Prethodni članak
Sljedeći članak

MILIČKI: 'Bila je to godina investicija, sve što smo prijavili prošlo je i sada su u izgradnji dva velika projekta - dječji vrtić i reciklažno dvorište'

O uspješnosti 2019 . te planovima za iduću godinu razgovarali smo s načelnikom Marije Bistrice


Uistinu smo zadovoljni ovom godinom, bila je to godina investicija. Konačno se uspjelo sve otvoriti, a napomenuo bih da nismo imali niti zemljište, niti prostorne planove, niti građevinske po pitanju projekata, a kamoli izvore financiranja. No, sve ono što smo prijavili, uspjelo je proći i realiziralo se – zadovoljno je rezimirao 2019. godinu načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

Započele realizacije kapitalnih projekata

Istaknuo je kako se ove godine započelo s realizacijom vrlo važnih kapitalnih projekata za Mariju Bistricu.
– Prije svega, to je dječji vrtić, vrijedan 10 i pol milijuna kuna, kao i reciklažno dvorište vrijedno 4 milijuna kuna. Potpisali smo i ugovor za proširenje groblja i izgradnju nove mrtvačnice u vrijednosti preko 9 milijuna kuna. Sve zajedno, radi se o investiciji oko 30 milijuna kuna, uz komponentu EU fondova od 80 posto – rekao je načelnik.

Dodao je i kako je realiziran još jedan važan projekt, a to je modernizacija javne rasvjete na području cijele općine. – Sva je rasvjeta zamijenjena novim led rasvjetnim tijelima i rasvjeta sada svijetli cijelu noć. Osim ovih spomenutih, imamo i soft projekata preko LAG – a i ostalih mjera, a ponosni smo i što je Dom kulture u zadnjoj fazi radova preuređen, što je bila vrijednost 5 milijuna kuna. – Sve se to vidi u rebalansu proračuna za 2019. godinu, kojim proračun iznosi 24 milijuna kuna – rekao je Milički. Radovi na uređenju Doma kulture započeli su 2017. godine te su se provodili u tri faze. U prve dvije faze proširena je pozornica i uređene su prostorije koje koriste udruge te je nadograđena knjižnica i čitaonica i dodatni prostor za razne izložbe, prezentacije i slično. U završnoj fazi koja je ove godine realizirana povećan je broj sjedećih mjesta, napravljena je kompletna zvučna izolacija, scenski razglas i rasvjeta te podno grijanje i novi parter. Na redu je još digitalizacija, a načelnik Milički je napomenuo kako je već sada tijekom Adventa u funkciji kino, s projekcijama koje privlače brojne posjetitelje.

Stvaranje buduće poslovne zone

U proračunu za sljedeću godinu ugrađeni su projekti koji su već započeli s realizacijom, a koji bi trebali 2020. biti završeni. – To su dječji vrtić i reciklažno dvorište, a s izgradnjom nove mrtvačnice i proširenja groblja trebali bi krenuti početkom petog mjeseca – kaže Milički. U planu je i izgradnja jedne pristupne ceste prema zoni javnog i društvenog, u vrijednosti 5 milijuna kuna.
- No, tu su i projekti koji nas opterećuju, a radi se o klizištima. Mislim da smo, nažalost, po broju klizišta prva jedinica lokalne samouprave u županiji i sljedeće godine imamo u planu sanaciju dvaju velikih klizišta, koja će iznositi 2 i pol milijuna kuna – rekao je načelnik. Radit će se i dalje na komunalnoj infrastrukturi, u programima održavanja i programima izgradnje. – Svakako bih se htio osvrnuti s ponosom na naše komunalno poduzeće Lijepa Bistrica, koje je preuzelo gospodarenje otpadom. Tu smo uspjeli godinu završiti pozitivnom financijskom bilancom i uspjeli ispoštovati sve ono što je zakon predvidio, od odvoza glomaznog otpada i reciklažnog dvorišta, a preuzeli smo i vratili pod naše komunalno poduzeće održavanje groblja, gdje imamo određeni profit – rekao je Milički te najavio projekt kojim će se također pozabaviti u idućoj i narednim godinama. – Na sjednici Vlade u Krapini dodijeljeni su nam pogoni bivše Tehnomehanike. Sada moramo sustavno pristupiti tome i preko kataloga privući potencijalne investitore i stvoriti tako buduću poslovnu zonu Marija Bistrica – najavio je načelnik Milički.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama. Na dionicama cesta na kojima su u tijeku radovi moguće su poteškoće u prometu, vožnja u koloni i kraći zastoji. Najava radova za večeras, 25./26. veljače: -od 00:00 do 02:00 sata ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program