Prethodni članak
Sljedeći članak

MILIČKI: 'Bila je to godina investicija, sve što smo prijavili prošlo je i sada su u izgradnji dva velika projekta - dječji vrtić i reciklažno dvorište'

O uspješnosti 2019 . te planovima za iduću godinu razgovarali smo s načelnikom Marije Bistrice


Uistinu smo zadovoljni ovom godinom, bila je to godina investicija. Konačno se uspjelo sve otvoriti, a napomenuo bih da nismo imali niti zemljište, niti prostorne planove, niti građevinske po pitanju projekata, a kamoli izvore financiranja. No, sve ono što smo prijavili, uspjelo je proći i realiziralo se – zadovoljno je rezimirao 2019. godinu načelnik Marije Bistrice Josip Milički.

Započele realizacije kapitalnih projekata

Istaknuo je kako se ove godine započelo s realizacijom vrlo važnih kapitalnih projekata za Mariju Bistricu.
– Prije svega, to je dječji vrtić, vrijedan 10 i pol milijuna kuna, kao i reciklažno dvorište vrijedno 4 milijuna kuna. Potpisali smo i ugovor za proširenje groblja i izgradnju nove mrtvačnice u vrijednosti preko 9 milijuna kuna. Sve zajedno, radi se o investiciji oko 30 milijuna kuna, uz komponentu EU fondova od 80 posto – rekao je načelnik.

Dodao je i kako je realiziran još jedan važan projekt, a to je modernizacija javne rasvjete na području cijele općine. – Sva je rasvjeta zamijenjena novim led rasvjetnim tijelima i rasvjeta sada svijetli cijelu noć. Osim ovih spomenutih, imamo i soft projekata preko LAG – a i ostalih mjera, a ponosni smo i što je Dom kulture u zadnjoj fazi radova preuređen, što je bila vrijednost 5 milijuna kuna. – Sve se to vidi u rebalansu proračuna za 2019. godinu, kojim proračun iznosi 24 milijuna kuna – rekao je Milički. Radovi na uređenju Doma kulture započeli su 2017. godine te su se provodili u tri faze. U prve dvije faze proširena je pozornica i uređene su prostorije koje koriste udruge te je nadograđena knjižnica i čitaonica i dodatni prostor za razne izložbe, prezentacije i slično. U završnoj fazi koja je ove godine realizirana povećan je broj sjedećih mjesta, napravljena je kompletna zvučna izolacija, scenski razglas i rasvjeta te podno grijanje i novi parter. Na redu je još digitalizacija, a načelnik Milički je napomenuo kako je već sada tijekom Adventa u funkciji kino, s projekcijama koje privlače brojne posjetitelje.

Stvaranje buduće poslovne zone

U proračunu za sljedeću godinu ugrađeni su projekti koji su već započeli s realizacijom, a koji bi trebali 2020. biti završeni. – To su dječji vrtić i reciklažno dvorište, a s izgradnjom nove mrtvačnice i proširenja groblja trebali bi krenuti početkom petog mjeseca – kaže Milički. U planu je i izgradnja jedne pristupne ceste prema zoni javnog i društvenog, u vrijednosti 5 milijuna kuna.
- No, tu su i projekti koji nas opterećuju, a radi se o klizištima. Mislim da smo, nažalost, po broju klizišta prva jedinica lokalne samouprave u županiji i sljedeće godine imamo u planu sanaciju dvaju velikih klizišta, koja će iznositi 2 i pol milijuna kuna – rekao je načelnik. Radit će se i dalje na komunalnoj infrastrukturi, u programima održavanja i programima izgradnje. – Svakako bih se htio osvrnuti s ponosom na naše komunalno poduzeće Lijepa Bistrica, koje je preuzelo gospodarenje otpadom. Tu smo uspjeli godinu završiti pozitivnom financijskom bilancom i uspjeli ispoštovati sve ono što je zakon predvidio, od odvoza glomaznog otpada i reciklažnog dvorišta, a preuzeli smo i vratili pod naše komunalno poduzeće održavanje groblja, gdje imamo određeni profit – rekao je Milički te najavio projekt kojim će se također pozabaviti u idućoj i narednim godinama. – Na sjednici Vlade u Krapini dodijeljeni su nam pogoni bivše Tehnomehanike. Sada moramo sustavno pristupiti tome i preko kataloga privući potencijalne investitore i stvoriti tako buduću poslovnu zonu Marija Bistrica – najavio je načelnik Milički.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook