Prethodni članak
Sljedeći članak

'Nema te nemoralne ponude radi koje bi prodao Mercedes. Ostavljam ga sinovima. Znam da će ga paziti kao i ja'

Tata Nikola (76) vlasnik je Mercedesa 126 se, automatica iz 1980., s moćnih 2800 kubika (185 konja), dok sin Nikola Maksimilijan ima rijedak primjerak BMW-a, E36 coupea…


Cijela obitelj Leš ljubitelj je oldtimer ljubimaca. Tata Nikola (76) vlasnik je Mercedesa 126 se, automatica iz 1980. S moćnih 2800 kubika (185 konja), 6 cilindara i originalnih 168.000 kilometara. Kupljen je 90. i u Njemačkoj je bio jedan od top automobila u svojoj klasi. No, opis vam ništa ne znači dok ga ne vidite. Auto je kao iz tvornice, a ima 4 desetljeća. Glanc novi, original. Nije dorađivan.

Životni san
– Imam ga ravno 30 godina. Ovakav auto bio je moj životni san. Kupio sam ga dok sam radio u Njemačkoj. Vožen je samo ljeti, u zimi je u garaži. Čuvan je, pažen i mažen. Zato ovako izgleda – priča tata Nikola koji je svoj radnik vijek od 31 godine proveo u Njemačkoj na CNC strojevima. Svoj Mercedes vozio je do 2013., dok mu liječnici nisu odstranili prvo jednu, zatim drugu nogu zbog začepljenja arterija. - S jednom nogom, desnom, svojim limenim ljubimcem s obzirom da je automatic, dakle gas - brenza, vozio sam i u Njemačku. Kada njime vozite po autobahnu, imate osjećaj ko da plivate – opisuje Nikola. Danas ga pak, kad se zaželi, provoza 32 – godišnji sin Nikola Maksimilijan, također zaljubljenik u automobile.

Plijene poglede
Nikola mlađi vlasnik je rijetkog primjerka BMW-a, E36 coupea, motorsport limited edition. Njegov je crveni metalni ljubimac 95. godište s posebnom opremom. Kupio ga je dok je radio u Njemačkoj. Zagledao ga je u jednom dvorištu napuštenog i uredio po svom ukusu, s originalnom opremom. Ovjesi, felge, branici, žmigavci, svjetla... Sve pomno birano. Na susretu BMW-a u Mičevcu među 60 natjecatelja njegov je osvojio drugo mjesto, a u Pili uvjerljivo je uzeo titulu za najniži auto u klasi spuštenih auta. I njegov BMW i tatin Mercedes plijene poglede gdje god stignu. Suprugu Ivanku su jednom dok je čekala na semaforu u Frankfurtu pitali da li bi prodala taj Mercedes - sjeća se Nikola stariji. Na pitanje po kojoj 'nemoralnoj ponudi' bi prodao Mercedes, ima odmah spreman odgovor: 'Za nikakve peneze, to ostavljam sinovima. Znam da će ga oni paziti i čuvati kao što sam ja'. I mi vjerujemo da hoće, jer i sin Nikola svoj BMW ne vozi zimi.

'Jabuka ne pada daleko od stabla'
Danas na kavicu i nogometne utakmice 76 – godišnji Nikola Leš ide svojim električnim kolicima, a sin Nikola čak mu je i kosilicu prilagodio na 'ručne' komande, tako da otac može pomagati i u košnji trave. – Ja uživam u tome – dodaje tata. Simpatična obitelj, s čvrstom ljubavlju prema oldtimerima. Sin Nikola automehaničar je po struci, a interes prema autima pokazivao je od malih nogu. Već sa 7 godina u automehaničarskoj radioni tatina prijatelja u Njemačkoj, kad je s tatom došao urediti auto koji su vozili po zimi, dok je Merđa zimu prespavao u garaži, ponudio se pomoći izvaditi motor Golfa dvojke. Jedina pomoć bio mu je mali stolac da može dosegnuti do haube. Odonda ta ljubav prema autima. Da jabuka ne pada daleko od stabla, dokaz je i njegov brat Robert (50) koji ima Opel Omegu iz 98., koja se isto pazi. I pogodite, ne vozi se zimi. – Sve nas je tata zarazil – smije se Nikola, koji je krivac, što se obitelj Leš 2001. zauvijek vratila u Zagorje. – Ovdje im je ljepše – zaključuju. Baš kao i njihovih limenim ljubimcima.

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook