa treba sagledavati u kontekstu, što je i kolega Capak najavio, dolaska brzih testova koji će nam vjerojatno pomoći u testiranju onih koji su najpotrebitiji, a to su oni s izraženim  kliničkim simptomima, tako da vjerujem da će situacija od ponedjeljka, kada dolaze prve veće količine u Hrvatsku, biti ipak puno lakše – zaključio je ministar Beroš.

 

- Dotaknuli smo se i teme aparata i samog testiranja, što je do 19. listopada bila jedna priča, a poslije druga. Prije tri dana testirali smo više od 560 ljudi i to ne može izdržati niti ih istestirati no nakon toga smo imali 150, 145 testiranih i s tim brojkama do 300 bi mogli unutar 24 odnosno 48 sati sve obraditi. U ponedjeljak ću imati  sastanak s Krunoslavom Capakom gdje ćemo vidjeti ukoliko će se ići u nabavku aparat kakav bi bio jer je rekao ministar da je nekoliko županija naručivalo različite aparate, koji su koristili različite reagense koje sad nemaju gdje nabaviti, a ne mogu si ih posuđivati jer su različiti, a dolaze sad i ovi brzi testovi pa ćemo vidjeti je li pametnije uložiti u kupovinu brzih testova s kojima bi se testirali oni koji imaju jasne simptome COVID-a, a ostale na klasičan način, to ćemo vidjeti. Uglavnom  nakon sastanka u ponedjeljak, donijet ćemo konačnu odluku – rekao na tu temu župan Željko Kolar.

 

Saborski zastupnik Žarko Tušek na tu je temu rekao da je priča bila različita prije tri mjeseca i prije mjesec dana. – Ministar je danas jasno poručio da bi bilo dobro i da bi definitivno olakšalo sustav kada  bi Krapinsko – zagorska županija kupila svoj uređaj za testiranje. Naravno, pred nama su i brzi tekstovi i kombinacija tog uređaja i brzih testova bi zasigurno zadovoljila potrebe Krapinsko – zagorske županije i naš zdravstveni sustav u cijelosti. Ministar je takvog stava, a o tome sam i ja prije nekoliko dana javno govorio – rekao je Tušek.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog teretnog vozila u kvaru na državnoj cesti DC404 na čvoru Draga u smjeru Krka, vozi se otežano.  Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su: -autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za o...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program